Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №451 від 03.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Місце видовища

Театр Зафрана

Театр Зафрана

На вулиці Симона Петлюри, де нині знаходиться Народний Дім, 102 роки тому відкрився перший рівненський театр. Вулиця ж тоді називалася Аптекарською. Звели стаціонарне приміщення театру завдяки тодішньому відомому меценату Лейбі Зафрану. Щоправда, під час Другої світової театр на Аптекарській дощенту зруйнували.

Отож, про витоки нашого театрального мистецтва за часів Польщі, згодом радянської влади, акторів, їхні здобутки та мистецькі зв’язки поколінь і, звісно, сьогодення мовиться в ”Історії театрального мистецтва Рівненщини” - чудово виданій та ілюстрованій енциклопедії на 600 сторінок.

Книга є результатом багаторічного дослідження історії театру Рівненщини Ігоря Федоровича ЖИЛІНСЬКОГО - актора, театрознавця, педагога та нашого земляка. Автор подає і творчі портрети митців, і діяльність театральних колективів Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного, Острозького, Дубенського та Рівненського академічного лялькового театрів.

Науковим редактором історії театру є професор Інституту мистецтв Рівненського РДГУ Богдан Столярчук, який, з дозволу Ігоря Жилінського, завершив роботу над виданням.

Як зазначає рецензент книги, доктор мистецтвознавства, професор Ганна ВЕСЕЛОВСЬКА, “видання цієї праці стане важливою культурною подією не лише для Рівненщини, а й здобутком історико-дослідницької праці у галузі театрального мистецтва України в цілому”. І наостанок. “Історія театрального мистецтва Рівненщини” - перша ґрунтовна праця про витоки одного з українських театрів. Такого ще в Україні не було.

03.06.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 03.06.2010p. 
На головну сторінку