Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#День міста

731-а річниця

731-а річниця

На День міста в Рівному, на відміну від Дня Незалежності, природа подарувала рівнянам та гостям обласного центру хорошу погоду. Щоправда, рано-вранці пройшов короткочасний дощик, але ближче до дев’ятої ранку, коли були заплановані основні заходи, небо прояснилося, і з’явилося сонечко. Розпочалися заходи до Дня міста з покладання квітів до пам’ятника княгині Марії Несвицькій. Крім того, в міському парку Молоді (“Лебединка”) відбулося загальноміське сімейне свято-фестиваль “Місто Щастя”.

Зокрема, програма фестивалю включала:

- презентацію продукції вітчизняних та іноземних виробників дитячих товарів та послуг;

- спортивні змагання;

- конкурси свідомого батьківства для вагітних та батьків дітей-грудничків;

- покази дитячих та сімейних колекцій одягу;

- читальню, спрямовану на популяризацію наповненого інтелектуального дозвілля;

- інтерактивну навчальну та розважальну програму;

- арт-майданчик (рукоділля, народні ремесла);

- дитячий концерт;

- і вперше в місті - запуск повітряної кулі.

Гостей свята частували у вуличному кафе українською, китайською, британською та вірменською кухнями.

Панорама нових книг

З 11:00 по 20:00 год. Рівненська обласна державна бібліотека проводила виставку “Панорама нових книг”, безкоштовний запис до бібліотеки, проведення автограф-сесій з рівненськими письменниками та майстер-класи з виготовлення виробів з паперу, бісеру, мережки та стрічок.

Благодійний легкоатлетичний забіг

Одним із масових ранкових заходів стало проведення легкоатлетичного забігу, який проходив проспектом Миру від готелю “Мир” до Набережної та в зворотному напрямку. Такі забіги в місті вже стали традиційними на день народження обласного центру. Особливістю цьогорічного забігу було те, що він був платним і благодійним. Тобто всі охочі взяти участь у забігу купували собі номери учасників, а виручені кошти організатори пообіцяли спрямувати на потреби армії.

- Торік у забігу взяли участь 148 людей. Сьогодні – більше ніж удвічі. За участь у заході кожен учасник поклав до скриньки для пожертв стільки, скільки побажав. Визначеної суми не було. Після завершення забігу провели лотерею, в якій визначили щасливі номери. Їх власникам були підготовлені подарунки від спонсорів, - повідомив начальник управління у справах дітей, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому Сергій ШЕВЧУК.

Учасниками забігу були люди різних вікових категорій, але переважала все-таки молодь. На думку учасників, такі заходи не лише сприяють зміцненню здоров’я, але й вирішенню загальнодержавних проблем. У даному разі – проблеми допомоги Збройним Силам.

Містечко майстрів та його секрети

Традиційно на день міста Рівне на Чайчиній алеї розгорнулося “Містечко майстрів” - своєрідна виставка-продаж виробів місцевих майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, а також різноманітні майстер-класи майстрів Рівненщини.

Особливістю цьогорічного “Містечка майстрів” було те, що його гості мали можливість побачити те Рівне, якого вже немає. Побачити, щоправда, на картинах місцевих художників. Один із них - Володимир Лутюк - говорить, що обов’язком старшого покоління є донесення до молодих історії обласного центру.

- Зараз відпрацьовую тему старого Рівного. Ця тема дає простір для фантазії. В обласному центрі дуже мало залишилося старих будівель. Відштовхуюсь від старих фото. А далі працює моя фантазія, - зауважує Володимир ЛУТЮК.

Дубенчанин Валерій Вул представив глядачам незвичні для нашої місцевості художні вироби з морських мушлей. Він робить не звичайні дрібні сувеніри, а великі об’ємні роботи з морських мушлів: кораблі, дерева, макети будівель.

- За освітою я - інженер-механік, і це допомагає мені проектувати та створювати складні композиції, такі, як парусні кораб­лі з мушлів. Я - пенсіонер, і це - моє хоббі, яким займаюся 7 років. Подібну техніку - нині використовують лише в одній з провінцій Китаю, де роблять кораблики, і в Канаді, де один майстер робить деревця. Мушлі доводиться купувати через Інтернет, адже в композиціях використовую різні кольорові відтінки – натуральний колір мушлів. З них також роблю замки.

Серед моїх творів є Дубенський замок у готичному стилі. Усі замки світяться. Але привезти ці вироби на виставку було б важко через їхню об’ємність.

На виготовлення кораблів часом йде до трьох місяців. Невеличкі деревця роб­лю 3-5 днів. Але є деревця, на які йде 2-3 тижні, на них йде до двох із половиною тисяч ракушок.

Окрім цілих мушлів, використовую ще й мелені, та до восьми видів клею. Усі роботи виконував методом проб та помилок, адже відшукати інформацію про таку техніку майже неможливо.

У своїх виробах використовую й інші матеріали: метал, бамбук. Намагався працювати з місцевими мушлями, але вони сильно забруднені і очищати їх непросто, хоча з них можна отримати перламутр. Використовую ракушки з різних районів – з Чорного та Азовського морів. Мушля з Одеси пролежала в шарі сірководню і тому має ніжно-блакитний колір, з неї зробив квітки на деревці. Нині проходить моя виставка у Дубенському замку. У Рівному свої роботи представив вперше. Цікаво було показати їх ще десь, окрім Дубно.

Заслужений майстер народної творчості Василь Казновецький розповів, що секрети рогозоплетіння, а займається він цим більше 30 років, передали йому батьки.

- У нашому селі Млинівці на Тернопільщині споконвіку плели різні речі: капелюхи, корзинки з рогози. На жаль, на Україні рогозоплетінням майже не займаються. Хіба що у Полтаві плетуть капелюхи та лапті.

Мене запрошують по всій країні. Такі речі - натуральні і корисні для здоров’я, тому користуються попитом. Це сплетені власними руками вироби, а не китайський “непотріб”.

До мене на навчання приїжджали учні з Дніпропетровська та з Києва, щоб оволодіти цією технікою. У родині всі плетуть: син, донька, коли була жива дружина, теж допомагала.

Майстер об’ємного різьблення Михайло Вовчук:

- Родом я з Млинівщини, але мешкаю в Рівному більше 50-ти років. Різьбленням займаюся з дитинства. Цьому ремеслу навчався самостійно. Виробив свій авторський стиль - намагаюся робити об’ємне різьблення без монтажу елементів з цільного шмату дерева, це доволі складно. Різці вигадую та виготовляю власноруч.

На одній з робіт у мене присутні гілки дерев, які нібито випирають із картини. Щоб їх вирізати, доводилося підлазити різцем із тильної сторони. Найпростіший елемент у цій роботі – фон, який робив 18 днів.

Виставляв свої різьблені роботи у Рівненському художньому салоні та Крає­знавчому музеї, а також у Львові та Києві. Мої роботи є і в приватних колекціях у Бельгії, Німеччині, Італії, Іспанії, Канаді.

В середньому робота над виробом зай­має біля 5-6 місяців, формат різьблення в основному 50х60 см. Обов’язково спочатку роблю ескізи робіт, на яких можна щось виправити ще до початку різьблення. У роботі використовую різні породи дерев: грушу, вільху, горіх. Головне у роботі - це любов до справи, тоді й виходить усе чудово.

Косміаді за Художній музей

Під час святкування Дня міста тема приміщень, що становлять історичну цінність, набула знову особ­ливої актуальності. Біля приміщення колишньої жіночої консультації на вулиці Драгоманова, в історичному центрі міста, яке нині передане апеляційному суду, зібралися місцеві творчі люди, які вимагали віддати будівлю під Художній музей області. За свідченням протестувальників, Рівне – єдине місто в Україні, в якому відсутній Художній музей.

Нагадаємо, в Рівному впродовж останніх місяців проблема створення Художнього музею в приміщенні колишньої жіночої консультації набула особливої актуальності. Громадські активісти, представники творчих спілок вимагають скасування рішення Рівненської міськради щодо передання будівлі Апеляційному суду. А особливістю останньої акції стало те, що в ній взяла участь дочка відомого художника Георгія Косміаді, який жив та творив у Рівному. Дочка відомого художника стверджує, що рівняни заслуговують на те, щоб мати Художній музей, і вона була б рада, коли б у ньому знайшлася кімната для картин її батька.

Концерт Національної капели бандуристів імені Георгія Майбороди

Завершували святкування на Майдані Незалежності о 21-годині концертом Національної капели бандуристів імені Георгія Майбороди за участю Героя України, народного артиста України, Лауреата Державної премії імені Т.Г.Шевченка Анатолія Паламаренка. Капела надзвичайно популярна в світі, а у Рівному цього року виступає вдруге. Перший їхній концерт відбувся у березні і був присвячений до двохсотріччя з Дня народження Тараса Шевченка.

І справжньою кульмінацією Дня Рівного стало масове виконання рівнянами гімну. Нагадаємо, що це свято в обласному центрі відзначають в останню неділю літа. Цього року місту виповнився 731 рік.

04.09.2014Святковим містом гуляли Ярослав ТАРАСЕНКО, Олексій ПОТЯНОК, Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ


Переглядів: 983

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 23.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21206)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17346)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14573)
• Допомога під час карантину [967] (14499)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14334)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14147)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14019)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13992)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13986)
• Живи до ста! [965] (13968)
• Бюджет і ми… [965] (13906)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13898)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13772)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13679)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13674)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13624)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13232)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13206)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (168)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (46)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (46)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (45)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (44)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (44)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (44)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (44)
• П’яний водій збив пішохода (30)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (30)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (29)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (28)
• Постачали наркотики до колонії (28)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (28)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (27)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"