Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №448 від 13.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

На випускному кролик став черепахою?

На випускному кролик став черепахою?

Нещодавно у фотошколі Олександра Купчинського відбулася знаменна подія. Улюблена крільчиха Сі-Сі-Бо народила аж 25 маленьких кролів. Звичайною мовою це означає, що 2-й випуск фотошколи дав “творчий приплід” нових учнів, які згодом стануть членами фотоклубу “Білий кролик”. Цього року з 40 слухачів школи дипломи отримали лише 25 випускників. Компетентне журі газети “Рівне-Ракурс” екзаменувало “новоспечених” фотографів, вручивши диплом “за кращий пейзаж” Дмитру ХУТКОМУ (на фото справа).

Фотографії Дмитра Хуткого виділяються серед усіх певним почерком, який вловимий навіть без підпису під фото. За плечима він має лише рік навчання в художній школі, але цього, вочевидь, вистачило, аби вивчити закони композиції. Пейзаж, який був відзначений нашим виданням, вартує уваги, бо був сфотографований в далекій Іспанії, куди Дмитро їздив відпочивати до батьків. Хоча хлопець не є іспанцем, він, зі слів колег, справжній “мачо”, - хоча б тому, що нещодавно зайняв друге місце на конкурсі “Справжній мачо”.

На пейзажі ми бачимо кам’янисте узбережжя моря, старенький катер, небо, вкрите хмарами та жодної присутності в іспанському пейзажі кольору. Фотограф на багатьох своїх світлинах прибирає колір, та вважає, що чорно-біла фотографія завжди актуальна. На іншій його чорно-білій фотографії ледве можна вгадати розкидані на дорозі гори апельсинів, така ось іспанська реальність, - як кажуть, топчуть вітаміни ногами. Окрім пейзажів, молодий автор відзначився непоганою серією робіт в жанрі психологічного портрету. В інших номінаціях також були свої дипломанти.

Так, Сніжана Дужук отримала відзнаку за краще кольорове фото, де зобразила шахову дошку, на якій, замість фігур, в клітинках знаходились яєчні шкаралупи та навіть сира яєчня. Крім цього, Сніжана була відзначена в номінації “кращий натюрморт” за фото “Свіжість”. Оксана Стрільчук отримала диплом за кращий чорно-білий портрет “смак дитинства”. Дехто з фотохудожників відзначив цікаву серію робіт Марії Бордюг. Незважаючи на те, що вона навчається в 11 класі, її фото доволі змістовні за сюжетом, мають цікаве композиційне рішення, та, головне, відрізняються власним стилем. Щодо інших авторів, то, як сказав відомий у Рівному фотомитець Леонід ЛАТТІ, не важливо, як складеться їхній творчий шлях, головне, що випускники мають гарне хобі. Також він додав, що на виставці присутні фото, які ще не дотягують до професійного рівня, але вони зроблені з певною дитячою безпосередністю, наївністю, що додає роботам неповторного художнього шарму.

Засновник фотошколи Олександр КУПЧИНСЬКИЙ розповів, що в процесі навчання учні проходили певну програму, яка включала в себе вивчення портрету, пейзажу, натюрморту та інших жанрів. Як він стверджує, головне в будь-якій справі, це інтерес, і не важливо, чи ти вариш борщ, чи фотографуєш, людині має бути цікаво. Купчинський має свою методику, за якою намагається не заважати творчим здібностям та нахилам кожного з учнів. Зізнається, що в процесі спілкування і сам багато чого навчився у молоді. Другий випуск фотошколи має поповнити ряди фотоклубу “Білий кролик”, який, за підсумками минулого року, посів 9-те місце серед фотоклубів України. Цього року їм хотілося б піднятися в рейтингу фотоклубів хоч би на сходинку вище.

На випускному вечорі було багато подарунків. Рік тому перший випуск фотошколи подарував Купчинському біленьке крольча, що згодом виявилося крі-льчихою, яку охрестили Сі-Сі-Бо. Нинішні випускники подарували Олександрові черепашку, і вже оголошено конкурс на її прізвисько. І якщо кроликам притаманна плодовитість, то черепаха - це символ мудрості. Адже двох випусків фотошколи вистачило, щоб фотоклуб “White rabbit” став найбільшим за кількістю членів фотоклубом. Можливо, час створювати клуб в клубі - кажуть його засновники.

13.05.2010Арнольд МОСЬКІН



Рівне-Ракурс №10 від 13.05.2010p. 
На головну сторінку