Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Душевний стан

Колись у місті психічно хворого було видно одразу...

Колись у місті психічно хворого було видно одразу...

Кажуть, у нас хворіє вся країна. А одним із найважливіших чинників індивідуального здоров’я людини є здоров’я психічне, яке взаємопов’язане із фізичним та духовним. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен третій українець має відхилення саме у стані психічного здоров’я. Це виражене такою патологією як астенічні та невротичні стани, депресія, вегето-судинна дистонія тощо. Своєю чергою хворобливі психоемоційні стани впливають на фізичне здоров’я і призводять до серйозних серцево-судинних захворювань та численних розладів у діяльності органів та систем усього людського організму.

Про стан психічного здоров’я жителів краю й мовилося на засіданні медиків - психотерапевтів, психіатрів, психологів та журналістів, присвяченому всесвітньому Дню психічного здоров’я 10 жовтня.

Звісно, багатьом людям не подобається безліч надуманих “днів” у нашому та міжнародному календарях. Та не цього разу. Бо 10 жовтня - це момент привернути увагу громадськості і до болючих проблем зденервованого сучасного життя, і до того, що психологічна культура наших громадян - на рівні середньовіччя.

Якщо у 2008 році людей із розладами психіки на диспансерному обліку у Центрі психічного здоров’я населення (ОЦПЗН) налічувалося 6721, то на жовтень цього року їх число уже сягнуло 6998, зазначила завідувачка амбулаторно-поліклінічного відділення ЦПЗН Любов ГЛЕБА. Загалом же в області психічно хворими є 26421 особа. Основна маса з них - це працюючі верстви населення. А працювати без особливих проблем і труднощів такі люди можуть завдяки медицині й фармацевтичному ринку, який невпинно розвивається. Лікувальної дози хворому вистачає раз на тиждень замість кількох разів на день, як це бувало у часи Союзу. Утім, препарати для цієї категорії хворих зазвичай дуже вартісні, а лікування триває від півроку до року, зазначила лікар-психіатр Наталія МИРОНЮК. А додайте сюди часті рецидиви! Тому в цивілізованих країнах душевно хворих лікують безкоштовно, себто за державний рахунок. Чи не найперша ознака психічного нездужання - депресія. Це стан, що характеризується пригніченим чи сумним настроєм і зниженням психічної активності, що поєднується з руховими розладами та різноманітними соматичними (тілесними) порушеннями (втрата апетиту, схуднення, запори, зміна ритму серцевої діяльності). Щоправда, стверджує пані Миронюк, не завжди депресія проявляється типовими скаргами. Часто вона виявляється одним - двома симптомами, що утруднює діагностику. Приміром, депресія може виявлятися болем у грудях, животі, головними болями, болями в суглобах, а то й болями у всім тілі або тільки ранніми пробудженнями, порушеннями дихання, зловживанням алкоголем чи наркотиками, активною сексуальністю (людина хоче гострими відчуттями підняти настрій).

Тим часом відновлення здоров’я людини повинно складатися з певного комплексу дій, які будуть позитивно та всебічно впливати на організм людини. Цьому комплексу навчитися самому, без лікарів, неможливо, переконаний завідувач наркологічної амбулаторії ОЦПЗН Павло ШЕВЧУК.

(Продовження теми - у наступному числі “РЗ”)

15.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2009p. 
На головну сторінку