Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №229 від 02.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Увага: економічний злочин!

Як бізнесмен студентів дурив

Як бізнесмен студентів дурив

А батьки продовжують рубати курей, гусей, індиків, щоб виплатити кредит за сина

Людей ошукують, як можуть. Ось ця «свіженька» афера, яку прокрутив рівненський ділок, обдурюючи студентів, - вам наукою буде. Адже шахраїв у наш час розвелося чимало - хитрять, як можуть: аби тільки побільше грошей з наївних жертв виманити.

Ще у минулому році 25-річний рівнянин, який вже двічі сидів у в'язниці за вчинення економічних злочинів, оформився підприємцем і заснував у Рівному фірму на кшталт «Роги і копита».

Маючи всі повноваження директора, шахрай почав підшуковувати молодих працівників, незважаючи на те, що ні чітко визначеної діяльності, ні грошей на зарплатню у нього не було. Його жертвами стали студенти-п'ятикурскники рівненських вищих навчальних закладів, які от-от мали отримати диплом. Він їх, образно кажучи, підловлював у коридорах ВНЗ й пропонував пристойну офісну роботу з високою зарплатнею. Ну, хто ж відмовиться від такої пропозиції? Роботодавець-аферист оформив на роботу кількох хлопців та пояснив, що працювати вони почнуть, як тільки в офісі з'являться комп'ютери та інша оргтехніка.

За словами старшого слідчого прокуратури міста Рівне Степана Александровича, підприємливий молодик оформив кредит не на фірму, а на новоспечених працівників, до того ж, підробляючи довідки про їхні доходи, які потрібно було пред'явити у банку. Студенти, нічого не підозрюючи, давали свої паспортні дані, індентифікаційні коди для оформлення кредиту, а директор купував дорогі ноутбуки, іншу техніку, пояснюючи, що все це для діла. Втім, як тільки оформлявся черговий кредит, а в руках бізнесмена опинявся товар, він дивним чином зникав...

Зрозумівши, що їх ошукали, студенти побігли у банк. Виявлялося, що оформлений на них кредит потрібно було сплачувати. Адже документи свідчили про те, що саме вони брали позику в банку.

Жертвами афери стало до десяти студентів Рівного, які й до сьогодні через свою наївність погашають кредит. А аферист? Він, отримавши оргтехніку, відразу її продав і переховувався, шукаючи собі чергову жертву. Через його руки проходити великі суми - більше десяти тисяч гривень. А попався ділок випадково. Хоч в цінних паперах Василь (ім'я змінене) орієнтувався непогано, та недостатньо знав банківські статути.

Справа в тому, що в банках діє служба безпеки, яка контролює клієнтів, що беруть у кредит товар, сума якого перевищує 10 тисяч гривень. А Василь, прокручуючи чергову аферу, набрав комп'ютерів на 11 тисяч гривень. Служба безпеки «вичислила», якого то поля ягода, цей Василь, перевіряючи його документи та соціальний статус. Таким чином, його взяли під варту.

Мама одного зі студентів поділилася: «Мало того, що ми не одну корову зарізали, щоб вивчити сина у вузі, то досі продовжуємо рубати курей, качок, гусей на продаж, щоб допомогти дитині вилізти з халепи, в яку потрапила».

Отож, придивляйтеся до кожного документа, який підписуєте, не давайте сумнівним особам свій паспорт, бо сьогодні економічні злочини - одні з найпоширеніших. Їх найважче викрити. А жертвам доводиться розплачуватися за них своїм добробутом.

02.03.2006Ольга Доля



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2006p. 
На головну сторінку