Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №427 від 17.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Кашель при ста хворобах

Кашель при ста хворобах

Той, хто вважає, що кашляти - це погано, правий тільки наполовину. Бо ка-шель такий же природній рефлекс, як і решта. Що ж робити, якщо цей самий рефлекс найбільше дошкуляє, ми запитали у Віктора МЕЖОВА (на фото) - лікаря-методиста обласного центру здоров’я.

Сам по собі кашель - не хвороба, а її симптом. Тому лікарі й радять лікувати не кашель, а його причину. А їх нараховується більше сот-ні. Одна справа звільнитися від часточок пилюки або диму, які осіли на війчастому епітелії бронхів, і зовсім інше - довгий виснажений або застудний кашель у холодну пору року або самостійно, або як наслідок перенесеної застуди.

Сухий кашель без відходження мокротиння може виникнути при фарингіті, бронхіті, бронхіальній астмі. Туберкульоз при уражених бронхах теж дає непродуктивний кашель.

Продуктивний кашель означає, що слиз і мокрота, які утворюються у вас в організмі, погано відходять. Тому не варто кидатися купувати ліки “від кашлю” без консультації з лікарем. Можете заплатити гроші за ліки, які не допоможуть від вашої різновидності кашлю.

- Як зрозуміти, що ліки допомогли й почався процес видужання?

- По-перше, зникають ознаки запалення - мокрота стає більш прозорою, потім зменшується її кількість. Якщо вам здається, що ви видужали, але при переході із теплого приміщення в холод, і навпаки, починається кашель - значить, запалення триває.

При застудному кашлі корисно багато пити - це знижує інтоксикацію організму - вітамінні муси, морси тощо. Гірчичники на міжлопаткову і на грудинну ділянки добре заспокоюють кашель. Можна приймати рослинні відхаркуючі - термопсис, мати-й-мачуха, грудний збір, за умови, якщо немає алергії або індивідуального несприйняття. Більшій частині захворівших на ГРВІ людей цього буде досить. Хронічним хворим на легеневі захворювання потрібно приймати борсуковий або ведмежий жир.

- Коли кашель може бути симптомом?

- При фарингіті, гаймориті, запаленні легень, хвороб серця, грижі, туберкульозі, раку легень, хворобі щитоподібної залози. Та ще при більше ста хвороб, які не стосуються застуди.

- Що мерзне під час морозу в людини найперше?

- Ноги замерзають першими. У разі їх переохолодження виникає риніт (нежить) і застудні захворювання. Руки - на другому місці, тому треба надягнути рукавиці. Вуха - третє місце. Вони теж легко замерзають. Капелюхи та берети потрібно замінити на шапки при-50С. Далі йде обличчя: шкіра на обличчі тонка та ніжна, тому більш чутлива до дії холоду. Якщо стовпчик термометра спустився нижче 00С, не менше як за 40 хвилин перед виходом на вулицю обличчя потрібно змастити жирним захисним кремом.

У разі переохолодження голови може виникнути отит, менінгіт, менінгоенцефаліт та неврит лицевого і трійчастого нерва.

Якщо ж добряче змерзне, переохолодиться верхня частина тіла, то неминучі бронхолегеневі захворювання. У разі ознобу - ймовірна пневмонія.

Якщо ви помітили, що тривалий час кашляєте, обов’язково зверніться до лікаря.

17.12.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.12.2009p. 
На головну сторінку