Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №447 від 06.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це корисно

Природний дезодорант

Природний дезодорант

Слово “дезодорант” походить від французького des - “видалення” і латинського odor - “запах”. У якості дезодорантів зазвичай використовують речовини, що послаблюють або усувають неприємні запахи. Сьогоднішнє життя настільки “хімізоване”, що наша свідомість мимоволі прагне до використання природніх засобів. Виявляється, є у природі такий дезодорант, який поглинає речовини з неприємним запахом, і це - звичайне активоване вугілля. Ми знаємо про його адсорбуючу дію при отруєннях, а, виявляється, його можна використовувати і з гігієнічною метою. Наприклад, таблетки або гранули активованого вугілля можна покласти у марлеві мішечки або невеличкі коробочки з дірочками і потім розмістити їх у туалеті, ванній кімнаті, комірчині чи навіть холодильнику.

Активоване вугілля має адсорбуючу дію протягом 2-3 тижнів. Після цього його необхідно замінити новою порцією або піддати регенерації (відновленню). Для цього відпрацьоване активоване вугілля потрібно насипати на лист і поставити в духовку на 3-4 години при температурі 250-300° С.

Невеличкі дірчасті коробочки з активованим вугіллям можна покласти в шафку або шухляду в столі для видалення затхлого запаху.

Домашній фільтр

Одна моя знайома використовує таблетки вугілля для фільтрації води. І зробити такий фільтр - елементарно в домашніх умовах. Беремо звичайну пластикову пляшку на 2 л, відрізаємо дно. У пробці розпеченим на вогні шилом чи голкою проколюємо багато дірочок, вкладаємо туди таблетку активованого вугілля, загорнуту у стерильну вату, і закручуємо на зрізану пляшку. Далі - вставляємо у 3-літрову банку, пробкою вниз, догори - зрізаним дном, і фільтр - готовий. Наливаємо у пляшку волопровідну воду, і в банку вона стікатиме вже фільтрованою. Єдине, що доведеться робити досить часто - це змінювати сам “фільтр” - вату і таблетку вугілля.

Ароматерапія

З активованого вугілля можна приготувати ароматну суміш, яка буде не лише поглинати неприємні запахи, але і виділяти при згорянні дим, що приємно пахне. Для приготування такого препарату необхідно взяти 300 г активованого вугілля і розтовкти його на порошок. Потім змішати його з 7-8-% водним розчином нітрату калію. Суміш по густоті повинна бути як круто замішане тісто. Потім додається 1-5 г ароматичної речовини (кориці, гвоздичної або лавандової олії, хвої, м’яти, ваніліну тощо). Із приготовленої суміші можна зліпити невеличкі конуси і висушити їх. При горінні вони жеврітимуть, випускаючи тоненький ароматний димок.

Дезодоруючі устілки

Властивість активованого вугілля поглинати речовини з неприємним запахом використовується для зниження пітливості ніг. З цією метою виготовляються дезодоруючі устілки, які містять фільтри з активованого вугілля, - вони поглинають вологу і разом з нею неприємні запахи.

Такі устілки використовують як засіб догляду за ногами. Особливо вони корисні для людей з підвищеною пітливістю ніг, а також для тих, хто займається спортом чи просто через специфіку своєї професії проводить багато часу настоячки, наприклад, продавці, хірурги тощо.

Крім поту, активоване вугілля вбирає в себе шкідливі бактерії, захищаючи ноги від різноманітних захворювань.

Отже, інколи варто скористатися добрими старими засобами, а не витрачати гроші на модні препарати зі шкідливими домішками.

06.05.2010Підготувала Наталя ПАШИНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 06.05.2010p. 
На головну сторінку