Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №434 від 04.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Завчасно

Вдаримо вітамінами по депресії!

Вдаримо вітамінами по депресії!

Весна - не за горами. З її настанням на нас, окрім довгожданого тепла, очікуватиме ще й не надто приємна річ - авітаміноз. Щоб бути у всеозброєнні та не відчувати на собі його симптоми (дративливість, надмірну втому, сонливість), запобіжних заходів потрібно вживати вже тепер.

Авітаміноз - захворювання, викликане нестачею тих чи інших вітамінів в організмі. Головні причини цієї нестачі - неякісне і незбалансоване харчування (так званий “фастфуд”, консервована їжа, відсутність режиму харчування), стрес, несприятлива екологія. Як визначити, що у вас - авітаміноз?

Головні симптоми авітамінозу: важке пробудження вранці (прокидаєтеся з відчуттям того, що ви абсолютно не відпочили і не виспалися); сонливість (яка зберігається протягом всього дня); млявість, втома; погана концентрація уваги, розсіяність (нездатність тримати інформацію довгий час у голові); дратівливість (з будь-якого приводу!); депресія; погіршення стану шкіри (надмірна сухість, тріщинки і почервоніння в кутиках рота); знижений імунітет (часті застуди).

Як попередити авітаміноз?

Найліпша зброя в боротьбі з авітамінозом - це збалансоване харчування, при якому в організм надходить необхідна кількість білків, жирів та вуглеводів. Рекомендується протягом усього зимово-весняного періоду вживати в їжу овочі (у тому числі квашену капусту, консервовані огірки й помідори), зелень, фрукти (як свіжі, так і заморожені), м’ясо птиці та риби (його краще запікати у фользі, щоб більше збереглося вітамінів), оскільки саме в цих продуктах містяться вітаміни й амінокислоти, які легко засвоюються організмом. А ще добре їсти натуральний мед, пити компоти із сухофруктів або навар шипшини. Дуже корисно взимку вживати пророщені зерна злакових, печінку риби, молоді листочки кульбаби, кропиви, листки огірків, лопуха - їх можна не тільки використовувати в їжу навесні та влітку, але й солити чи сушити для заготівлі природних вітамінів на зиму. Пам’ятайте, що при термічній обробці в їжі зберігаються тільки вітаміни А, Д і Є, - всі інші руйнуються. Виняток - малина: її корисні властивості зберігаються.

Проте треба знати, що з їжею ми не можемо одержати необхідну добову норму необхідних нам вітамінів та мікроелементів навіть при різноманітному раціоні.

Комплекс вітамінів та мінералів

На сьогоднішній день вітаміни можуть бути в таблетках, капсулах, пластинках, драже, їх можна ковтати, смоктати, жувати і навіть розчиняти в склянці води. Бажано двічі на рік приймати курс вітамінів. При їх виборі рекомендується звертати увагу не тільки на вміст вітамінів (групи С, В, D), але й мікроелементів (таких як магній, залізо, калій, цинк, мідь, марганець, що також активно беруть участь у життєдіяльності нашого організму). Не всі вітамінні комплекси можуть підходити саме вам, тому якщо при прийомі вітамінів ви відчуваєте напади нудоти, негайно змініть даний вітамінний комплекс на інший, або - порадьтеся з лікарем.

Пам’ятаймо, що наше здоров’я на 70 відсотків залежить від харчування та способу життя і подбаймо про себе самі!

04.02.2010



Рівне-Ракурс №10 від 04.02.2010p. 
На головну сторінку