Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №539 від 16.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Лазутка дискредитують перед Міністром?

Лазутка дискредитують перед Міністром?

Сьогодні у кабінетах управління МВС в Рівненській області неабияк гаряче. Зі столиці приїхала перевірка, аби дослідити та проаналізувати роботу місцевих правоохоронців. Тож ми вирішили поцікавитися у “головного міліціонера” Рівненщини Василя Лазутка, як він сам оцінює роботу своїх підлеглих, якими здобутками може похвалитися та чим зрештою викликане внутрішнє розслідування в управлінні.

- Василю Івановичу, Ви вже 9 місяців перебуваєте на посаді начальника УМВС в Рівненській області. Чи змінився за цей час стан злочинності у регіоні?

- Я б не сказав, що кардинально змінилася схема чи структура злочинності в цілому. Переважна кількість злочинів - близько 45 відсотків - це крадіжки особистого, державного та приватного майна. 25 січня ми направили до суду кримінальну справу порушену за фактом розбійних нападів на банківські установи. Займаємося нерозкритими вбивствами минулих років, кримінальні справи по яким були порушені ще 2009 року. Якщо пам’ятаєте, у Рівному зникла валютниця, пані Мізера. Спочатку справа була порушена за фактом викрадення людини, у 2011 її перекваліфікували на “навмисне вбивство”. Розслідуванням, як і рештою резонансних злочинів, займається УБОЗ, яке очолив новий кваліфікований керівник - Анатолій Поплавський.

- На якому рівні розкриття злочинів минулих років?

- Від 1991 року на розслідуванні знаходиться близько 24 тисяч нерозкритих злочинів. Тяжких - наполовину менше, близько 12 тисяч. Переважна більшість - 1200 - була скоєна у Рівному. За один місяць у середньому нам вдається розкрити близько 50 злочинів минулих років. Для контролю цього питання я створив спеціальну звітність.

- Це робиться для галочки та задля статистики?

- Ні, звичайно. А для того, щоб поряд із поточними злочинами знімати залишок з минулих років і контролювати роботу структурних підрозділів. Ось ми, наприклад, закінчили рік зі збільшеною кількістю нерозкритих злочинів, а цей показник повинен зменшуватися. Це за нормальної роботи, на що я щодня звертаю увагу начальників міськрайвідділів.

- Які види злочинів турбують Вас найбільше?

- Крадіжки, крадіжки і ще раз крадіжки у Рівному. Під час сильних морозів тяжких злочинів не було зафіксовано. Багато траплялося обморожень, пожеж, люди замерзали на вулиці. Наприклад, днями в Обарові Рівненського району замерзла жінка 50-ти років, приватний підприємець, яка торгувала на ринку. Вона заблукала і знайти вдалося, на жаль, дуже пізно. Тіло лежало там, звідки вона здійснила останній дзвінок доньці, якій намагалася пояснити, де вона знаходиться.

З 1 лютого почали працювати групи швидкого реагування, які за гарячими слідами розкривають злочини. Складаються вони з трьох працівників міліції, у впорядкуванні яких є автомобіль, обладнаний бортовим комп’ютером та радіостанцією. Вони миттєво реагують на повідомлення, що надходять. У двох випадках затримання злочинців за гарячими слідами я вже заохочував міліціонерів. В одному з таких з’ясувалося, що батька, інваліда по зору, “замовив” син, розповівши друзям, що той має велику суму грошей. Вони його пограбували. Буквально наступного дня правоохоронці затримали злочинців.

- Як часто на кримінальну стежину стають неповнолітні?

- Шкода, але випадки такі трапляються. Як приклад, затримана група неповнолітніх, що “бомбили” автомобілі. Була розроблена ціла схема, хлопці зняли квартиру, де ховали викрадене. До речі, жінка, яка здала квартиру на добу, навіть не здогадувалася, що вони неповнолітні.

- У такому випадку відповідальність за них нестимуть батьки?

- У перспективі на батьків складуть адмінпротоколи.

- Відомо, що затримати малолітніх злочинців вам допоміг пересічний рівнянин. Як часто розкрити злочин вам допомагають свідки?

- Часто, і за це ми щоразу намагаємося їх відзначити. Останній зухвалий випадок у Кузнецовську, коли неповнолітній хизувався своїм “достоїнством” перед малою дівчинкою. Його також вдалося розкрити завдяки дівчині, яка згадала хлопця і вказала до кого саме у їх будинку він навідувався. Можна назвати вищезгаданий випадок про затримання групи неповнолітніх крадіїв. Чи напади на жінок у Радивилівському районі. Жінка допомогла зловити грабіжника, що виривав сумочки на вулиці у простих громадян.

Крім того, я отримую інформацію під час особистого спілкування з мешканцями на прийомах громадян та у своєму блозі.

- І ви на кожне реагуєте?

- Якщо воно надійшло від конкретної людини, а не від аноніма, то завжди.

Щопонеділка проводимо прийом громадян, на якому присутній представник Громадської ради, створеної при УМВС у Рівненській області. Вони ж присутні і на виїзних нарадах у районах. Мені приховувати немає чого, на противагу керівництву обласного ДАІ, яке з незрозумілих причин з нового року не з’являється на роботі. Немає навіть з кого спитати за ту жахливу аварію, що сталася 19 січня біля Рівного.

- А як Ви, до речі, оцінюєте роботу Державтоінспекції?

- З цього приводу я вже сказав свою думку на останній колегії в ОДА - висловив недовіру керівнику обласного ДАІ. Не тому, що малокваліфікований і молодий, а тому, що допустив таку масштабну аварію, загибель 10 людей, і переховується від відповідальності. Адже окрім людського фактору, були недоліки роботи ДАІ. Але як може ця структура працювати, коли начальник і куратор цієї служби невідомо де знаходяться?!

- Ви особисто продовжуєте виїжджати на місця пригод по особливо тяжким злочинам?

- І не тільки на них.

- На якій стадії справа про ДТП у Рівному, коли на пішохідному переході загинула вагітна дружина журналіста, а сам він опинився в лікарні?

- На стадії розслідування. За попередніми висновками було перевищення швидкості.

- Але мало хто вірить, що винуватець опиниться за ґратами?

- Особисто нам жодних дзвінків не надходило. Всі резонансні випадки ми забираємо до себе в управління для розслідування. Навіть останнім ДТП, що сталося 19 січня, займається головне слідче управління МВС України, щоб провести незаангажоване розслідування. Адже найбільше скарги, які надходять від громадян, стосуються саме розслідування кримінальних справ за фактами ДТП.

- Чи порушується кримінальна справа, коли у ДТП, без участі інших транспортних засобів, загинув хтось із пасажирів?

- Обов’язково, за фактом. А вже в процесі розслідування не виключені варіанти, що водій може отримати строк.

- Зараз, коли на вулиці сильні морози, єдині мабуть хто вам не дошкуляє - це чорні копачі?

- Їх справді немає, але цією проблемою ми займаємося впритул. Люди вважають, що міліція “кришує” бурштинокопачів, однак це не так. Звісно, ми не завжди затримуємо тих, хто втікає і залишає мотопомпи, але ж ми їх назад не повертаємо. От у Зарічненському районі на кордоні з Дубровицьким цьогоріч почали рити заповідник. Ми вилучили три мотопомпи.

- Чи легше стало вирішити проблему закриття Інтернет-кафе?

- Законодавство, на жаль, не змінилося. Тим не менше, за рік ми порушили близько 50 кримінальних справ.

- Інтернет-казино - бізнес надприбутковий, який зазвичай контролюють не останні в області люди. На вас колись тиснули?

- Такого не було. Розмови можуть точитися, але ми приймаємо винятково законне рішення.

- Зараз усі структури обласної міліції знаходяться під тотальною перевіркою зі столиці. З чим це пов’язано?

- Після зміни Міністра внутрішніх справ в Україні почало відбуватися щось неймовірне. На блог Міністра МВС Віталія Захарченка полетіли необґрунтовані кляузи. І хоча згідно з Законом, анонімні повідомлення не розглядаються взагалі, інформація про те, що в Рівненській області відбувається бозна-що, і я все це контролюю, мене настільки обурила, що я ініціював внутрішнє розслідування. Доповів про це т.в.о. міністра Черниху, щоб провели грунтовну перевірку.

- Ви можете назвати причину чи людей, які зацікавленні у скандалі?

- Колишнє керівництво УМВС в Рівненській області та їх підлеглі, які за власним бажанням залишили робочі місця. Сьогодні близько 10 працівників, серед яких мій так званий заступник, начальник обласного ДАІ, вичікуючи, не виходять на роботу і знаходяться нібито на лікарняних.

- А ви не замислювалися, що Вас як начальника міліції дискредитують для того, аби новопризначений Міністр склав про вас хибну думку?

- Саме так, адже з новим Міністром я особисто знайомий не був. Зараз до нього звернулися і депутати обласної ради, і працівники ОДА, і представники Громадської ради. У дійсності колишня команда керівників УМВС в Рівненській області у своїх анонімках розкрила схеми, за якими вони працювали на Рівненщині. Прийшло нове керівництво і потоки зупинилися. Кому ж це сподобається?!

Найбільші проблеми у Державтоінспекції, всі інші структури працюють.

- На жаль, за невеликі зарплати.

- За чотири місяці на 600 гривень підвищилася зарплата дільничних інспекторів, яких катастрофічно не вистачає. Середня зарплата по системі УМВС складає 1600 гривень, начальник сектору дільничних у Кузнецовську отримує, наприклад, три тисячі гривень. Так, зарплати порівняно невеликі, але ситуація покращується.

У кожному населеному пункті, де проживає більше 5 тисяч мешканців, хочемо зробити дільничні пункти міліції, так звану міні-міліцію. Нещодавно один з таких відкрили у Квасилові. На часі - ще чотири у Рівненському районі. Для ефективної роботи голова Рівненської райдержадміністрації виділяє чотири автомобілі.

Допомагає і голова Рівненської ОДА, з яким ми проводимо наради в районах і зустрічі з мешканцями. Намагаємося підняти імідж міліції, вивчити проблемні питання, і якщо можна частину з них вирішити відразу на місці. За допомогою начальника ВДСО Олександра Гаврилюка ставимо безкоштовно охоронну сигналізацію на сільські ради і показуємо, наскільки це суттєво може захистити майно громади.

До речі, цього року пальним наші структури забезпечені на 100 відсотків. Щоправда, проводити ремонтні роботи доводиться за спонсорські гроші, тим не менше, нам це вдається - як приклад, лікарня УМВС.

- Доукомплектовувати органи будете за рахунок випускників?

- Частково. У ППС дозволений набір з цивільного населення. Зараз близько 20 майбутніх дільничних направили на навчання. Вирішуємо питання, щоб їх брали з цивільною освітою. Наприклад, один хлопець три роки чекав, поки з’явиться така можливість.

Недоліки є, але сьогодні люди цінують свою роботу. Шкода, що не залишилося середньої ланки: є або дуже досвідчені, або молоді. Тільки торік, після 20 років служби, на пенсію пішло 60-70 чоловік.

- Це ви їх зняли?

- Вони самі так вирішили.

- Що для вас означає фраза “служити народу” і чи завжди за поганою роботою підлеглого стоїть начальник?

- Багато що залежить від начальника, який має брати на себе відповідальність за все, що відбувається. Я не маю права сказати, що кримінальні справи 2008 - 2009 років - не мої, бо я тут тоді не працював. Адже за кожною з них стоїть доля людини.

- Яким бачите 2012 рік для рівненської міліції, на що хотілося б звернути особливу увагу?

- Хотілося б повністю укомплектувати УМВС, збільшити кінологічний центр, адже нерідко саме собаки допомагають вийти на слід злочинця.

У рамках підготовки до ЄВРО-2012 плануємо залучити волонтерів до чергових частин. Між іншим, наш зведений загін прийматиме участь в охороні правопорядку у Львові. Для цього працівники вивчають англійську мову, ми підготували та випустили посібники.

Хочеться, щоб порушувалося менше кримінальних справ щодо наших працівників міліції, було менше вбивств, розбійних нападів. До речі, ми збираємо керівників банків і пропонуємо, щоб не повторилася донецька ситуація, коли приватний охоронець не зміг зреагувати на грабіжників і загинули люди, залучали наших працівників ВДСО до охорони. У цьому випадку ми беремо на себе і матеріальну відповідальність.

- Ви ж їх, сподіваюся, не змушуєте це робити?

- Змушуємо, щоб вони ставили під охорону свої магазини. А з ким працювати, вони вирішують самі.

Однак за великим рахунком головним є інше - щоб керівництво міліції так часто не мінялося. Бо поки новий керівник увійде в курс справ, дорогоцінний час буде втрачений.

- Ви зазначили, що хочете менше вбивств, а як правоохоронці на це можуть вплинути?

- На побутову злочинність - можуть, а на зухвалі вбивства, яких за минули рік було 10 - аж ніяк.

Але побутові вбивства також відбуваються переважно в селі, “під градусом”. Як дільничний може це попередити?

- За кожним фактом побутового вбивства ми проводимо службове розслідування, і якщо є частина провини дільничного - вживаємо заходів. Якщо з’ясовується, що скарги на членів родини були, а дільничний проявив недбальство, він за це відповідатиме.

- Чи хвилюєтеся за результати внутрішнього розслідування?

- У нас є недоліки. Міліція - неідеальна, тут трапляються випадки порушення дисципліни, Закону, на що я завжди вкажу і за що покараю. До речі, кожна нарада фіксується, а зараз ще й стенографується. Можу і слівце гаряче сказати - я ж жива людина, опер, у мене є свої емоції. Але це робочі питання. Ніколи не принижував честь і гідність підлеглих, не призначав на посади через особисті стосунки, а тому впевнений, що результат перевірки буде справедливим.

16.02.2012Любов РОМАНЮК


Переглядів: 974

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21158)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17318)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13992)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13965)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13649)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13206)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13176)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (123)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (52)
• Небезпека вологих серветок (47)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (47)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (47)
• Тонкощі заварювання кави (46)
• Пиріг «Чорний ліс» (45)
• Особливості вживання видів води (11)
• А ваш шампунь безпечний? (10)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (10)
• Нецукровий діабет (9)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (9)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (9)
• Часникові стрілки корисніші за часник (8)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"