Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №445 від 22.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Святкуємо

Флеш-моб та десятки голубів

Флеш-моб та десятки голубів

“Про людство встигнеш - про людей подумай”, - такі рядки відомого рівненського письменника Олександра ІРВАНЦЯ стали лозунгом традиційного благодійного марафону, що вже в 15-те проходить в стінах Палацу дітей та молоді. Благодійна акція “З вірою в майбутнє” ставить за мету допомогу талановитим випускникам ПДМу не тільки морально, але й матеріально. Кошти, які будуть зібрані під час концертів творчих колективів Палацу, зможуть допомогти випускникам профільних шкіл та початкової професійної освіти ПДМу отримати в подальшому фахову вищу освіту. Хоча таланти мають повне право вирішити самі, як розпорядитися зібраними коштами.

Цьогоріч благодійний марафон триватиме з 15-го по 25-те квітня та матиме різноманітну програму виступів музичних, танцювальних, театральних колективів різноманітних шкіл та напрямків. За словами директорки Палацу Ірини ПЕРВУШЕВСЬКОЇ, головна мета акції - допомогти учасникам повірити у себе. Для шістьох обдарованих дітей працюватимуть на сцені усі колективи, а це - чимала підтримка. Випускники ПДМу отримають моральну підтримку, про них дізнається все місто, крім того, вони отримають призи та грошову допомогу.

Перший марафон, який проводився в Палаці, відбувся у 1996 році. Тоді випускників було троє, пізніше їх, традиційно, стало шестеро. У свій час учасниками першого та другого благодійного марафону були члени популярного рокабілі-гурту “OT VINTA” Віктор Пилипчук та Володимир Загиней. Лідер гурту Юрій Журавель згадує, що саме на першому марафоні, у 96-му році, відбувся дебютний концерт гурту “OT VINTA” на великій сцені. До того гурт виконував свої пісні в невеличкому залі театру-студії “Від ліхтаря”, тому на великій сцені при величезній кількості публіки у виконавців було неабияке хвилювання. Проте зараз гурт має чималий досвід виступів на різноманітних вітчизняних та закордонних підмостках.

Та, головне, що, крім розвитку творчих здібностей дітей, які займаються в багатьох гуртках, дирекція Палацу багато років готує дітей, які отримують допрофесійну профільну підготовку. Крім того, що в ПДМ існує 25 художніх колективів, 12 аматорських і клубних об’єднань, також діє 11 профільних шкіл допрофесійної підготовки та початкової професійної освіти. Профільна Школа бізнесу Палацу отримала першу і поки що єдину серед позашкільних закладів України ліцензію Міносвіти на допрофесійну підготовку бухгалтерів.

Серед шістьох цьогорічних випускників ПДМу кожен обрав свій напрямок. Зокрема, Роман Павлюк закінчує профільну Гуманітарну школу ПДМ, відділення тележурналістики. Хлопець завзято планує продовжувати своє навчання, але на такі спеціальності в Рівному практично не вчать. Хоча за цією спеціальністю є і позитивні приклади досягнення успіху завдяки наполегливості. Той самий випускник рівненського ПДМу Віталій Гайдукевич, який нині є телеведучим каналу “Один плюс Один”, пройшов довгий шлях - від ведучого місцевого радіо до всеукраїнського масштабу. Щорічне зменшення відсотка державної форми освіти, фактично, призвело до того, що нині для навчання у ВУЗах, окрім таланту та величезного натхнення, бажано мати певні кошти для навчання та проживання, скажімо, в Києві чи Львові.

Інший випускник профільного напрямку, Володимир Савчук, займається в Палаці вже три роки. Він одночасно вчиться у профільних школах бізнесу та інформатики та шліфує свої літературні здібності в літоб’єднанні “Поетарх”. Як кажуть, талановита людина талановита у всьому, за що не візьметься, тому хлопець вдало поєднує гуманітарний напрямок з технічним. Тим паче, що профільна школа бізнесу Палацу отримала першу і поки що єдину серед позашкільних закладів України ліцензію Міністерства освіти і науки України на професійну підготовку бухгалтерів.

Серед інших учасників цьогорічного марафону - Марія Грищенко, яка завершує навчання в профільній школі образотворчого мистецтва за спеціальністю ткацтво. Микола Колодич є випускником профільної школи сучасної хореографії. Більше восьми років він на практиці шліфує свою танцювальну майстерність та бере участь в концертах у складі Зразкового ансамблю сучасного танцю “Light”.

Інший учасник марафону, Олександр Лясковець, представляє профільну школу народного танцю Палацу. Ірина Басовець навчається в Екологічному центрі ПДМ з 2005 року. І хоча офіційне відкриття марафону відбулося 16 квітня в супроводі концерту народного танцю “Дружба” та Народного молодіжного оркестру народної музики, за день до того відбулася святкова хода вихованців Палацу центральною вулицею міста до майдану Незалежності. Посвячення учасників благодійного марафону відбулося біля пам’ятника Т.Шев-ченка. Цього ж вечора на майдані біля ПДМу відбувся живий концерт гурту “OT VINTA”. Дійство відбулося з флеш-моб - історичного вибрику “Чорно-Жовтих”. Крім того, що чорне і жовте - це кольори рокабілі-гурту, лідер команди Юрко Журавель пояснює, що літери на прапорі “ЧЖ” - ще й Чоловіків та Жінок. Крім того, усі бажаючі могли придбати чорну та жовту повітряні кульки. Символічним поєднанням українських жіночого та чоловічого став запуск більш як 400 кульок в повітря. До 25-го квітня в ПДМ пройде дуже багато різноманітних концертів та виставок. Підсумки марафону будуть підбиті на святковому Гала-концерті, що відбудеться за участі художніх колективів Палацу.

22.04.2010Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 22.04.2010p. 
На головну сторінку