Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №409 від 17.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Людський вимір

Доторгувалися до сальмонельозу!

Доторгувалися до сальмонельозу!

Міська влада починає діяти

Несанкціонована торгівля на тролейбусній зупинці біля магазину “Океан” у Рівному вже давно стала каменем спотикання для міської влади. Незадоволені сотнями новоприбулих базарників і тролейбусники, і пожежники, і санстанція. Та й самим рівнянам не до вподоби купувати продукти просто із землі, адже це не лише негігієнічно, а й для здоров’я небезпечно. Що й говорити про тих, хто намагається колись вільною від натовпу вулицею Сагайдачного дістатися до роботи…

Однак міська влада таки знайшла рішення цієї проблеми.

Санстанція б’є на сполох: такого рівня захворювання на кишкові хвороби, як зараз, не було вже багато років. Як розповів “РР” в.о. головного лікаря міської санітарно-епідеміологічної станції Юрій РОМЕЦЬ, у червні та липні цього року спостерігається небезпечна епідемічна ситуація захворювання на сальмонельоз серед населення Рівного.

Якщо у червні було зареєстровано 43 випадки, то у липні рівень захворюваності перевищив середньобагаторічні показники за останні 15 років. Загалом за сім місяців нинішнього року зареєстровано 102 випадки, за цей самий період 2008 року - 21. Тобто показник підвищився в 4,9 рази.

Аналіз опитувальних листів хворих свідчить, що найбільш розповсюдженими факторами, які спричиняють захворювання на сальмонельоз, є яйця (56,7 відсотків випадків), м’ясні вироби (18,6 відсотка), рибні страви, молокопродукти, вода з відкритих водойм, кондитерські вироби, овочі, ягоди, фрукти.

Тож купуючи продукти на стихійному ринку, без дотримання санітарних норм, люди самі наражають себе на небезпеку. Зі свого боку, санстанція намагалася вплинути на ситуацію, але несанкціонована торгівля припинялася лише доти, доки діяла відповідна комісія.

Скаржиться на стихійну торгівлю у центрі міста, яка перешкоджає руху транспорту, тролейбусам зокрема, й директор комунального підприємства “Рівнеелектроавтотранс” Степан ЗАГИНЕЙ:

- Бездумний рух людей у невстановлених місцях спричиняє велику небезпеку життю. Будь-яка дорожньо-транспортна пригода - і транспортний засіб “летить” на продавців, покупців, на скупчення народу на тротуарі… Протягом восьми років до нас надійшло найбільше скарг щодо вулиці в районі ринку “Сагайдачний”. Ми писали листи у різноманітні установи, навіть вдавалися до крайнощів - пропонували припинити рух тролейбусів, якщо не можна навести лад, бо людське життя дорожче.

Тож, щоб “розрулити” ситуацію, у липні цього року міський голова Рівного підписав розпорядження, відповідно до якого ТзОВ “Ринок” зобов’язується облаштувати торговельні місця на вулицях Гетьмана Полуботка (від вул.Сагайдачного до вул.Пересопницької) та Пересопницькій (від вул.Гетьмана Полуботка до торговельного ряду з продажу зрізаних квітів власного вирощення). І ось 100 новеньких торговельних місць на вул. Полуботка вже чекають на продавців сільськогосподарської продукції власного виробництва.

За словами начальника управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення Ігоря ОСТАПЕНКА, з огляду на економічну кризу, міський голова пішов назустріч малозабезпеченим громадянам і спільно з адміністрацією ринку вирішив встановити додаткові місця для торгівлі на вул.Полуботка і вул.Пересопницькій до ринку квітів. Відтепер ветерани війни, інваліди усіх груп, пенсіонери, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобільській АЕС І та ІІ категорій за умови пред’явлення ними відповідних посвідчень платитимуть одну гривню за місце, інші ж - до трьох гривень.

У свою чергу директор ТзОВ “Ринок” Олександр НОВОСАД обіцяє, що жодного перекупщика на цих нових місцях не буде. “Ми встановили прилавки, щоб люди, які вирощують сільськогосподарську продукцію, торгували не на зупинках, тротуарах, а на спеціально облаштованих місцях. На це пішло десятки тисяч гривень. Ми пішли назустріч владі і людям, бо нас теж хвилює цей безлад. Але повторюю, це виключно для людей, які торгують власною сільськогосподарською продукцією”.

Невдовзі на ринку з’явиться ще один торговельний ряд на 100 місць на вул.Пересопницькій. Тож міська влада сподівається, що таке вирішення цієї давньої проблеми влаштує і власне виробників сільськогосподарської продукції, і рівнян, які зможуть купувати продукти харчування без загрози своєму здоров’ю.

17.08.2009Катерина ЛАВРЕНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2009p. 
На головну сторінку