Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультує психолог

Коли батьки не довіряють

Запитання. Мені 15 років, але батьки абсолютно не довіряють мені і нікуди не відпускають - ні на вечір у школі, пояснюючи, що у школі треба вчитись; ні з друзями ввечері - “можна гуляти і вдень”. Недавно мене запросила подруга на день народження на 17.00 год. Мені наказали повернутись о 19.00. Я не пішла взагалі. Порадьте, що мені сказати своїм батькам, як пояснити, що я вже не маленька і достатньо свідома, щоб відповідати за свої вчинки? Як здобути їх розуміння і довіру? Я у відчаї! (Анастасія)

Відповідь. Привіт, Анастасіє. Розумію твої переживання, але у відчай впадати не потрібно, адже це не безнадійна ситуація і вже через 3-5 років ти зрозумієш своїх батьків і перестанеш вважати їх тиранами. А на даний момент спробуй розібратись, чому саме така гіперопіка з боку твоїх батьків? Можливо, траплялася ситуація, котра могла спровокувати таку поведінку або ж їх самих так опікали в дитинстві. З’ясувавши цей момент, ти зможеш підібрати правильну тактику. До речі, ти вже досить впевнено заявила: “...я вже не маленька і достатньо свідома, щоб відповідати за свої вчинки”. З цих слів можеш і починати “дорослу” розмову. Налаштуйся на позитивний лад, не завищуй тон, підготуй слова, якими збираєшся переконувати батьків та обов’язково аргументуй свою позицію. Не “зривайся”, коли не зможеш отримати бажаного зворотнього зв’язку. Дай заспокоїтись емоціям і батькам, які в будь-якому випадку задумаються над тим, що ти сказала. Коли “буря” вщухне, можеш запитати, що вони про це думають. Запам’ятай: головне спокійний, рівний та впевнений тон і переконливі аргументи, - адже ти доросла особистість.

Любить футбол чи мене?

Запитання. Доброго дня! Мене звати Оксана. Люблю свого нареченого, але терпіти не можу футбол, від якого він просто фанатіє - ці всі журнали, перегляд матчів, телепередач про футбол... Мені здається, що він мене не любить, хоча й розумію, що це не так. Як мені тримати себе в руках?

Відповідь. Привіт, Оксано. Зізнайтеся для себе: ваш коханий давав вам привід думати, що ви йому байдужі? Гадаю, що ні. А те, що вас дратує таке його захоплення, це не дивно - багато дівчат “страждають” через футбол, але ви зрозумійте, що він також може бути не в захваті від того, коли ви робите макіяж чи дивитесь “Світ моди”. Однак це ж не дає йому підстав вважати, що ви його розлюбили. Уявіть, що завтра ваш хлопець скаже, щоб ви перестали займатись тим, що ви звикли часто робити і що вам подобається. Не думаю, що хтось був би у захваті від такої забаганки. Тепер поставте себе на його місце. Знайдіть собі цікаве заняття на той час, коли транслюють футбол, і ви й не помітите, як швидко сплине час. З власного досвіду знаю, що допомагає.

Чекаємо на листи із проблемами, які вас турбують, на адресу редакції та на електронну скриньку.

04.03.2010На запитання відповідала Крістіна МИХАЙЛОВА



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку