№437 від 25.02.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Консультація
Стрімко летить час. Нещодавно, здається, колядували й щедрували, а нині, хоча й лежать снігові кучугури, у православних і у католиків - Великий Піст. Цьогорічний Великдень у нас - ранній, святитимемо паски четвертого квітня. Український поет і філософ Григорій Сковорода свого часу переконував, що “піст - наймиліша, найугодніша річ для Бога”. Про різницю між постуванням і дієтою - наша стаття.
- Давні українці ще в дохристиянські часи витримували пости. Дослідники стверджують, що, крім обрядових причин оновлення тіла до приходу весни, ще однією вагомою причиною утримання від м’ясоїдіння були спожиті за зиму запаси, а відтак виникала неминуча потреба економії, чому й сприяли пости.
- Багато вчених і медиків неодноразово доводили той факт, що піст здатний зціляти не тільки душу, але й тіло людини. Адже як ми харчуємося взимку? Переважно це макарони, картопля, різні м’ясні вироби, в основному жирна та важка їжа. В результаті за сезон людина інколи набирає близько 10 відсотків зайвої ваги і одержує низку хвороб через надмірну вагу і неправильне харчування.
Великий Піст, який припадає на весну, дуже грамотно готує організм до зміни пір року, очищує його від шлаків і дає нам можливість харчуватися рослинною їжею, яка багата на клітковину і пектини, сприяє зв’язуванню і виведенню шкідливих речовин, що нагромадилися в організмі. Окрім духовного очищення, він може допомогти оздоровити організм.
- Тим часом важливо розпочати піст правильно.
- Так, звісно. Перший тиждень буде періодом адаптації, у цей час можливий певний дискомфорт. Далі здорова людина зазвичай звикає і почувається добре, але… Якщо через тиждень з’являється слабкість, сонливість, погіршується самопочуття - потрібно припинити постити і поступово перейти на звичний режим харчування. Або хоча б додати до рослинного меню яйця чи трохи сиру. Не варто забувати, що пісний раціон повинен, перш за все, забезпечувати надходження в організм такої кількості білка, яка не буде створювати проблем для здоров’я. Тому в піст рекомендується їсти боби, крупи, хліб грубого помелу, вживати олію (до трьох-чотирьох столових ложок), горіхи. Солодке краще замінити медом, цукатами, фруктами.
- Колись в українських селах та містах люди просили дозволу в свого духівника на те, що з певних причин не можуть постити.
- І тепер лікарі підкреслюють, що деяким людям строгий піст категорично протипоказаний. До цієї категорії належать ті, що страждають на анемію, або люди, які недавно перенесли яку-небудь операцію, у тому числі на шлунково-кишковому тракті, що страждають гострими інфекційними захворюваннями. Три-ва-лий піст також протипоказаний вагітним жінкам, матерям, які годують грудьми, маленьким дітям. Не можна постити людям з хронічними захворюваннями, наприклад, тим, хто потерпає від туберкульозу, інфекційних захворювань. Різке перелаштування організму мо-же неадекватно позначитися на стані імунної системи і стати причиною імунодефіциту. Хворі на цукровий діабет, особливо інсулінозалежні, також повинні відмовитися від посту, тому що їм протипоказана рослинна їжа у великій кількості, позаяк вона занадто багата на вуглеводи. Також потрібно пам’ятати, що рослинна їжа бідна на залізо, а точніше, вона містить такі його форми, які погано засвоюються. Тому необхідні препарати заліза, особливо жінкам дітородного віку.
Якщо у людини високий рівень гемоглобіну - додатково вживати залізо непотрібно. В організмі існує його запас, і він не так швидко зменшується. Якщо ж навпаки - низький рівень гемоглобіну, додатковий прийом необхідний. При цьому не забувайте, що засвоюється залізо і виконує свою функцію в організмі лише спільно з фолієвою кислотою і вітаміном С.
Отже, з одного боку, піст - це випробування, з іншого ж - справжні ліки для душі і тіла.
До теми
Узагалі ж спеціалісти радять по можливості надавати перевагу натуральним продуктам, хоча для сучасних людей, які проживають у великих містах, не завжди це вдається, позаяк вони споживають продукти, які пройшли певну промислову обробку і за якістю можуть відрізняються від справжніх натуральних. І все ж бажано включати у всій раціон побільше зелені, свіжих фруктів, овочів, горіхи, мед, коричневий цукор, м’ясо птиці. А головне, потрібно знати, що раціонально харчуватися - означає їсти вчасно, їсти те, що потрібно і в необхідній кількості. А твердження про те, що раціональне харчування коштує дуже дорого, фахівці спростовують. Як правило, воно не дорожче, ніж звичайне, вважає Ніна МІНІЧ - редактор обласного центру здоров’я. Утім, як правильно харчуватися, здогадуються всі, та далеко не всі дотримуються цих правил. Однак не адаптовані до індивідуальних умов рецепти найсмачніших страв не несуть користі, а іноді, навпаки, можуть стати шкідливими, якщо не вбудувати в їхній раціон або режим харчування здоровий спосіб життя. Учені давно підрахували, що людське здоров’я на 20 відсотків залежить від успадкованих вад, на 20 - від стану навколишнього середовища, відсотків на 10 - від лікувальних закладів і наполовину - від здорового способу життя. А серед цих 50 відсотків не менше 80-ти залежить від того, чим ми харчуємося. Таким чином, харчування - провідний фактор у збереженні здоров’я людини.
25.02.2010 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 25.02.2010p. На головну сторінку |