№413 від 09.09.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#На замітку
Усі сучасні кваси поділяють на дві категорії: зроблені в результаті бродіння і купажовані, про що мають інформувати етикетки на пляшках. Краще купувати перший різновид, тому що це і є справжній “живий” квас.
Якщо ж на етикетці пляшки зазначено “квасний напій”, то він не має нічого спільного із квасом. По суті, це газована вода з його смаком. Її склад - суцільна “хімія”: ароматизатори, ідентичні натуральним, фарбники, регулятори кислотності, підсолоджувачі. Особливу увагу слід звернути на консерванти. Дуже часто виробники використовують бензонат натрію - у незначних дозах він не шкідливий для організму, але бувають випадки індивідуального несприйняття цієї харчової добавки.
Помітка “сильногазований” свідчить про те, що пухирці в квасі з’явилися не в результаті природного бродіння, а після штучного введення вуглекислого газу.
Якщо маєте сумнів, якій тарі надати перевагу - скляній чи пластиковій, краще оберіть скляну. Якщо відкрили пляшку, намагайтеся випити квас упродовж двох днів - далі напій починає псуватися. Якщо ж зважилися випити квасу з бочки, треба простежити за дотриманням певних правил реалізації напою. На кожну бочку має бути санітарний паспорт, продавець - мати медичну книжку, а також епідеміологічний висновок на продукцію або ж сертифікат відповідності. Люк на бочці має бути запломбований.
Бочки повинні встановлюватися тільки в дозволених санітарною службою місцях, розташованих не далі, ніж за 100 метрів від будь-якого об’єкта торгівлі чи харчування, щоб продавець мав змогу дотримуватись санітарно-гігієнічних норм.
Пам’ятайте, що ретельно помити вуличну цистерну практично неможливо, і зазвичай її просто ополіскують. Отже, пити чи не пити бочковий квас - вирішувати тільки вам.
09.09.2009 | Віктор МЕЖОВ, лікар-методист обласного центру здоров’я |
Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2009p. На головну сторінку |