№435 від 11.02.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Без рецепта
Гранат родом з Азії. Це один із найперших фруктів, що вживаються людиною. Існує два основні різновиди гранатів, але на ринку зазвичай пропонують лише Punica granatum, тобто пунічний зернистий.
Сік граната містить від 8 до 20 відсотків цукру, до 9 відсотків лимонної і яблучної кислоти, трохи вітаміну С та інші корисні речовини. До складу граната входить 20 відсотків глюкози та фруктози, 10 відсотків лимонної, яблучної та щавлевої кислот, а ще клітковина, танін, мінеральні речовини: кальцій, магній, марганець, кобальт, також фітонциди, біофлавоноїди, вітаміни В, С (40 відсотків необхідного людині за день). Гранати нормалізують гемоглобін крові. Їх корисно їсти людям, у яких є проблеми з нирками. Це чудовий біогенний стимулятор, особливо для дітей. Також їх рекомендують задля поліпшення органів кровообігу, серця, печінки, легенів. Його естрагени здатні полегшити симптоми клімаксу в жінок. Однак гранати не рекомендується їсти вагітним та людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Практична порада
Щоб легко дістати зернятка, потрібно зрізати верхівку граната, надрізати шкірку і замочити в мисці з холодною водою на 5 хвилин. Потім, тримаючи плід під водою, акуратно розламати на шматочки, зернятка самі впадуть на дно. Викинути все, окрім зерен, злити і обсушити їх.
Гранатовий сік можна отримати також, як зазвичай вичавлюють апельсиновий - порізати навпіл і витиснути сік з половинок за допомогою цитрусової соковижималки.
11.02.2010 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2010p. На головну сторінку |