№442 від 01.04.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Свято наближається
От ми й дочекалися Великодня. Отже, доведеться почаклувати на кухні, щоб порадувати своїх близьких смачненькими домашніми стравами. Випікання паски, фарбування яєць, запікання м’яса - все це вже давно стало доброю традицією українських газдинь.
Найкраще пекти паску в четвер та суботу. Вважається, що коли міситься і виробляється тісто, у хаті не має бути сторонніх очей. Цього дня не можна нічого позичати, тобто віддавати з хати.
У піч (чи духовку) паски садять із молитвою “Христос Воскрес!” та хрестять. А ще примовляють: “Щоб діти росли такі здорові й гарні, як паска”.
Паска
Необхідні продукти: 0,5л молока, 75г дріжджів, 8-10 шт. яєць, 150г масла вершкового чи маргарину, 0,5кг цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 9 скл. борошна, 1,5 ч.л. солі (без верха).
Спосіб приготування: опара: у теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст.л. цукру і 2 склянки борошна, розмішати і поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення утричі.
Відділити білки від двох яєць (для прикрашання готових пасок) і поставити у холодильник.
Розтерти жовтки і решту яєць з цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи, борошно, і замісити некруте тісто. Накрити чистим рушником і поставити у тепле місце.
Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі-утричі, розтопити масло, додати у нього ваніль і влити у тісто.
Гарненько вимісити і дати ще раз підійти.
Формочки густо змастити олією. Руки також змастити олією. Набирати і відривати руками шматки тіста і викладати у форми (до половини їхньої висоти). Прикрити формочки рушником і дати підійти паскам до верху форм.
Ставити форми в гарячу духовку і випікати 15-25 хвилин, залежно від розміру форм.
Дістати, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно дістати з формочок.
Холодні білки збити з 2 ст. ложками цукру на густу піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і притрусити за бажанням різнокольоровим пшоном чи спеціальною посипкою.
Оселедець - на різні смаки
До Великодня ще є час, щоб замаринувати оселедця. Отож, купіть на ринку кілограм заморожених оселедців. Удома розморозьте і почистіть, залийте на півгодини холодною водою (вона “витягне” кров). Можна маринувати з головами чи без, з хребтами або філе, порційними шматками чи смужками. Рецепти - на 1 кг риби.
У томатній заливці
Потрібно: 4 ст. ложки томату, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ч. ложка перцю, півсклянки рафінованої олії.
Підготовлений оселедець залити цією сумішшю на добу. Можна перекладати шарами нарізаної цибулі.
У майонезі
Потрібно: 1 склянка олії, 100г оцту, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка меленого перцю.
Залити порційні шматки цією сумішшю на добу.
Маринований
Потрібно: 0,5л води, 2-3 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру.
Закип’ятити і додати 1,5 ст. ложки оцту. Вкинути прянощі, охолодити. Залити рибу, зверху додати 1 скл. олії.
Радісних і смачних вам Великодніх свят!
01.04.2010 |
Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2010p. На головну сторінку |