Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

56 вулиць міста – без світла!

56 вулиць міста – без світла!

Жителі Рівного продовжують потерпати від недостатнього освітлення вулиць. У багатьох масивах і “спальних” районах міста справи дуже погані - там без світла залишаються не лише двори та внутрішні алеї, а подекуди й не видно, що відбувається на центральних дорогах.

Рівняни стверджують, що місцева влада почала економити, адже бюджет тріщить по швах. Однак темні провулки так і притягують увагу нечистих на руку людей, які щодня вичікують своїх чергових жертв. І доки я на власній шкурі не відчула, як небезпечно о восьмій вечора йти додому, не розуміла серйозності проблеми освітлення. Тож вираз “вогні нічного міста” для Рівного залишається поки що утопією.

Начальник міського управління житлово-комунального господарства Іван ГЕМА спробував дещо “пролити світло” на темні сторони цього питання: “Ситуація на рівненських вулицях і справді досить складна. Проте не така вже й катастрофічна. У нас немає неосвітлених вулиць - є лише погано освітлені, але і з цим ми намагаємося боротися”.

Крім того, пан Гема говорить, що не лише від сил міської влади залежить довготривалість світіння наших ліхтариків, а й від культури та менталітету населення. Часто буває так, що на ліхтар, який стоїть низько, завжди знайдеться палиця, якщо вище - камінчики. Світять ті, що знаходяться дуже високо. “До того ж, вітчизняні джерела електроенергії не є надійними, як, наприклад, більш дороговартісні, але якісні імпортні аналоги”, - додає головний комунальник міста.

Директор КП “Міськсвітло” Олександр ЛЕЦКАЛЮК говорить: “У місті працює вісім тисяч справних ліхтарів”. Пан Олександр запевняє, що для хвилювання немає жодних підстав, адже всі центральні вулиці освітлюються. Однак не заперечує того факту, що у Рівному дещо гірше освітлюються дворові території, та й досі без світла залишаються 56 вулиць. Не важко здогадатися, що для їхнього “осяяння” потрібні гроші, а саме - близько 100 тисяч гривень на кожну вулицю в середньому. “Цьогоріч влада обіцяла виділити з міського бюджету шість мільйонів гривень на “Програму розвитку мереж зовнішнього освітлення міста Рівного на 2009-2015 роки”, але так нічого нам не дали”, - пояснює Олександр Петрович.

Єдиним виходом для мешканців “темних” районів залишається не чекати чиєїсь милості, а згуртуватися і збирати кошти на обладнання своїх прилеглих територій ліхтарями. “Така практика у нас вже є. Люди звертаються з проханням, щоб ми підключили їх до освітлення території, при цьому платять за все із власних кишень”, - говорить пан Лецкалюк.

У свою чергу міліцейське керівництво запевняє, що ситуація у місті під контролем і панікувати городянам не варто. Проте не забувають додати: пильними та уважними треба бути завжди. Правоохоронці вже не перший місяць працюють у посиленому режимі. Втім, ані крадії, ані шахраї таки не перевелися, навпаки, через зростання безробіття їх дедалі більшає, наче грибів після дощу. От і стають у нагоді для любителів легкої наживи темні завулки нашого міста.

15.10.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2009p. 
На головну сторінку