Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №420 від 29.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Продовжуючи тему

“Рівнеазот” - заручник політичного фіаско?

“Рівнеазот” - заручник політичного фіаско?

Містом почали ширитися чутки, що ВАТ “Рівнеазот” таки зупиняють. Дехто із працівників підприємства говорить, що частину “азотівців” знову переводять з “триденки” на “п’яти”, однак переважна більшість вже допрацьовує останні дні. Невже найприбутковіше підприємство міста, яке забезпечувало роботою п’ять тисяч осіб, перетворюється на постачальника безробітних для центру зайнятості?

За словами директора Рівненського міського центру зайнятості Андрія ГРЕЩУКА, станом на 19 жовтня у них на обліку перебуває 217 “азотівців”, з них 22 працівники були звільнені за згодою обох сторін: “Порівняно з тим, що ми очікували, це невелика кількість звільнених. Наразі вони отримали статус безробітних”. Також пан Грещук зазначає, що роботу за спеціальностями для колишніх працівників хімічного підприємства важко знайти, на ділі їх чекає перекваліфікація. “У нас досить високий рівень працевлаштування, і для них обов’язково знайдемо роботу”, - запевняє Андрій Васильович.

Зараз колишні “азотівці” отримують допомогу по безробіттю. Звичайно, для кожного вона інша, адже все залежить від стажу роботи та самої спеціалізації. Мінімальна допомога становить 500 гривень, а максимальна дорівнює середньомісячній заробітній платі по області, а це - 1600 гривень.

Помічник генерального директора ВАТ “Рівнеазот” Ігор ЛОПАЦЬКИЙ зазначає, що на сьогодні на підприємстві свою постійну роботу виконують більше трьох тисяч осіб. Заробітну плату працівники отримують вчасно і в повному обсязі. “Робітники займаються тим, що й раніше - підтримують обладнання у належному стані, щоб при можливості запуску “Азоту” все працювало злагоджено”. Будь-які можливості запуску “хімічного гіганта” пан Лопацький не береться прогнозувати, каже, що з цього приводу у нього немає ніяких коментарів.

Для того, щоб з’ясувати долю “хімічного гіганту”, ми звернулися до народного депутата України (Блок Юлії Тимошенко) Юрія ПРОКОПЧУКА. Ситуацію він прокоментував наступним чином: “1 жовтня цього року Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕУ) було винесено Постанову №1128 “Про затвердження граничного рівня ціни на природний газ для підприємств-виробників азотних мінеральних добрив”, згідно з якою ВАТ “Рівнеазот” було внесено до переліку підприємств-виробників азотних мінеральних добрив. Відповідно до Постанови граничний рівень ціни на природний газ для підприємств-виробників азотних мінеральних добрив, згідно з Переліком, затверджено “без урахування податку на додану вартість, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом на рівні 1584,40 грн. за 1000 м3”. Тобто, “Рівнеазот” закуповуватиме газ за такою ж ціною, як і всі хімічні підприємства України. Крім того, з 35 мільйонів гривень ПДВ підприємству вже повернуто 15. Ці гроші, в першу чергу, мають бути спрямовані на виплату заробітної плати та погашення боргів за газ. Отож, як ви бачите, уряд Юлії Тимошенко взяті на себе зобов’язання з відновлення роботи ВАТ “Рівнеазот” виконує в повному об’ємі. Відтепер доля цього підприємства знаходиться у руках його безпосередніх власників, а саме пана Фірташа. І лише він має сказати, чи планує запускати цей хімічний гігант, чи залишати його працівників заручниками свого політичного фіаско”.

Якщо “Рівнеазот” не відновить свою роботу, це буде продовжувати “бити” по наповненню бюджету Рівного. За словами міського голови Рівного Володимира ХОМКА, якщо підприємство закриють, це боляче вдарить ще й по грошовому обігу в місті. Бо ж 5 тисяч звільнених працівників будуть не в змозі зробити елементарного - сходити до магазину чи сплатити комунальні послуги.

29.10.2009Володимир ПОПИК Алла БІДЮК Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2009p. 
На головну сторінку