Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №436 від 18.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наболіле

Віддайте наше “тіло”!

Віддайте наше “тіло”!

Чи-то пікет подіяв, чи-то банкіри зглянулися

10 лютого вкладники “Надра Банку” влаштували пікет під стінами установи. Просили повернути гроші, які вони поклали на депозити, адже саме у цей день закінчувався строк мораторію. У банку ж розводили руками і запевняли, що вони не винні у даній ситуації, що вона однакова по всій Україні. І коли зневірені люди ні з чим поверталися додому, вони ще не знали, що вже за кілька днів дехто з них отримає жадані гроші, хіба що не в повному обсязі.

Пан Вадим поклав свої гроші на піврічний депозит ще у вересні 2008 року. Відсотки сплатили, однак “тіло” він не може забрати і досі. Після перших проблем із повернення депозитів пан Вадим підписав договір, згідно з яким він одержуватиме по 20 відсотків щокварталу від вкладу протягом 1,5 року. Встиг отримати до введення мораторію лише 20 відсотків. Потім - півроку невідомості…

Однак 15 лютого пана Вадима запевнили, що наступні 20 відсотків свого вкладу він отримає вже у березні. У Рівненській філії “Надра Банку” йому повідомили, що у лютому поточного року свої відсотки отримають ті вкладники, які чекали на них у грудні. Всі, кого перенесли на січень, чекатимуть до березня. Виходить, що ситуація стабілізується.

Про те, що наразі у банкрутстві “Надра Банку” не зацікавлені, говорять усі. Це підтверджує і продовження роботи тимчасової адміністрації, яку ввели ще на один рік. Отже, ліквідність банку повинна бути підтримана.

На думку голови Нацбанку у Рівненській області Івана ЧУХА, незабаром ситуація має остаточно вирішитися, а депозити мають повернути. “Відомо про кількох потенційних співвласників, які планують “влити” у статутний фонд установи чималі гроші”. А це - близько 6 мільярдів гривень.

Про кого саме йде мова - у Нацбанку не уточнюють, однак, як стало відомо, пан Фірташ - один серед них. А відтак після інавгурації Віктора Януковича на посаду президента, справи, подейкують, підуть швидше. Нагадаємо, що, за деякими даними, проблеми із банківською установою почалися саме через непорозуміння Фірташа із Тимошенко. Чутки створили паніку, і банк опинився під загрозою банкрутства. Після цього з’явилася постанова Кабміну, яка пропонувала перевести депозити населення з “Надр” до рекапіталізованого державою “Родовід Банку”. Однак тоді мова не йшла про залучення нових інвестицій для ліквідності банківської установи. Сьогодні ж, коли наміри кількох інвесторів стали відомі, фахівці НБУ займаються перевіркою грошових активів та їхнім походженням, що створює певну затримку.

Отож, на думку багатьох фінансистів, повністю проблеми із депозитними вкладами зникнуть, якщо: з’явиться новий співвласник із реальними грошима, яких би вистачило на погашення депозитів. Або депозити і кредити таки передадуть до “Родовідбанку”, який свого часу рекапіталізувала держава, збільшивши статутний фонд на 5-6 мільярдів гривень.

У самому банку “Надра” запевняють, що гроші вкладникам почали виплачувати ще з минулого тижня, тобто одразу після закінчення строку мораторію. Таке рішення прийняла тимчасова адміністрація. Сума виплати - індивідуальна для кожного вкладника. Гроші зможуть отримувати поетапно - по 50 відсотків “тіла” до 10 тисяч гривень і по 20 відсотків - від 10 тисяч гривень.

Незважаючи на це, у певних колах почали з’являтися чутки, що виплачених коштів вистачить ненадовго, а це чи не пряма дорога до повторного мораторію, ще на півроку.

Однак Іван Чух просить не піддаватися паніці і ще трохи потерпіти. Крім того, нагадую, що у деяких банківських установах, де відкрито одразу депозитну і кредитну лінію, можуть для вкладника піти на поступки і перевести депозит на погашення кредиту. Проте це питання вирішується індивідуально для кожного клієнта.

До речі, “Надра Банк” - не єдина проблемна установа, хоча і найбільша, яка змушує плакати від безвиході жителів Рівненської області. Все ще не виплачують депозити у “Західінкомбанку”, де також вирішується питання про його оздоровлення шляхом збільшення статутного фонду, та в низці малих банків на кшталт “Арми”.

18.02.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 18.02.2010p. 
На головну сторінку