Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №807 від 28.04.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Травень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Вирощуємо пряні трави на городі

Вирощуємо пряні трави на городі

Базилік Чим корисний? Усі надземні частини базиліка містять цілющу ефірну олію. У медицині рослина використовується як шлунковий засіб, для компресів і полоскання горла. У гомеопатії базилік вживається при хворобах нирок і жовчного міхура. У народній медицині – для лікування ран і в якості протиглистного засобу.

Як використовують? Молоді пагони й листя у свіжому вигляді являють собою популярну пряну салатну зелень і компонент соусів, перших і других страв. На зиму зелень базиліка сушать або заморожують. Порошок із сушеного базиліка особливо гарний як пряність для м’ясного фаршу.

Дрібнолистий базилік з компактними кущиками (Пустун, Василіск, Троль) вирощується як горщикова культура у відкритому ґрунті та кімнатних умовах.

Умови. Базилік пред’являє більш високі вимоги до тепла й світла, чим багато південних культур. Насіння проростає тільки при високих температурах (не нижче +20 °C). Рослини необхідно розташовувати на захищених від холодних вітрів і добре освітлюваних сонцем місцях. На затінених ділянках різко падає врожай і знижується його якість.

Високий урожай виходить на родючих чорноземних, пухких суглинних і супіщаних ґрунтах з достатньою кількістю перегною. Вимогливий базилік і до вологи, особливо в період цвітіння й у юному віці (до початку цвітіння).

Як вирощувати? Головний секрет успіху для базиліка полягає в тому, що посів або висадження розсади в ґрунт має проводитися, коли ґрунт і повітря прогріються до температури не нижче +15 °C.

При розсадному способі вирощування посів починають за 35-45 днів до висадження в ґрунт.

Для того щоб рослини були густіше і пишніше, рекомендується прищипувати верхівки пагонів і регулярно видаляти всі квіткові бутони. Цей прийом дозволить збирати зелень до самого заморозку.

Коріандр

Чим корисний? У листях коріандру (кінзи) багато вітамінів, містяться дубильні речовини та жирні олії.

Як використовують? Свіже листя використовують як вітамінну приправу в салатах, компотах з яблук, для консервування фруктів. Зелень додають у супи, м’ясні, рибні, овочеві страви.

Плоди коріандру підмішують у хліб, кондитерські вироби, маринади, соуси, ковбаси, сири, м’ясні продукти. Вони поліпшують смак страв з гороху, квасолі, сочевиці, ними присмачують страви з капусти, буряка, моркви… і навіть яблучне пюре!

Умови. Для гарного росту й розвитку коріандру потрібна помірна кількість вологи, тепла і світла. Найкраще йому підходять окультурені родючі ґрунти.

Як вирощувати? Коріандр - скоростигла культура, його можна висівати кілька разів за сезон з кінця квітня-на початку травня. Інтервал - 2-3 тижні. Коріандр не викликає в городників особливих труднощів. Найголовніше – стежити за рівномірним зволоженням ґрунту й відсутністю кірки в проміжку від посіву до появи сходів. Для прискорення появи сходів насіння можна замочити на кілька днів у теплій воді.

Чебрець

Чим корисний? Ефірна олія чебрецю має потужні антисептичні властивості. У рослинах містяться флавоноїди, дубильні речовини, мінеральні солі й органічні кислоти.

Як використовують? Свіже і сухе листя чебрецю – відмінна приправа до різних страв. Використовується при готуванні маринадів, соусів, мармеладів, застосовується для ароматизації лікерів і оцту.

Умови. Чебрець - невибаглива культура. Відносно холодостійкий, засухостійкий. Рослини світлолюбні, не терплять затінення. Ґрунтам віддає перевагу середньородючим, сухим кам’янистим, з нейтральною реакцією. На вологих глинистих ґрунтах росте погано і втрачає свій аромат.

Як вирощувати? Чебрець вирощується як однолітня культура через розсаду або безпосереднім посівом у ґрунт у найранніші строки. У районах з м’якою зимою він може вирощуватися як багаторічна культура.

На розсаду чебрець висівають у березні-квітні в легкий нейтральний ґрунт. Тому що насіння дуже дрібне, посів проводять на глибину не більше 0,5 см. Сходи з’являються через 15-20 днів; у цей час дуже важливо підтримувати ділянку чистою від бур’янів.

Естрагон

Чим корисний? Молода зелень естрагону містить велику кількість каротину, вітамінів В1, В2 і С. У народній медицині естрагон використовується в якості сечогінного й протицингового засобу. Естрагон здатний поліпшувати апетит, стимулювати травлення. Молода зелень виявляє заспокійливу дію, поліпшує сон. Крім того, вона просто може використовуватися як загальнозміцнювальний засіб.

Як використовують? Естрагон має ніжний пряний аромат і терпкий гострий смак. У невеликих кількостях молоду зелень додають у страви з рису, вареної риби, у світлі соуси (наприклад, майонез). Також естрагон доречний у салатах, супах і приправах.

Свіжа зелень добре сполучається з іншими пряностями (наприклад, гірчицею). Її смак і аромат будуть відчутнішими, якщо страву злегка збризкати лимонним соком. Естрагон – гарний консервант, тому молоде листя додають у маринади при консервуванні овочів, квашенні капусти.

Як вирощувати? Естрагон розмножують в основному вегетативним способом: діленням кореневищ, кореневими паростками і живцями. Але можна посіяти його насінням як безпосередньо на грядку, так і через розсаду. Тому що насіння дуже дрібне, не варто його глибоко зашпаровувати в ґрунт.

Естрагон – рослина дуже холодостійка. Відростання його починається відразу ж після танення снігу. Висаджувати в ґрунт на постійне місце його можна, як тільки прогріється ґрунт: наприкінці квітня – початку травня. При цьому на постійному місці кущ тархуну може рости до 4-5 років, збільшуючись у діаметрі до 1,0-1,5 м.

До збирання зелені естрагону можна приступати восени в рік посадки, потроху, щоб не послабити «молодь». З 2-го року зелену масу можна зрізати протягом усього літа в міру потреби.

28.04.2017


Переглядів: 396

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1014 від 07.05.2021p.
¤ 
Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

22-24 квітня 2021року в місті Тернопіль відбувся Чемпіонат України з боротьби греко-римської серед юніорів....

¤ 
Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

На цьому наголосив очільник поліції Рівненської області Олексій Камишанський під час особистої зустрічі із т.в.о. начальника слідчого управління Ігорем Коцюбинським, що відбулася 30 квітня....

¤ 
Забив штахетиною до смерті

Забив штахетиною до смерті

Нині 18-річний мешканець села Щоків перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. За завдане умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть односельця, йому загрожує до десяти років позбавлення волі....

¤ 

Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади

На Рівненщині необхідно зробити шкільну мережу більш ефективною. На цьому наголосив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський під час селекторної наради з головами РДА та територіальних громад області. Так, головний освітянин області пояснив, що оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів наразі є одним з найбільш актуальних завдань....

¤ 
На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

Уже традиційно на третій день Великодня жителі Рівненщини та багато гостей з інших регіонів з’їжджаються до урочища Гурби. Саме там сімдесят сім років тому відгримів найбільший в історії УПА бій. І досі у лісах покояться ті, хто у буремні часи став на захист України попри чисельну перевагу ворога....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (6340)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5933)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4507)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4507)
• Допомога під час карантину [967] (4504)
• Бюджет і ми… [965] (4420)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4371)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (4365)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (4320)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (4320)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (4308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (4256)
• Живи до ста! [965] (4196)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4088)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4072)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3997)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3990)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3777)

ТОП-15 свіжого номера:

• Як вибрати правильного партнера по продажі трикотажу серед великого переліку? (365)
• Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України (252)
• Двоє гравців “Кардинал-Рівне” отримали статус вільних агентів (205)
• Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади (176)
• Чому слід іноді класти частину одягу в холодильник (174)
• Чому наші бабусі мили підлогу з сіллю, та чому цей спосіб досі актуальний (173)
• Початок сезону… (167)
• Забив штахетиною до смерті (166)
• Розумні поради щодо альтернативного використання морозильної камери, окрім зберігання їжі (165)
• На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА (164)
• Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі (164)
• Кондиціонер для білизни в домашніх умовах – і ваша білизна буде вам «вдячна» (153)
• Команди ДЮСШ Верес здобули дві перемоги у чемпіонаті ДЮФЛ (150)
• Заливний пиріг з яйцями та сардинами (146)
• Не потрапити в оману. (142)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс