Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №413 від 09.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Кукурудза – “їжа богів” проти ожиріння

Молода кукурудза за поживними якостями переважає всі види овочів, стверджує Інтернет-видання “Ваше здоров’я”. Недарма в Америці кукурудза (маїс) шанувалася як “їжа богів”. І стала вона єдиною та головною злаковою культурою в індіанців (готували з неї понад 200 страв).

Найперше, освоюючи її, почали вживати молоді качани. В Україні кукурудзу ще називали пшінкою і теж дуже полюбляли, особливо молоду. Качани краще виламувати вранці, бо зібране за високої температури зерно швидше втрачає цукристість, погіршується його смак (у разі зберігання протягом доби губиться до 30 відсотків цукру). Тому для приготування страв чи переробки качани слід використовувати в день збирання. Зерно кукурудзи дуже корисне, оскільки постачає організму багато життєво важливих речовин і лікує його. Так, відварені молочностиглі зерна допомагають боротися з хворобами серцево-судинної системи, кровотворення, печінки (справляють жовчогінну дію), із запорами, нефритом, подагрою, ожирінням, сприяють омолодженню. Качани слід варити разом з кількома листочками та “косами”, це збагачує і зерна, і відвар, котрий у жодному разі не можна виливати, бо він оздоровлює організм у разі захворювань підшлункової залози, порушення обміну речовин, нервових розладів, психозів, епілепсії (пити по 1-2 склянки тричі на день). Відвар рекомендують людям похилого віку, бо він запобігає старінню організму. Дуже смачна кукурудза, запечена в духовці. Для цього молоді качани в обгортках кладуть у попередньо нагріту до 180°С духовку на 30 хв., після того її обчищають і їдять гарячою.Щоб період лікування молодою кукурудзою подовжити, її консервують (у качанах чи саме зерно) 50 хв. Кукурудзяні приймочки (“коси”) - потужний засіб проти ожиріння, мають жовчогінні та сечогінні властивості. Відвар (3 ст. л. сировини залити склянкою окропу, посудину накрити, нагрівати на паровій бані 30 хв., охолодити, процідити, пити перед їдою по чверті склянки через 3-4 год.). Також його п’ють у разі жовчнокам’яної хвороби, холециститу, гепатиту, холангіту, нирковокам’яної хвороби, цистіту, нефриту, каменів та піску в сечовому міхурі, набряків, зумовлених серцевою та нирковою недостатністю, хвороб серця (атеросклероз), судин, гіпертонії. Відвар кукурудзяних приймочок помічний хворим на суглобовий ревматизм, артрит, м’язову дистрофію та тим, кого турбує нездужання, пов’язане з ураженням легень (крупозна пневмонія, туберкульоз із кровохарканням). У кукурудзяних приймочках міститься багато вітаміну К, чим зумовлюється їхня кровоспинна дія і пояснюється доцільність використання у разі геморагічного діатезу та маткових кровотеч різного походження. Кукурудзяними приймочками зазвичай називають довгі ниткоподібні стовпчики, що розміщуються навколо качана. Їх заготовляють у період молочно-воскової стиглості початків, розкладають шаром завтовшки 1-2 см на папері під навісом чи у приміщенні, котре добре провітрюється. Строк зберігання - 3 роки. Не тримати у вологих місцях. Однак не слід вживати ліки з кукурудзяних “кіс” виснаженим людям та тим, у кого підвищене зсідання крові та відсутній апетит.
09.09.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2009p. 
На головну сторінку