Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проект

Хомко закликає мешканців Рівного тікати з ЖЕКів

Хомко закликає мешканців Рівного тікати з ЖЕКів

Якщо вам не подобається стан вашого будинку, не влаштовує опалювальна система, протікає дах чи ще якісь негаразди - об’єднуйтеся громадою у житлово-будівельні кооперативи та пишіть власні проекти. Міська влада вам у цьому всіляко сприятиме - не лише дасть гроші, та ще й похвалить і у приклад поставить.

Не стали мешканці будинку на вулиці Білякова, 10 чекати, коли на стан їхнього будинку звернуть увагу міські чиновники. Вони вирішили взяти “бика за роги”, спробували, та отримали право брати участь у проекті 2009 року “Капітальний ремонт опалювальної системи”. Саме громада ЖБК “Маяк”, почувши про Муніципальну програму сталого розвитку міста, втілила у життя цей проект.

Днями мешканці стоквартирного будинку презентували владі міста свою гордість - повну заміну опалювальної системи. Коштувало це немало - близько 158 тисяч гривень.

Голова правління ЖБК “Маяк” Іда КОРЖОВА розповідає: “Міська влада виділила нам 127 тисяч гривень. А мешканці кожної квартири без будь-яких заперечень виклали зі своєї кишені ще по 300 гривень”. Разом внесок громади склав 30 тисяч гривень, що становило 20 відсотків від повної суми проекту, що, зрештою, і вимагалося.

У свою чергу міський голова Володимир ХОМКО закликає рівнян самостійно робити ремонт своїх будинків, не боятися нових починань. “Я вас прошу, виходьте із ЖЕКів. Дайте нам можливість допомогти вам. Ремонтуйте свої будинки, а ми у цьому сприятимемо”. Також керманич міста відзначив неабияку активність громади будинку на Білякова, які проявили власну ініціативу і таким чином заручилися допомогою влади.

Виконроб ТзОВ “Рівнепромсантехмонтаж” Петро СКАРБАРЧУК розповідає, що заміна опалювальної системи будинку тривала недовго: вісім чоловік за 30 днів проклали труби протяжністю у кілометр. “Єдиним каменем спотикання у нашій роботі стало підвищення цін на матеріали”, - говорить пан Петро.

Не лише заміною опалювальної системи завершиться ремонт будинку на Білякова, 10. На наступний рік його мешканці планують відремонтувати систему водопостачання. За зовнішній вигляд будинку вони не хвилюються, адже міський голова пообіцяв: “Фасад - за мною”.

Начальник управління житлово-комунального господарства Іван ГЕМА до створення товариств співвласників ставиться позитивно: “Я розумію, що без залучення міського бюджету не виживе ні та, ні інша сторона. А коли люди створюватимуть такі проекти, вони реально бачитимуть, куди йдуть їхні кошти, і за що вони платять”. Зокрема, пан Гема зазначив, що у Рівному є близько 70 відсотків будинків, які потребують капітальної заміни опалювальної системи, адже більшості будинків понад 50 років, і всі деталі мають свій термін експлуатації. Тож не дивно, що ремонт потрібний всім.

Влада вкотре наголошує, що якщо є бажання отримати бюджетні кошти на ремонт будинку - готуйте проект і беріть участь у тендері. Цьогоріч будинки на вулицях Соборній та Драгоманова також залучаться допомогою влади, відтак їхній ремонт - не за горами.

Нинішнього року з міського бюджету за різними програмами співфінансування ремонтних робіт житлового фонду виділили 800 тисяч гривень. Проте 2010 рік планують зустріти із набагато більшим кошторисом, у розмірі чотирьох мільйонів гривень. Тож якщо ви самі собі не допоможете, цього за вас не зробить ніхто.

01.10.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку