Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №446 від 29.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Чим більше свят, тим більше алкоголіків?

Чим більше свят, тим більше алкоголіків?

У скверику біля пам’ятника жертвам фашизму в районі Рівненського високовольтного заводу гуляло кілька родин - батьки з маленькими дітьми. Допоки дітлахи бавилися, бігаючи одне за одним, мами й тата витягнули з пакетів пляшчину та канапки, і давай обідати: спершу тихо, а згодом уже перегукували навіть своїх галасливих дітей. Після випитого та закушеного кинули під пам’ятник порожню пляшку з-під горілки та пожмакані пакети, забрали своїх дітей та й потягнулися далі. І все це дійство відбулося у розпал робочого дня – о 13 годині.

Будь-яке свято у нас не свято, якщо воно без спиртного. Тому й не дивина, що кількість хворих на алкоголізм лише зростає. Не випити чарку чи келих на днях народження, весіллях, хрестинах тощо виглядає в православних якось підозріло. Непитущий православний - це як православний атеїст, поняття практично несумісні. Тримаються хіба що християни протестантської віри.

І якщо у геометричній прогресії множаться всілякі магазинчики й генделики, при вході до яких на вивісках з назвою асортименту на першому місці значиться: алкогольні напої, далі - чай та кава, а вже згодом - ковбасні вироби та хліб, то дуже багато з’явилося різноманітних фірм, фірмочок, лікарень та й просто приватних спеціалістів, які охоче беруться покінчити з цією проблемою людини раз і назавжди… Насправді випадки зцілення від алкоголізму є нечастими, позаяк насамперед пияка треба лікувати у відповідному медичному закладі.

- У нашому суспільстві чи не дев’яносто відсотків громадян пізнає смак спиртного ще в підлітковому віці, нерідко в присутності дорослих, відтак алкоголізм є серйозною проблемою, - розповідає психіатр вищої категорії, завідувач 3-го відділення Острозької обласної психіатричної лікарні Олександр ЛАЗАРЧУК (на фото). - На жаль, за останні роки ситуація із захворюваністю на психічні розлади і розлади поведінки за МКХ-10 (міжнародна класифікація хвороб) внаслідок вживання алкоголізму погіршилася.

- Зараз почали вводити відчутні штрафи за розпивання алкоголю у громадських місцях та карати за продаж алкогольних напоїв неповнолітнім. Але проблема настільки вкоренилася, що мало віриться в успіх справи. Понад те, телебачення з дешевими серіалами й не думає міняти звичний формат - п’ють і курять та ще й стріляють.

- Алкоголізм - соціальна хвороба, тому треба не лише лікувати людину, а впроваджувати в соціумі зовсім інше мислення щодо спиртного, позаяк людям нав’язуються манери, стереотип поведінки, вкрай далекі від здорового способу життя. Вважається, що алкоголь вживають, аби відчути позитивні емоції, але часто результат буває з точністю до навпаки - погіршується настрій, виникає агресивність, загострюються хронічні хвороби. Наперед спрогнозувати такі наслідки неможливо, бо дія спиртного на організм непередбачувана. Запитуєте, як наскільки швидко й чому виникає алкогольна залежність? На першому місці - фізіологічні особливості людини та багато інших факторів, як-от: частота вживання алкоголю, кількість випитого, його концентрації, якість їжі, стан здоров’я. Багато важить навіть те, де пилося і з ким. Один із шкідливих наслідків вживання алкоголю - це виникнення залежності від нього, яка обумовлюється спадковістю, особливостями організму, перенесеними хворобами.

У чоловіків при постійному вживанні хвороба формується упродовж півтора-двох років (зазвичай до тридцяти років), жінкам досить півроку-рік активного вживання - найчастіше у віці після сорока. У жінок з’являються ускладнення, які гірше піддаються лікуванню. Нині в науковому світі немає однозначної думки щодо виникнення алкогольної залежності. Хтось шукає причини в генетиці, мовляв, батько і дід пили, то… Але скільки випадків, коли предки - пияки, а людина веде абсолютно тверезий спосіб життя. Натомість вихідці з цілком успішних родин можуть спиватися. З-поміж різних теорій має право на існування і така: алкоголізм виникає з якихось порушень в системі стосунків з ближніми.

- Чи справді, що старша людина, то швидше вона стає хронічним алкоголіком?

- І так, і ні. Однак у більш поважному віці залежність виникає ще швидше. Разом з тим алкоголізм останнім часом, як мовиться, значно помолодшав.

Лікування у психіатра - це як сповідь без відпущення гріхів

- Ваше відділення розраховане на 30 пацієнтів. Коли їх буває найменше та найбільше?

- Після свят зазвичай зростає кількість поступлення хворих із алкогольною залежністю та алкогольним психозом. Щоправда, останнім часом мислення потроху змінюється. Багато усвідомлюють, що життя стало жорсткішим, і тому для успішної роботи треба мати добре здоров’я, несумісне з алкоголем. Лікування ми пропонуємо кожному пацієнтові індивідуально, залежно від особливостей його організму застосовуємо певну програму в умовах стаціонару. Задля цього використовуємо різні методики. Видужання вимагає тривалого часу. Затим упродовж кількох років пацієнт перебуває під наглядом лікарів амбулаторної ланки. Лікування безкоштовне, але іноді виникає потреба в препаратах, на які не виділяються бюджетні кошти.

Наголошу, що спершу слід усунути фізичну залежність від алкоголю, потім психологічну. Людина повинна навчитись жити серед людей, не вживаючи алкоголю, уміти й без нього добре почуватися в житті.

- Цікаво, як за кордоном борються з алкоголізмом?

- Всесвітня організація охорони здоров’я визнає наявність алкоголізму, ко-ли прийом алкоголю негативно впливає на сімейне життя, здоров’я чи роботу. У західному суспільстві людина, порушивши громадський порядок у стані сп’яніння, зобов’язана звернутися до спеціаліста і пройти певний профілактичний курс. У нас теж колись діяли ЛТП - лікувально-трудові профілакторії, де примусово лікували людей, залежних від алкоголю й водночас порушників закону. Доведено, що такі ЛТП та лікування не були ефективними. Сьогодні ж ніхто не примушує лікуватися, людина сама повинна усвідомити шкоду своєї залежності і для себе, і для рідних. Якщо ж мовиться про порушення закону, пов’язане із залежністю від алкоголю, то в такому разі суд зобов’язує порушника звернутися до офіційного лікувального закладу.

- Як часто самі приходять до вас на лікування?

- Трапляється, і нерідко. Люди відчувають, що самотужки з цього стану не виберуться, відтак звертаються за нашою допомогою. У таких випадках лікування є найефективнішим.

І наостанок: якщо думати, що можна в якийсь момент піти й вилікуватися і при цьому регулярно пити, то таке неможливе. Варто усвідомити просту річ - як не можна бути трошки вагітною, так само не можна бути трошки залежним. Трошки алкоголіком…

29.04.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 29.04.2010p. 
На головну сторінку