Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №229 від 02.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гарна новина

Головний акушер-гінеколог Сарненщини пишається,</p><p>
що у районі народжується багато дітей

Щоночі - шестеро немовлят

Незабаром і в Сарнах з'явиться пологовий будинок сімейного типу

Як ви вважаєте, у якому районі Рівненщини найбільше народжується діток? У Сарненському! Якщо в Дубенському, Острозькому, Гощансьому з'являється на світ щороку 500, 800, 400 немовлят на рік, то в Сарненському - 1600!

Зважаючи на те, що Сарненський район - перший за приростом населення, планується, що незабаром при районній лікарні з'явиться пологове відділення сімейного типу на кшталт Луцького чи Клеванського пологового будинку. Це перша хороша новина, яку кореспондент «РР» почула з уст районного акушера-гінеколога Петра МАКОВЕЦЬКОГО. Друга - нещодавно на всеукраїнському рівні була прийнята програма «Безоплатні пологи» (поки що лише на паперах), яка має діяти на території всієї області. А значить, незабаром майбутні мами, лягаючи в лікарню, не будуть турбуватися, де дістати кошти на медикаменти та перев'язочні матеріали. Адже сьогодні витрати, пов’язані з народженням дитини, становлять в середньому 100 гривень - фізіологічні пологи і 500 гривень - кесарів розтин.

- Метод безоплатних пологів рік тому запровадили в Гощанському районі, - пояснює лікар, - і він виправдав себе. Але там народжується 400 дітей за рік, а в Сарненському районі - втричі більше. Чи витримає таке фінансове навантаження наш районний бюджет?

- На мою думку, було б доречно видозмінити «політику» видачі одноразової допомоги при народженні дитини, сума якої всім відома - 8 тисяч гривень, - говорить лікар. - І майже всі проблеми сервісу в лікарні були б вирішені. Якби з цієї суми виділити хоча б дві тисячі гривень на пологові будинки, то мама б ні за що не турбувалася, перебуваючи в лікарняних стінах: ні за ліки, ні за пелюшки, ні за харчування, ні за комфорт у палаті. А так...

Не секрет, часто отримуючи на руки вісім тисяч гривень допомоги на дитину, бідні сім'ї залатують ними діри у сімейному бюджеті, виділяючи мінімум на маля. Це по-перше. По-друге, зустрічався з іншою проблемою: трапляється так, що лікарі, діагностуючи плід, кажуть майбутній мамі, що дитя у неї з'явиться на світ неповноцінне і що варто перервати вагітність. Втім, вона не погоджується й народжує. Як потім стає відомо - заради отих восьми тисяч гривень. А чи не простіше перевести ці гроші на жетони для безоплатного отоварювання в спеціальних магазинах для дітей? Тоді ці кошти мали б цільове використання.

Гадали, що у доньки здувся живіт, а вона - вагітна

У ході розмови акушер-гінеколог розповів про цікаві випадки, які траплялися за час його практики у пологовому будинку.

Так, нещодавно жителька Сарн народила надзвичайно велике немовля: хлопчика вагою 5 кілограмів 800 грамів. А минулого року сім'я мешканців села Люхча Сарненського району поповнилася одночасно трьома дівчатками, яких назвали Вірою, Надією, Любов'ю. Молодій сім'ї районна влада відразу виділила будинок.

Минулого місяця сарненські акушери приймали пологи у 14-річної дівчини, яка до останнього не знала, що вагітна. Батьки відвели її до лікаря через «здуття» (!) живота, а донька через три тижні народила дитинку.

Титул «найбагатодітніша мама Сарненщини» можна дати жительці села Цепцевичі, у якої нещодавно народилося вісімнадцяте дитятко. А найстарша жінка, яка ризикнула народити дитину, незважаючи на пізній вік, - 48-річна Марія з Клесова.

- До слова, найбільш сприятливий період для народження дитини вважається вік жінки з 18 до 26 років, - пояснює Петро Павлович. - Адже організм у цей час найбільш готовий успішно виносити плід.

На півслові наша розмова з лікарем, на жаль, перервалася, адже в одній із палат у жінки почалися перейми.

- Приємно, коли народжується багато діток, - поспішаючи до пацієнтки зауважив пан Маковецький. - Жителі Сарненщини гордяться цим!

02.03.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2006p. 
На головну сторінку