Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №807 від 28.04.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Липень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Серпень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне

#Ракурс здоров'я

ПАНКРЕАТИТ

ПАНКРЕАТИТ

Як уберегти підшлункову залозу від запалення

З настанням літа дуже хочеться порадувати себе свіжими фруктами й овочами, адже в них і вітаміни, і потрібний кожному заряд бадьорості. Також з’являється бажання зайнятися собою (комусь хочеться схуднути, а комусь погладшати), щоб почуватися комфортно й легко. Головне тут — не перестаратися: різке обмеження в харчуванні або вживання занадто калорійної їжі, вживання вітамінів без розбору може позначитися на здоров’ї. На такі (та інші) «перекоси» швидко й гостро реагує підшлункова залоза. Якщо вчасно не зупинитися, можна спровокувати небезпечне захворювання — панкреатит. Що найчастіше спричинює панкреатит? Якими мають бути лікування й профілактика? Довідаймося про це разом.

Небезпечне запалення

Підшлункова залоза виконує важливі функції в нашому організмі. По-перше, в ній утворюються ферменти (складні білкові речовини, які сприяють прискоренню хімічних процесів в організмі) трипсин, ліпаза, амілаза й інші, від яких залежить, наскільки добре буде перетравлюватися їжа в тонкій кишці. По-друге, в ній виробляється травний сік, потрібний для нормального засвоєння поживних речовин. По-третє, там продукується дуже важливий гормон (біологічно активна речовина, що утворюється й виділяється в кров залозами внутрішньої секреції) — інсулін, який регулює обмін вуглеводів в організмі. Латиною «підшлункова залоза» — «панкреас», тому запалення підшлункової залози називають панкреатит. У разі цього захворювання порушується утворення травних ферментів, а також гормону інсуліну й інших гормонів, поступово руйнується її внутрішня тканина. Панкреатит може розвитися як ускладнення епідемічного паротиту, вітряної віспи, вірусного гепатиту, сепсису, гнійно-запальних процесів, дизентерії, хронічного тонзиліту, захворювань печінки, шлунка, кишечнику, за алергії. Одна з причин — грубі порушення режиму та якості харчування, зловживання жирними, гострими, смаженими стравами, пряностями, концентрованими бульйонами, недозрілими ягодами та фруктами, алкоголем. Є дві форми панкреатиту: гостра й хронічна. Якщо гостру форму не лікувати або провокувати її повторення, вона може перейти в хронічну. Хронічний панкреатит зумовлюється тими ж чинниками, що й гострий, але небезпечний тим, що згодом може призвести до порушення утворення інсуліну та, як наслідок, — до розвитку цукрового діабету.

Початок: різкий біль у животі

Ваш організм дуже точно «просигналізує» про проблему. Починається панкреатит гостро й раптово: із дошкульного болю у верхній половині живота, над пупком і в лівому підребер’ї. Іноді людина скаржиться, що біль немов оперізує, «розливається» по всьому животу, віддає в поперек, ліву половину грудей, ліву руку й ногу. Одночасно може з’явитися здуття живота, нудота й блювання. Блювання може повторюватися, бути болісним та не приносити полегшення. Випорожнення в основному рідкі, рідше буває затримка випорожнень. Хворий виглядає блідим, змарнілим, під очима — темні кола. Він стає неспокійним і дратівливим, порушується сон. Температура тіла нормальна або помірно підвищена.

Діагностика

за таких симптомів потрібно терміново викликати лікаря, іноді потребується госпіталізація. У лікарні треба буде здати аналіз крові та сечі. Діагноз «панкреатит» поставлять, якщо в сечі й крові буде виявлено підвищений вміст ферментів підшлункової залози. Також потрібно здати аналіз калу (зробити копрограму), що дасть можливість визначити, чи досить повно перетравлюється й усмоктується з’їдена їжа. Ультразвукова діагностика підтвердить ушкодження підшлункової залози й допоможе уточнити діагноз. 

Допомога вдома 

Якщо немає можливості лягти в лікарню, скористайтеся такими порадами. Ляжте в ліжко і забезпечте «харчовий спокій» — повне голодування протягом 1—2 діб. При цьому пийте потроху теплу переварену водичку, а краще лужну мінеральну негазовану воду (Лужанську, Миргородську). Поступово, з 3-го дня, введіть щадне харчування: перетерті каші (гречану, рисову) на воді або наполовину розведеному водою молоці, овочеве (морквяне, гарбузове, рідше — картопляне) пюре, сухарики з несолодким чаєм. Із 4-го дня починайте додавати потроху вершкове масло, несвіжий білий хліб, перетертий сир і молоко. Восьмого дня можна додати м’ясо й рибу нежирних сортів у вигляді парових фрикадельок. На такій розвантажувальній дієті варто побути два тижні. Третього тижня введіть у меню фруктові киселі, соки, розведені наполовину водою, печені яблука. Пізніше можна додати зрілі свіжі фрукти солодких сортів.

Дієта передусім

Через 1—1,5 місяця хворому можна перейти на дієту № 5п (панкреатичну). Вона повноцінна за калорійністю, містить підвищену кількість білка, з помірним обмеженням (на 10—20%) жирів і вуглеводів. Головне призначення цієї дієти — забезпечити фізіологічний спокій хворому органу й дати можливість відновитися. Їжте невеликими порціями 5—6 разів на добу, це сприяє нормальному ритму роботи травних залоз, допомагає підшлунковій залозі працювати в щадному режимі. Збагачення дієти білком забезпечить протизапальну дію, підвищить захисні сили організму, стимулюватиме відбудовні процеси в підшлунковій залозі. Обмеження жирів украй потрібне, оскільки підшлункова залоза в цей період виділяє менше ферменту ліпази, який бере участь у перетравленні жиру. Обмежити кількість цукру, меду, солодощів теж варто, тому що підшлункова залоза виробляє менше інсуліну — гормону, який регулює вуглеводний обмін. Вилучіть із раціону продукти, що мають потужну соко- і жовчогінну дію (вони «змушують» підшлункову посилено працювати, а цього треба уникати, щоб не допустити загострення): м’ясні, рибні, грибні й міцні овочеві бульйони, свинячий жир, маргарин, кислі й гострі страви, білоголовкову капусту, бобові, редис, редьку, щавель, цибулю, часник, каву, шоколад, міцний чай, газовані напої. Дозволяються страви, приготовлені на парі або відварені. Корисні нежирні сорти м’яса (яловичина, телятина, кури), риби (тріска, щука, судак), парові яєчні омлети, молоко, знежирений некислий сир, зварені на воді або наполовину розведеному водою молоці каші (гречана, вівсяна, манна, рисова), відварена вермішель, пюре з овочів з невеликим вмістом клітковини (картопляне, кабачкове, гарбузове, із цвітної капусти, буряку), компоти із перетертими свіжими або сушеними фруктами, неміцний чай з молоком або лимоном, відвар шипшини. Хворий, який переніс гострий панкреатит, має дотримуватися дієти близько року, за хронічного панкреатиту — роками.

Особливості хронічної форми

Хочу окремо сказати про хронічну форму цього захворювання. Хронічний панкреатит перебігає тривало й хвилеподібно. Будь-яке порушення дієти може спричинити больовий напад. У разі загострення з’являються різкий біль у верхній половині живота, нудота, блювання, здуття й бурчання в животі, почастішання й порідшання випорожнень. Кал рясний з різким неприємним запахом через неперетравлені частки їжі. У періоди загострення зникає апетит, а іноді хворий просто боїться їсти, знаючи, що після їди біль посилиться. Особливо відчутний біль виникає після святкових застіль, коли ви дозволяєте собі вдосталь поїсти смачної, але не завжди корисної для вас їжі. Коли загострення затихає, апетит у хворого може бути підвищеним, але, незважаючи на це, він не повніє, іноді навіть худне (це може вказувати на сформовану недостатність ферментів підшлункової залози). Погіршується зовнішній вигляд, хворий стає блідим, з’являються сині кола під очима, волосся тьмяніє, нігті стають ламкими, розвивається авітаміноз. Яким має бути лікування, визначить гастроентеролог. Він призначить дієту, а також підбере, з огляду на особливості захворювання, потрібні медикаменти. У разі порушення перетравлювання й усмоктування їжі пропише курси ферментативних препаратів (креону, панцитрату, лікреази, інших), які варто приймати перед їдою або під час їди не розжовуючи.

Трави й молочнокислі бактерії

Доповнити основне лікування можна травами. У разі гострого панкреатиту в перші дні загострення для зменшення болю приготуйте такий відвар. Візьміть 20 г м’яти перцевої, 20 г звіробою звичайного, 20 г собачої кропиви, 10 г рути запашної. Залийте суміш 400 мл води й витримайте 10 хвилин на водяній бані в закритому посуді. Приймайте по 0,25—0,5 склянки за 30 хвилин до їди. За хронічного панкреатиту приготуйте настій трави реп’яшка звичайного: 2 столові ложки трави залийте 400 мл окропу, витримайте 2 години, процідіть. Приймайте по 0,25—0,5 склянки 4 рази на день перед їдою. Корисно також долучити лікувальну фізкультуру, а саме: ходьбу, ранкову зарядку. Лікувальна фізкультура зміцнює нервову систему через загальнотонізувальний вплив на хворого, нормалізує, а згодом і пришвидшує обмін речовин, активізує кровообіг в органах черевної порожнини, «масажує» підшлункову залозу, поліпшуючи її функцію. Після перенесеного захворювання підшлункової залози корисно хоча б раз на рік, щоб уникнути загострення, проводити курси лікування не стільки медикаментами, скільки дотриманням дієти, долучивши трави й препарати, що містять живі молочнокислі бактерії (Біфідумбактерин, Наріне). Врахуйте мої рекомендації й щодо профілактики захворювання. Адже якщо ви правильно харчуватиметеся, уникаючи надмірностей і дотримуючись правильного режиму, ви збережете здоров’я, а отже гарний настрій, внутрішній спокій, активність, які потрібні нам щодня.

Любов КЛИМЕНКО,

завідувачка другого педіатричного відділення дитячої поліклініки № 1 Святошинського району м. Києва, позаштатний головний гастроентеролог Святошинського району.

28.04.2017


Переглядів: 523

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1025 від 29.07.2021p.
¤ 
Верес та Колос зіграли унічию у стартовому турі чемпіонату

Верес та Колос зіграли унічию у стартовому турі чемпіонату

Рівненський Верес та ковалівський Колос зіграли унічию у стартовому турі нового сезону чемпіонату VBet ліги....

¤ 
Як український козак навчив Австрію пити каву та інші захопливі історії про каву

Як український козак навчив Австрію пити каву та інші захопливі історії про каву

Історія ходи кави по планеті сповнена дивовижних епізодів....

¤ 
Працівників локомотивного депо затримали за розкрадання пального

Працівників локомотивного депо затримали за розкрадання пального

Усім п’ятьом затриманим повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи....

¤ 
Викрав вантажівку із станції техобслуговування

Викрав вантажівку із станції техобслуговування

Близько 10 години 25 липня до поліції надійшло повідомлення працівника станції техобслуговування у місті Березне, що з території зник тягач «Volvo», який власник залишив напередодні для чистки салону....

¤ 
Індійський штам «Дельта»:

Індійський штам «Дельта»:

як не допустити нової хвилі COVID-19?

Влітку європейці забили на сполох через новий штам коронавірусу – «Дельта». Він набагато заразніший від попередніх і швидко поширюється Європою та світом. В Україні – також виявлені перші випадки. Чим небезпечна нова мутація коронавірусу і як не допустити його поширення всередині нашої країни, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Як вберегтись від харчових отруєнь влітку?

Як вберегтись від харчових отруєнь влітку?

Цього літа Україну сколихнули кілька гучних новин про масові харчові отруєння. У Харкові після відвідин суші-бару госпіталізували 85 людей, на Львівщині у ресторані отруїлись 24 людини, у Вінниці святкування випускного закінчилось госпіталізацією для 8 дітей та 7 дорослих. Усі ці випадки в різних закладах харчування об’єднує одне – нехтування санітарними правилами. Як вберегтись і на що звернути увагу, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (7870)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (7339)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (5560)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (5537)
• Допомога під час карантину [967] (5519)
• Бюджет і ми… [965] (5328)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5312)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5254)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5249)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5247)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5226)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5223)
• Живи до ста! [965] (5127)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (5040)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (5010)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (4882)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (4815)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (4646)

ТОП-15 свіжого номера:

• Чому дорожчає автогаз? (297)
• Міська рада бореться за історичну пам’ятку в центрі міста (118)
• На будівництво садочка на Коновальця надійде субвенція з державного бюджету (108)
• Верес та Колос зіграли унічию у стартовому турі чемпіонату (99)
• Викрав вантажівку із станції техобслуговування (98)
• ЯК «ПОДОЇТИ» ВЛАСНИХ ГРОМАДЯН (97)
• Працівників локомотивного депо затримали за розкрадання пального (94)
• Індійський штам «Дельта»: (94)
• Скільки коштуватиме проїзд платною трасою Київ-Рівне? (93)
• Як вберегтись від харчових отруєнь влітку? (93)
• Як український козак навчив Австрію пити каву та інші захопливі історії про каву (92)
• У Здолбунові відбулися обласні спортивні змагання (77)
• Мафіни з цвітної капусти (75)
• В Рівному відбувся спільний Забіг «Сильні духом 2021» (73)
• Підняття олімпійського прапора у Рівному (71)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс