Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №632 від 05.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Європейський вектор

У рівненському “воднику” щиро приймали Європу в Україну

У рівненському “воднику” щиро приймали Європу в Україну

Відбулася урочиста інавгурація в почесні професори НУВГП ректора Політехніки Свентокжишської Станіслава АДАМЧАКА

У день, коли весь світ очікував підписання на саміті Східного партнерства у Вільнюсі найамбітнішої в історії ЄС угоди про асоціацію України з Євросоюзом, у рівненському “воднику” щиро приймали Європу в Україну. 29 листопада в актовому залі Національного університету водного господарства та природокористування на розширеному засіданні Вченої ради була проведена інавгураційна церемонія з присудження звання почесного професора НУВГП ректору Політехніки Свентокжишської Станіславу АДАМЧАКУ. Разом з ним у президії урочистого академічного зібрання ­ голова Патентного Відомства Республіки Польща Аліція АДАМЧАК (дружина пана Адамчака), перший заступник голови обласної ради Михайло КРИВКО та в. о. ректора НУВГП Микола КОРЕЦЬКИЙ.

“НУВГП досягнув рівня європейського університету”

Розширене засідання Вченої ради НУВГП відкрив доктор наук з державного управління, професор, заслужений діяч науки і техніки України, професор Микола КОРЕЦЬКИЙ. У своєму виступі він наголосив , що у провідному профільному ВНЗ держави сформувався потужний науковий та педагогічний колектив, в якому плідно працює численна когорта заслужених діячів науки і техніки, заслужених працівників освіти та заслужених винахідників. Сьогодні в університеті передають знання майбутнім фахівцям 65 професорів, докторів наук та близько 300 доцентів, кандидатів технічних наук. Створена сучасна матеріально-технічна база для забезпечення навчального процесу, а студенти мають гідні умови для культурного і фізичного розвитку. “НУВГП досягнув рівня європейського університету, - зазначив Микола Христофорович. - З розширенням співпраці з Політехнікою Свентокжишською у нас читатимуть лекції студентам її професори, а в польському виші - рівненські. Ведеться робота по входженню наших наукових видань до світових науково-методичних баз даних, в тому числі, за підтримки пана Адамчака, - до економетричних систем Республіки Польща”.

Потім розпочалася інавгураційна церемонія. З рецензією наукового доробку ректора Політехніки Свентокжишської, доктора технічних наук, професора Станіслава Адамчака виступив директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти НУВГП, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Зіновій МАЛАНЧУК. Рецензент наголосив на тому, що пан Адамчак пройшов шлях від асистента до ректора провідного польського вишу, удостоєний високих наукових звань у Польщі та за її межами, є автором понад 200 наукових робіт, опублікованих у польських та закордонних журналах, 20 підручників, має 15 міжнародних патентів. Де­які його технічні рішення були представлені на міжнародних ярмарках. Одне з них у 1996 році отримало золоту медаль Міжнародного ярмарку в Познані. Станіслав Адамчак користується великою повагою в наукових колах країн Євросоюзу, не­одноразово приймав викладачів і студентів НУВГП. Тож Вчена рада одноголосно підтримала рішення про присвоєння визначному польському вченому звання почесного професора Національного університету водного господарства та природокористування.

“Спільно будувати демократичний європейський простір”

Бурхливими оплесками зустріли присутні виступ ректора Політехніки Свентокжишської, доктора технічних наук, професора Станіслава АДАМЧАКА. “Для мене, - зазначив пан Адамчак, - велика честь отримати високе звання почесного професора університету, який знаходиться в Україні, з якою мене вже, принаймні, десять років поєднують тісні зв’язки - наукові, методичні, туристичні, історичні та, навіть, дружні з деякими особами”. Зі слів професора Адамчака, Рівненщина особливо близька його серцю, адже у 1930 році батько Станіслава служив у польському війську, підрозділи якого були дислоковані в Сарнах та Рокитному. Про колосальний інтерес професора до України говорить і те, що він побував у багатьох великих і малих містах нашої держави, пішки пройшов стежками українських Карпат.

Станіслав Адамчак стисло розповів про історію Політехніки Свентокжишської, яка була заснована в 1816 році в місті Кєльце в палаці Краківських єпископів. Нині Свентокжишської регіон, де знаходиться університет, є місцем інтенсивного розвитку промисловості, зокрема машинобудування, будівництва та туризму. Випускники Політехніки Свентокжишської заснували власний бізнес або працюють на високих посадах у польських і закордонних компаніях. Безперечно, їх досягнення - це заслуга університету. Його високий рейтинг обумовлений широким діапазоном спеціальностей - всього їх 16. Стратегічне значення мають архітектура та містобудування, автоматизація та робототехніка, інформатика й електроніка, телекомунікація. Паралельно з навчанням студентів університет інтенсивно співпрацює з державною економікою.

Політехніка Свентокжишська, зазначив професор Станіслав Адамчак, також має можливість активно співпрацювати із зарубіжними університетами - в основному, європейськими - на основі довгострокових угод щодо проведення спільних наукових досліджень, дидактичної діяльності, обміну студентів та наукових співробітників. Важливим чинником розвитку Політехніки Свентокжишської є інвестування навчального закладу західноєвропейськими фондами. Це дало можливість за останні п’ять років провести капітальні ремонти в усіх навчальних аудиторіях і дослідницьких лабораторіях, а також придбати необхідне обладнання та техніку.

Пан Адамчак переконаний у продуктивному розвитку спів­праці між очолюваним ним університетом і рівненським “водником”. Тиждень перебування студентів НУВГП в Політехніці Свентокжишській підтвердив, що вони мають добру навчальну підготовку, не було і труднощів у спілкуванні. “Нехай цей досвід, - закликав професор, - стане початком нашої спільної діяльності в підготовці до укладення угоди про двосторонню співпрацю, реалізація якої зблизить наші міста у загальному прагненні спільно будувати демократичний і толерантний європейський простір”.

Станіслав Адамчак висловив глибоку вдячність усій академічній спільноті та Вченій раді НУВГП за присвоєння йому звання почесного професора. Особлива подяка, зазначив він, ректору Водного університету професору Миколі Корецькому. Станіслав Адамчак згадав приємну розмову торік у Любліні з професором Юрієм Пелехом, яка поклала початок налагодженню широкої та ефективної співпраці між Політехнікою Свентокжишською і Національним університетом водного господарства та природокористування. Подякував професору Зіновію Маланчуку за позитивну оцінку його наукової діяльності, усім працівникам НУВГП - за вагомий внесок у розвиток співпраці між двома ВНЗ, присутнім в актовій залі викладачам та студентам - за участь в інавгурації, своїй дружині, голові ПВ РП Аліції Адамчак, - за підтримку його наукової діяльності, що стала їх спільним сімейним успіхом.

“Влада в рівненському краї належить Водному університетові”

Далі директор Навчально-наукового заочно-дистанційного інституту НУВГП, доктор педагогічних наук, професор Юрій ПЕЛЕХ озвучив латиною диплом про присвоєння ректору Політехніки Свентокжишської звання почесного професора Національного університету водного господарства та природокористування, а професор Микола Корецький під тривалі оплески присутніх вручив Станіславу Адамчаку диплом та медаль (велику і малу) почесного професора НУВГП. Студентки в українських вишиванках допомогли йому вдягти професорську мантію.

Схвильованого чоловіка сердечно привітала з визнанням його наукових заслуг в Україні дружина - Аліція АДАМЧАК, голова Патентної Відомства Республіки Польща. Пані Аліція порівняла здобутки Польщі й України в розвитку патентної справи, наголосила на необхідності поглиблення співпраці між нашими державами у сфері захисту інтелектуальних прав. У відповідь Микола Корецький запропонував реалізувати спільну з польськими вишами магістерську програму зі спеціальності “Інтелектуальна власність”.

Привітав відомого польської вченого з присвоєнням звання почесного професора НУВГП і перший заступник голови обласної ради Михайло КРИВКО. Пожвавлення в залі викликали його слова, що влада в рівненському краї належить Водному університетові: адже і голова облдержадміністрації, і його перший заступник, і голова облради - випускники НУВГП. Михайло Петрович нагадав, що з чотирьох профільних ВНЗ радянського періоду рівненський “водник” був найкращим. Нині він також зберігає передові позиції в підготовці водогосподарських і природоохоронних кадрів - це, перш за все, наукові школи та наукові розробки вчених університету, реалізовані в багатьох країнах світу.

На завершення інавгураційної церемонії з присудження ректору Політехніки Свентокжишської Станіславу Адамчаку звання почесного професора Національного університету водного господарства та природокористування відбувся святковий концерт. Свої мистецькі таланти продемонстрували на сцені студенти НУВГП.

* * *

Вранці 30 листопада, коли вже стало відомо, що міліцейський “Беркут” розігнав Євромайдан у Києві, в результаті чого постраждали учасники мирних протестів проти відкладення підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом, в. о. ректора Національного університету водного господарства та природокористування Микола Корецький та професори Юрій Пелех і Зіновій Маланчук прощалися з ректором Політехніки Свентокжишської Станіславом Адамчаком, головою Патентного Відомства Республіки Польща Аліцією Адамчак та керівником відділу міжнародних відносин Політехніки Свентокжишської Рішардом Меєм. Було приємно відчувати підтримку, теплі обійми та міцні рукостискання друзів. Чути їх запевнення, що для України двері в Європу завжди відкриті, як і відкрита майже 100-річна Політехніка Свентокжишська для реалізації спільних із майже 100-річним Водним університетом програм європейської освіти з отриманням подвійних дипломів - українського та польського.

Інакше й бути не може: адже Україна - європейська держава, українці - європейська нація, а рівненський “водник” - європейський університет, з яким за останній рік уклали довгострокові угоди про співпрацю 70 (!) найкращих університетів Європи. Це, безперечно, спільний здобуток усього науково-педагогічного колективу і керівництва Національного університету водного господарства та природокористування - почесного президента НУВГП, народного депутата України Миколи СОРОКИ та в. о. ректора НУВГП Миколи КОРЕЦЬКОГО.

05.12.2013Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1160

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21183)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14133)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13978)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13969)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13665)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13607)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (492)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"