Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №409 від 17.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Трави для шлунку та кишківника

Допоки буяє літо, можна заготовляти лікарські рослини. Ось кілька рятівних рецептів відомої фітоцілительки Наталії Земної (Зубицької):

При спазмах шлунка і кишечника у траволікуванні використовують такі рослини, як м’ята перцева, ромашка аптечна, календула лікарська, фенхель, меліса, чебрець повзучий, лаванда, золототисячник. Настої з цими травами активізують моторику шлунково-кишкового тракту, розслабляють гладкий м’яз кишечника і знімають кишкові болі. А також мають слабку сечогінну дію.

Рецепт. Узяти по одній частині плодів фенхелю, листя м’яти, квітів календули. Залити столову ложку суміші склянкою окропу, настояти одну годину, приймати після проціджування по чверті склянки чотири рази на день за 15-30 хвилин до їжі.

При проносах застосовують збори трав, що мають не лише болезаспокійливі, але й дезинфікуючі та закріплюючі властивості. Дія настоїв трав при проносах спрямована на нормалізацію роботи кишечника.

Рецепт. Узяти по три частини плодів чорниці, червоної горобини і суплідь вільхи, дві частини плодів черемхи, одну - плодів кмину. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, проварити 1-2 хвилини, настояти 30 хвилин. Після проціджування пити по чверті склянки 4 рази на день перед їдою.

При запорах рекомендуються такі настої трав, що посилюють перистальтику прямої кишки, не подразнюючи її слизову оболонку і не впливаючи на тонкий кишечник. Такі відвари мають очищувальну дію на печінку. При всій чудодійності природних ліків, не рекомендується вживання зборів з корою жостеру (крушини) вагітним жінкам і матерям-годувальницям.

Рецепт. Столову ложку суміші з трьох частин кори жостеру, листя бобівника трилистого, листя волоського горіха, однієї частини ревеню і двох частин листя подорожника заварити склянкою окропу, настояти одну годину. Приймати по третині склянки настою після їжі.

17.08.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2009p. 
На головну сторінку