№412 від 02.09.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Актуально
Гриби - це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.
Якщо ж через кілька годин після куштування страви із грибів у вас почалися нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення тощо, - ви отруїлися. Тож негайно викликайте “швидку”, а до її прибуття промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип’яченої води, або розчину мар-ганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими. Після цього потрібно випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, прикласти на живіт і до ніг грілку.
Категорично забороняється вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
- Запобігти захворюванню можливо, - розповідає провідний фахівець Рівненського МУ ГУ МНС України в Рівненській області Сергій ВАСЬКОВЕЦЬ. - Варто ли-ше дотримуватися певних заходів та правил:
1. Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрита оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони”, у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
2. Не куштуйте сирі гриби на смак, обробляйте їх у день збору, поки не утворилася трупна отрута.
3. Спершу прокип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., і лише потім варіть або смажте.
02.09.2009 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2009p. На головну сторінку |