Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №437 від 25.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наболіле

Чи є життя без бюджету?

Чи є життя без бюджету?

Рівненські “надзвичайники” жваво намагаються попередити будь-які передумови повені, яка особливо загрожує північним районам області. У них є тротил - для того, щоб підірвати товстий шар льоду на річках, вони не мають ані краплі бензину, щоб туди дістатися. Тому під час колегії ОДА “надзвичайники” звернулися до обласних чиновників з проханням виділити… 100 літрів пального, на яке зовсім немає коштів. Ця абсурдна ситуація наочно показує результати життєдіяльності окремих установ без прийнятого державного бюджету. Що ж чекає країну і наш регіон у майбутньому?

Вже майже два місяці країна офіційно живе в режимі ручного управління бюджетом. Це означає, що Кабмін сам визначає - яку суму куди направити. У нього є лише один обмежувач: на кожен місяць відводиться не більше 1/12 витрат бюджету 2009 року.

Фінансуються захищені стат-ті бюджету, виплачуються зарплати працівникам бюджетних установ… Поки що. Якщо за січень із бюджетниками так-сяк розрахувалися за рахунок тотальної економії, як будемо жити далі?..

Як зазначають обласні депутати, минулорічний обласний бюджет був перевиконаний на 6,43 мільйона гривень. Проте, незважаючи на це, окремі депутати таки наполягли на тому, щоб головні розпорядники коштів розробили детальний звіт по галузях за 2009 рік: “Ми хочемо простежити ефективність використання коштів обласного бюджету, забезпечити їх прозорість”, - додали члени бюджетної комісії ОДА.

Досі непроплаченими залишаються минулорічні рахунки, з поточними - також проблеми. “Я б дуже просив, щоб на черговій сесії ми заслухали керівника обласного казначейства - чому ж і досі гальмують проплати”, - пропонує голова фракції Партії Регіонів в облраді Анатолій ЮХИМЕНКО.

Також пана Анатолія хвилювало те, що закон вимагає жити на 1/12 від минулорічного бюджету, коли цьогоріч з’явилися додаткові затрати - підвищення зарплат та прожиткового мінімуму. “Якщо рухатимемося такими темпами, то вже до літа все з’їмо і нічого не лишимо”, - бідкається пан Юхименко. При цьому голова комісії з питань бюджету та фінансів ОДА Олег ХОМИЧ заспокоює: “Голодними не залишимося - все під контролем”. І запевняє, що наразі усім освітянам Рівненщини та іншим працівникам бюджетних установ виплачують заробітну плату в повному обсязі та вчасно. “Є захищені статті бюджету - нарахування на заробітну плату, оплата комунальних послуг, харчування дітей дошкільних закладів та для учнів шкіл початкових класів, харчування в інтернатах”, - додає голова комісії.

За словами депутатів, Рівненщині, як і іншим областям, доводиться виживати за власний кошт та ще й наповнювати державний бюджет. Поряд з тим, як стверджують обласні обранці, зростає мільйонна заборгованість державних субвенцій на відшкодування перевезення пільгових категорій. Тож, зі слів обласних обранців - не все так вже й погано.

А от допустимий місцевій владі максимальний рівень витрат не дозволяє задовольнити навіть поточні потреби. Порівняно з минулим роком вони істотно збільшилися: витрати зростають через інфляцію, а, як відомо, ефект інфляції невідворотний.

Що ж робити? Відповідь одна - продовжувати економити. Ощадливість нашої області та міста полягає в наступному: у розмірі 30 відсотків обмежать витрати на службові відрядження за кордон, призупинять виділення коштів на придбання автотранспорту, меблів, ноутбуків, побутової техніки.

Начальник управління бюджету і фінансів Рівненського міськвиконкому Віктор ШУ-ЛЬГА говорить: “Видатки міста доведеться зменшити на 2,2 мільйона гривень”.

Сказати, що бюджетний процес в Україні затягнувся, - отже, не сказати нічого. Виснажена фінансово-економічною кризою і президентською кампанією країна другий місяць живе за тимчасовим кошторисом. І Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович обіцяли усунути це непорозуміння після виборів. Очевидно, доведеться ще почекати. Сьогодні зрозуміло одне - відсутність головного фінансового документа країни і зволікання з його прийняттям не дає українцям впевненості у завтрашньому дні та й сьогодні у більшості смокче у шлунку.

Як жити далі, без грошей? Не відбирати ж зарплати у лікарів, вчителів, бібліотекарів, оскільки ті й так ледве кінці з кінцями зводять. На пенсіонерах економити також нічого. То де ж брати гроші? Йти просити милостиню? Але якщо так рухатися й надалі, то й подавати вже буде нікому.

В облраді налаштовані оптимістично

На 6 мільйонів гривень, порівняно з січнем минулого року, зросли власні надходження до обласного бюджету. Таку цифру озвучила начальник головного фінансового управління ОДА Людмила КУШНЕР на засіданні координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

Під час вивчення особливостей формування місцевих бюджетів на 2010 рік Людмила Кушнер зауважила, що тимчасовий розпис, яким область керується за умов відсутності державного, а отже, і обласного бюджетів, за січень виконано на 117 відсотків. Це, звісно, дає підстави для обережного оптимізму, що економіка Рівненщини у 2010 році принаймні припинить спад.

Оскільки головного фінансового документа досі немає, на сесію обласної ради виноситься питання про продовження дії тимчасового розпису і на другий квартал.

25.02.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 25.02.2010p. 
На головну сторінку