Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №434 від 04.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Блокада

Рівненщина живе за тимчасовим розписом

Рівненщина живе за тимчасовим розписом

Безбюджетний 2010 рік дав привід для чималих хвилювань. Державне казначейство блокує кошти, та й деякі минулорічні рахунки залишаються непроплаченими. Окремі державні установи не в змозі розрахуватися за надані комунальні послуги, а дехто й взагалі йде у неоплачувані відпустки. Пенсії та зарплати бюджетникам - під знаком запитання. Що робити далі і коли завершиться ця справжня фінансова драма та хто повертатиме кошти? Подібні запитання та розмови ми щодня чуємо у громадському транспорті, на вулицях чи по телевізору.

Про труднощі, які виникли внаслідок відсутності бюджету, говорить губернатор Рівненської області Віктор МАТЧУК: “Бюджетним кодексом передбачено використовувати протягом січня 1/12 бюджету минулого року, але навіть ця норма не виконується через затримки із проведенням розрахунків державним казначейством”.

Він також повідомив, що в область надійшло 56 мільйонів допомоги сім’ям з дітьми, але через казначейство вдалося профінансувати лише 20. “36 мільйонів - це те, що люди не отримали, і це не поодинокі факти. Ще з минулого року не проплачено 12 мільйонів гривень”, - розповів пан Матчук.

“З одного боку, кажуть, що тотально немає грошей, а з іншого - людям обіцяють надбавки”, - каже голова ОДА.

Достеменно відомо, що блокування казначейських рахунків, яке розпочалося наприкінці бюджетного року, призвело до того, що органи влади не змогли профінансувати стратегічно важливі витрати й освоїти кошти, передбачені в бюджеті на будівництво, освіту, медицину та інші сфери. В останні дні 2009 року перед нами постала наступна картина: місцеві бюджети нав-випередки кинулися вимагати залишок своїх коштів, а їм відмовили. Платіжні вимоги тижнями лежали у місцевих відділеннях казначейства - і поверталися назад розпорядникам бюджетних коштів непроплаченими.

У свою чергу такий процес викликав занепокоєння у чиновників - гроші на рахунках громади є, про це свідчать відповідні виписки та документи, але користуватися ними в повному обсязі з невідомих причин не дають. Грудневі нарахування ще не виплачені, а на носі - вже й за січневі пора взятися.

Однак деякі органи місцевої влади запевняють: хоча грудневі проплати стоять, та наразі проблем із виплатою січневих коштів за комунальні послуги чи зарплати своїм працівникам немає. “Всі проплати, які були передбачені за тимчасовим розписом, забезпечені”, - говорить начальник міського управління бюджету та фінансів Віктор ШУЛЬГА.

Та й головне управління Пенсійного фонду України в області протягом січня 2010 року забезпечило наповнення доходної частини пенсійного бюджету та своєчасно призначило фінансування пенсійних виплат у повному обсязі. Проблем із виплатою зарплат та комунальних послуг не має й регіональне відділення ФДМУ по Рівненській області.

Та незаперечним фактом є той, що через брак бюджетних коштів ми отримали ручне управління економікою, що не викликає ніяких позитивних емоцій. Аналітики говорять, що коштів бракуватиме, але захищені статті бюджету, як-от зарплати бюджетникам чи соціальну допомогу, фінансуватимуть в повному обсязі. Щоправда, виплачуватимуть їх у тому розмірі, як у грудні 2009 року. З 1 січня мали зрости мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, але наразі це не передбачено у законі про бюджет, якого й нема. Отже, ні про які підвищені соцстандарти й мови не може бути.

Утім, поки мільйонна армія бюджетників переживає за свої зарплати і, тим більше, безпідставно, країна живе й житиме за тимчасовим розписом. Проте ця справа не з легких - жити за вчорашнім днем, адже за рік багато показників змінилося. Скажімо, рівень зарплат, який був у січні минулого року і у січні цього року, - різний, та й ціни на продукти харчування й комунальні послуги далеко не минулорічні.

Важливо

Нові пенсії встановлено

У січні непрацюючі пенсіонери, які отримували у грудні мінімальні пенсії та доплату за листопад, одержать суму, не нижчу від 630,4 гривні. Ті з них, які мають страховий стаж не менш як 25 років (чоловіки) і 20 років (жінки), одержать додатково підвищення за понаднормовий стаж, інші надбавки та підвищення (наприклад, учасники війни).

Ті, хто отримує пенсію, в разі втрати годувальника, на двох непрацездатних членів сім’ї, у січні одержать не менш як 750,8 гривні, на трьох і більше - 931,4 гривні.

За інформацією міського управління праці та соціального захисту, сума виплат (без урахування пенсії за особливі заслуги перед Україною) у грудні 2009 року для інвалідів війни І-ї групи становила 1651,6 гривні, ІІ-ї групи - 1483,6 гривні, ІІІ-ї групи - 1315,6 гривні, учасників бойових дій - 1147,6 гривні. У січні 2010 року вони отримують такі самі суми та додатково пенсію за особливі заслуги перед Україною.

04.02.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.02.2010p. 
На головну сторінку