Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №446 від 29.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#В державі

Флотські проблеми докотилися до Рівненщини

“Той, хто жертвує свободою заради безпеки, не заслуговує ні на свободу, ні на безпеку”. Бенджамін Франклін

Не змогли зібрати кворуму та провести позачергову сесію опозиційні фракції Рівненської обласної ради. Фракції “Наша Україна”, “Українська народна партія” та “БЮТ” ініціювали скликання позачергової сесії, щоби проголосувати за звернення про неприпустимість продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Але з 80 депутатів на 15-ту годину прибули лише 37, а для кворуму потрібен 41 депутат. Сесію визнали неправомірною.

Засідання проігнорували більшість членів “БЮТу”, частина фракції “Наша Україна”, взагалі не прийшли депутати “Народної партії”, із “Партії регіонів” був лише її незмінний керівник Анатолій Юхименко, проте він не вважав за потрібне зареєструватися, а лише прийшов проконтролювати процес. На місцях соціалістів сиділо лише двоє їх представників.

Така ситуація не є поодинокою на Західній Україні, так звані “ініціатори” не з’явилися і в Івано-Франківській, і у Закарпатській областях. Така поведінка обласних обранців говорить лише про одне - представники цих фракцій, які чітко знали, що за питання стоїть на порядку денному, свідомо відмовилися захищати державний суверенітет України.

Політичними мотивами пояснює цю ситуацію заступник голови обласної ради Валентин КОРОЛЮК: “Я переконаний, що політичні баталії, які розгорнулися на всеукраїнському рівні, стали відлунням того, що на Рівненщині сесія не відбулася”.

Присутнім в залі депутатам нічого не лишалося, як зібрати підписи колег під зверненням, а решту тих, хто не з’явився - відшукати і запропонувати їм зробити те саме. Згодом планують надіслати звернення за відповідною адресою.

Суть угоди зрозуміла кожному: газ для України буде дешевим доти, доки російський флот залишатиметься у Севастополі. У разі відмови Києва продовжити оренду військово-морської бази ціна на газ неминуче злетить.

Збільшення орендної плати за базування флоту - це і є та сама знижка на газ, який поставляється з Росії в Україну. Все просто: немає флоту - немає й знижки. Таким чином були створені умови, за яких Україна буде дуже зацікавлена в збереженні бази - інакше її економіка, багато в чому заснована на використанні природного газу, понесе важких і неминучих втрат. Надалі ніхто не дасть гарантії того, що ми зможемо при нагоді вирватися з газової залежності. Відтак ця угода не просто прив’язує Україну до російського “дешевого” газу, а намертво прибиває її цвяхами.

Наразі багато людей говорять, що нам пощастило - ми отримали знижку на газ. Але ні нинішня влада, ні Росія не заперечували, що ми мали несправедливо завищену ціну на блакитне паливо. Всі знають помилку попереднього уряду - найвищі ціни у Європі. Наразі, за цією угодою, ми отримали наближену до ринкової ціну на газ, а не знижку чи поступку.

Рівненські обласні обранці хотіли розглянути ще один клопіт: “Про перелік об’єктів поточного ремонту доріг комунальної власності Рівненської області за І півріччя 2010 року за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету”. Це для того, аби надати можливість фінансувати проведення ремонтних робіт автомобільних доріг за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету в межах 1/12 річних видатків до затвердження обласного бюджету на 2010 рік. Проте, за відсутності кворуму, депутати не розглянули і цього питання...

Станом на 28 квітня газову угоду Президента України Віктора Януковича Верховна Рада таки ратифікувала. Відтак продовження перебування Чорноморського флоту в Криму ще на 25 років не оминути. Своє “за” віддали 236 народних обранців.

29.04.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.04.2010p. 
На головну сторінку