Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#За межею розуміння

Вандали понівечили меморіал задля металобрухту

Вандали понівечили меморіал задля металобрухту

“Гражданской войны боевые походы мы в наших сердцах сбережём навсегда…” У це свято вірили наші діди та батьки, розмістивши такий латунний напис на мармуровій стіні військового Меморіалу Слави, що на Дубенському кладовищі у Рівному. Однак трьох молодих громадян, яких звело докупи “кримінальне” минуле, зацікавив аж ніяк не зміст вислову, а його… вміст.

- 9 жовтня о першій годині ночі до чергової частини Рівненського міськвідділу внутрішніх справ надійшло повідомлення про те, що група осіб плюндрує Меморіал Слави на вулиці Дубенській, - розповів заступник начальника управління Державної служби охорони при УМВС України в області Юрій БАЛАНЧИК. - На місці події правоохоронці затримали трьох осіб, серед яких була і жінка. Вони пошкодили одну зі стін меморіалу, зірвавши металеві конструкції. Громадяни були затримані та доставлені до чергової частини Рівненського міськвідділу міліції.

При затриманні “тріо” опору не чинило. Та й речових доказів крадії позбутися не встигли. В сумці, з якою молоді люди вийшли на “промисел”, працівники міліції знайшли понад 10 латунних літер з меморіалу (куди поділася решта, допоки невідомо). Як згодом розповіли правоохоронцям 28-річний Іван, 24-річний Віталій та 27-річна Ольга, вони зривали металеві конструкції, щоб здати їх на пункт прийому металобрухту... Але завершити заплановане не встигли. Хтось із перехожих побачив таке лиходійство та викликав міліцію. У цей час неподалік перебували працівники МВДСО, які, почувши по рації тривожний сигнал, поспішили на вулицю Дубенську.

- Наразі встановлено, що усі троє - непрацюючі, частенько зловживали алкогольними напоями, - розповідають працівники відділу громадських зв’язків УМВСУ в області. - Віталій та Ольга - жителі Рівного, а Іван - селища Мізоч Здолбунівського району. Між іншим, у першого молодика за плечима вже є кримінальній “досвід”.

Не відрізняється кришталевою чистотою і біографія Ольги. Дівчина у свій час відбувала покарання за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків. Тепер вона разом із “товаришами” має всі шанси повернутися за ґрати з новим записом у “послужному списку”. Адже, за словами начальника слідчого відділу Рівненського МВ УМВС України в області Віктора СИДОРЧУКА, за даним фактом уже порушено кримінальну справу за ч.2 ст.185 Кримінального кодексу України (“крадіжка, вчинена за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням або позбавленням волі на строк до п’яти років”). Однак існує ймовірність, що злочин буде перекваліфіковано. Якщо міська влада підтвердить, що стіна біля меморіалу належить до пам’яток - об’єктів культурної спадщини, крадії-невдахи відповідатимуть за свої дії за ст.298 ККУ (“знищення, руйнування або пошкодження пам’яток - об’єктів культурної спадщини та самовільне проведення пошукових робіт на археологічній пам’ятці”).

15.10.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2009p. 
На головну сторінку