Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №450 від 27.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У ритмі життя

Зняття стресу та напруги без випивки

Наша реакція на негативні переживання називається стресом. Cтрес є спусковим механізмом багатьох захворювань: серцево-судинних, шлунково-кишкових, нервових, онкологічних. Як же боротися із такою шкідливою, щоденною напругою?

По-перше, стрес не треба накопичувати - з ним потрібно боротися. Він призводить до виникнення зайвої ваги, зморшок, отупіння, а також багатьох розладів нашого здоров’я як фізичного, так і психічного. Надлишок енергії, який з’являється під час стресу, слід використовувати. Щоб ця енергія не була руйнівною, спрямовуйте її у позитивне русло.

Жінки піддаються стресу вдвічі частіше, ніж чоловіки. При цьому, більш як третина чоловіків знімають стрес випивкою, а чверть жінок - рукоділлям.

Щоб життя не ставало надто напруженим, навчіться долати це явище. Ось кілька порад, які дає лікар-методист обласного центру здоров’я Віктор МЕЖОВ:

- Займайтеся фізкультурою. Командні ігри у спортзалах, гімнастика, танці, аеробіка у групі чи просто вдома. Люди, які у вільний час грають у теніс, волейбол, футбол, гуляють на природі, набагато менше скаржаться на життя.

- Підвищуйте свою самооцінку конкретними справами. Для цього підійде фізичне виховання, шиття, різьба по дереву тощо.

- Подбайте про інших. Якщо подивитися навколо, знайдеться багато людей, яким потрібна ваша підтримка, добре слово.

- Робіть собі маленькі свята. Ходіть до театру, кінотеатру, відвідуйте старих друзів.

- Добре знімає напругу зелений чай. Мате - аргентинський чай із трав тонізує, ромашковий - заспокоює нервову систему, липовий - зігріває у холодну пору.

- Не заїдайте стрес ласощами. Після зайвої їжі зростає вага, яка стане причиною, щоб нервувати на рівному місці.

- У довгій черзі, пробці, в очікування під кабінетом - напруга зростає. Розминайте руками маленьку гумову кульку і пальці стануть гнучкішими, поліпшиться настрій.

- Випростайте спину, втягніть живіт, розправте плечі, усміхніться. Тримайтеся рівно, скільки вистачить сил. За кілька хвилин ви відчуєте, як від розправленої спини та усмішки думки набирають позитивного напряму.

- Згадайте про наших менших братів, які часом потребують нашої допомоги та уваги. Наприклад, погодуйте птахів.

- Упродовж дня не забувайте себе похвалити. Негативу у нашому житті так багато, що позитивні думки слід ретельно “плекати й доглядати”.

- Читайте книжки! Вчені доводять, що ніщо так не відволікає людину від її тяжких проблем, як поринання у світ книги.

27.05.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2010p. 
На головну сторінку