Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №423 від 26.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нонсенс

Місцеві адміністрації погрожують страйком, уряд – прокуратурою

Українці звикли добиватися правди та виплати зарплат всезагальними страйками та мітингами. Кожен хоче бути почутим. Однак те, що сьогодні відбувається на Рівненщині, не тримається в голові нормальної людини. Дисбаланс у політиці, а відтак і в діях окремих політиків, призвів до того, що страйком погрожують… чиновники. Вперше за 18 років української незалежності одна із областей України може залишитися без керівництва на всіх рівнях райдержадміністрацій.

Рівненські місцеві районні адміністрації погрожують призупинити виконання своїх повноважень, доки не отримають належного фінансування. Немає коштів навіть на мізерні витрати. Зокрема, на господарське забезпечення у вересні з державного бюджету чиновники не отримали 153,6 тисячі гривень, у жовтні - 279,9 тисячі гривень, у листопаді - 230,7 тисячі гривень. Через заборгованість у послугах зв’язку органи виконавчої влади вже попереджені про відключення від мережі.

- З вересня практично припинено фінансування видатків адміністрацій, - коментує ситуацію голова Рівненської ОДА Віктор МАТЧУК. - Тому ми були змушені підписати колективне звернення, за моїм підписом і підписами усіх голів райдерж-адміністрацій, до Прем’єр-міністра України. Видатки, яких і так недостатньо для забезпечення функцій виконавчої влади в області, не отримуються. Попереджаємо, що просто будемо змушені заявити про тимчасове припинення здійснення повноважень місцевих державних адміністрацій, оскільки немає коштів на бензин, транспорт, відрядження, папір, зв’язок - ні на що.

Поки що виконавча влада в області не паралізована, проте вона тримається винятково на ентузіазмі керівників.

На додачу до цих неприємностей додалася ще одна. НАК “Нафтогаз України” і секретаріат Кабінету Міністрів пообіцяли звернутися до Генеральної прокуратури з проханням відкрити кримінальні справи проти керівників Кіровоградської та Рівненської областей через незабезпечення розрахунків за спожитий природний газ. Пояснюють це просто - зазначені області мають найгірші показники з розрахунків за природний газ.

На думку Віктора Матчука, у питанні розрахунків за спожитий газ набагато більше політики, ніж бажання підвищити відсоток проплат за нього. Інформація щодо 30-відсоткового рівня оплати підприємствами комунальної теплоенергетики Рівненщини, оприлюднена напередодні, не відповідає дійсності. Насправді ця цифра становить 60,8 відсотка. Між іншим, 28 мільйонів гривень, проплачені в поточному році, були зараховані в розрахунки минулого року.

Крім цього, непогашена різниця в тарифах для бюджетних установ виникла через підняття ціни на газ заднім числом.

Та головне, що облдерж-адміністрація не є господарюючим суб’єктом і НАК “Нафтогаз” продає газ комунальним підприємствам теплоенергетики, які не знаходяться в сфері управління обласних державних адміністрацій. Тож якщо у компанії є до них претензії, вони повинні звернутися до Господарського суду.

26.11.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2009p. 
На головну сторінку