Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №817 від 06.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Травень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Новини Рівне

#Ракурс здоров'я

Лікування малиною і смородиною

Лікування малиною і смородиною

Малину здавна називають «домашнім лікарем». Ніщо так не допомагало від застуди, як гарячий чай із сушеної малини чи її гілочок. Лікувальну дію малини як жарознижувального та потогінного засобу визнано й сучасною офіційною медициною.

Ягоди малини містять цукри,  кислоти - лимонну, яблучну, саліцилову. Наявність останньої й визначає протизапальну, жарознижувальну та потогінну дію. Багатющий склад корисних речовин піднімає малину до ряду найбільш цінних ягід.

Однією з основних властивостей малини є здатність позитивно впливати на захворювання серцево-судинної системи. Для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, народна медицина настійно радить використовувати сезон дозрівання ягід малини. У плодах малини виявлено речовину, яка запобігає відкладенню холестерину на стінках судин і виникненню склерозу.

До того ж малину можна сміливо назвати жіночою ягодою. Вітаміни-антиоксиданти, що містяться в ній, поліпшують колір обличчя й допомагають зберегти молодість і пружність шкіри. Крім того, ягоди малини багаті на  фолієву кислоту, яка сприяє нормальному розвитку плода, полегшує перебіг вагітності й допомагає відновитися після пологів. Чай із малини нормалізує менструальний цикл, знімає спазми й зменшує біль під час місячних.

Чай із сушених плодів малини - альтернатива таблетці аспірину: 2-3 кухлики смачного настою знизять температуру тіла, усунуть ломоту в тілі й очистять організм від токсинів.

Коліт. Заварити 4 ч. л. ягід малини (чи листя) 2 склянками окропу, настоювати 30 хв. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.

Кір. Залити 2 ст. л. плодів малини 1 склянкою окропу. Настояти закутавши 1 годину. Пити як чай кілька разів на день.

Застуда. Залити 2 ст. л. сушених чи 100 г свіжих ягід малини 1 склянкою окропу, настоювати 15-20 хв, перецідити, додати 1 ст. л. меду. Приймати теплий напій перед сном як потогінний засіб.

У разі колітів та застуди корисно пити й свіжий сік малини: по 50-100 мл тричі на день до їди.

Ларингіт. Залити 4 ст. л. сухих ягід малини 0,5 л окропу, настоювати 1-1,5 години, додати 2 ст. л. меду. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки 4 рази на день.

Ангіна, тонзиліт та інші запалення горла. 4 ч. л. ягід малини залити 2 склянками окропу, настояти закутавши 2-3 години. Цим настоєм полоскати горло. 

Увага! Ягоди малини можуть зумовити алергійну реакцію (висипання на шкірі, свербіж), а також набряки. У разі подагри, нефриту, оксалатних каменів у нирках, загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, амілоїдозу (ураження печінки, нирок, селезінки та інших органів, що спричинені крохмалоподібною речовиною – амілоїдом) малину ліпше взагалі не вживати. Не рекомендується малина й за подагри, поліартриту та остеохондрозу. 

Як заготувати

Засушити. Ягоди малини дуже ніжні, тому, щоб отримати якісну сировину після сушіння, слід відбирати тільки свіжі, зрілі й абсолютно цілі плоди, до того ж зібрані в суху погоду. Недостиглі, перезрілі, пом’яті - для  сушіння не годяться.

Аби засушити малину природним способом, потрібно розсипати ягоди тонким шаром на чистому щільному папері чи світлій тканині й залишити в сонячному місці, яке має бути захищеним від протягів. Ягоди слід періодично перевертати, щоб вони рівномірно просушилися. Аби на плоди не потрапляла ранкова роса, на ніч їх слід заносити в сухе приміщення, а наступного дня знову виставляти на сонце. Зазвичай процес сушіння триває близько тижня. Крім того, ягоди малини можна нанизати на грубу білу нитку, як намиста, й повісити на сонці – так вони сохнуть набагато швидше.

Малину можна висушити й штучним шляхом: у негарячій духовці за температури не вище 45-50 градусів. У процесі сушіння ягоди слід перевертати, щоб вони підсушувалися рівномірно.

Можна об’єднати обидва способи: спочатку малину пров’ялити на сонці 1-2 дні, а потім досушувати в духовці.

Заморозити. Заморожена малина так само зберігає безліч корисних властивостей. В ідеалі ягоду потрібно збирати відразу в той контейнер, у якому вона буде заморожуватися. Плоди мають бути сухі та цілі, м’яті й перезрілі – ліпше не брати. Якщо ви захочете  промити заморожену малину перед використанням, ліпше облити ягоди окропом, помістивши їх перед цим у друшляк.

Смородина – ягода, без якої не можна обійтися

У народній медицині смородину використовують як полівітамінний, потогінний, сечогінний, тонізувальний, протизапальний засіб. Корисна вона в разі хвороб серцево-судинної системи, кашлю, як засіб, що сприяє підвищенню опірності організму. Крім того, чорна смородина - чудовий профілактичний засіб за променевої хвороби, виводить з організму радіонукліди.

Ягоди та сік смородини рекомендують у разі підвищеної ламкості капілярів, геморагічного діатезу, для усунення гнильних процесів та бродіння в кишечнику. На день дорослій людині достатньо з’їдати 2 ст. л. свіжих плодів, щоб забезпечити свій організм добовою кількістю вітаміну С. У ягодах чорної смородини відсутні ферменти, які руйнують аскорбінову кислоту під час зберігання, тому їх можна заморожувати, варити з них варення, сушити й вживати цілий рік, як незамінне джерело вітаміну С.

Ягоди чорної смородини виводять токсини й солі важких металів, знижують рівень холестерину в крові.

Сік зі смородини корисний ослабленим людям та тим, які перенесли складні операції. Вважається, що він дуже потрібний тим, хто постійно напружує свої голосові зв’язки: вчителям, лекторам, акторам та співакам.

У разі сечокам’яної хвороби з лікувальною і профілактичною метою в передопераційному періоді та коли невідомий тип каменів, корисно вживати в їжу свіжі й сухі плоди чорної смородини.

За болю в кишечнику й шлунку, дисбактеріозу, блювоти, ентероколіту, також у разі закрепів, геморою та як сечогінний засіб: 20 г сухих ягід залити 1 склянкою окропу, настояти 15 хв, перецідити. Приймати по 0,5-1 склянці 4-5 разів на день.

Для усунення кашлю корисно їсти ягоди чорної смородини в необмеженій кількості. Крім того, можна пити настій плодів (приготований, як у попередньому рецепті) по 0,5-1 склянці кілька разів на день.

Для виведення з організму ртуті, свинцю, кобальту, олова, радіоактивних елементів рекомендується відвар сушених плодів чорної смородини: 20 г сировини залити 1 склянкою гарячої води, кип’ятити 15 хв, перецідити, відтиснути, довести перевареною водою до початкового об’єму. Приймати по 0,5 склянки на день.

У разі гастриту зі зниженою кислотністю, ентероколіту, бронхіту пити свіжий сік смородини  по 2-3 чарки тричі на день.

Сік чорної смородини, розведений навпіл  перевареною водою, використовують для полоскання горла в разі хронічного тонзиліту, ангіни, ларингіту, фарингіту.

Одночасно можна вживати настій: 1 ст. л. свіжих чи заморожених ягід смородини розтовкти, залити 1 склянкою перевареної води, перецідити, приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.

Для запобігання гіповітамінозу і як загальнозміцнювальний засіб узимку та особливо ранньої весни дуже корисно пити смородиновий чай: 2 ч. л. подрібнених сухих ягід смородини залити 1 склянкою окропу й настоювати протягом години. Вживати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.

Як жарознижувальний та потогінний засіб: 20 сухих ягід залити склянкою окропу, варити на слабкому вогні 30 хв, охолодити, приймати по 1 ст. л. тричі на день.

За диспепсії та здуття приймати по 1 ст. л. смородинового соку 4-7 разів на день між прийомами їжі.

У разі загальної втоми та слабкого імунітету засипати в термос жменю ягід чорної смородини, залити 1 л окропу, настояти 2 години. Увесь настій випити протягом дня за кілька прийомів.

За кашлю, грипу, ангіни свіжовичавлений сік ягід чорної смородини змішати з медом у пропорції 1:10. Пити по 0,25 склянки 3-4 рази на день між прийомами їжі.

Плоди смородини, змішані з цукром у співвідношенні 1:2, корисні для профілактики атеросклерозу й зниження артеріального тиску. Їх слід приймати з водою (1 ст. л. смородини з цукром і 3 ст. л. води) по 1-3 ст. л. на день, не більше!

Як заготувати

Засушити. Можна сушити ягоди чорної смородини в духовці. Спочатку слід ретельно їх перебрати й усі розчавлені та ушкоджені плоди вилучити, потім добре помити. Розкласти на рушнику, аби він увібрав вологу. На деко застелити папір для випікання й викласти ягоди в 1 шар не дуже тісно. Спочатку температура в духовці має становити близько 40-45 градусів, після того, як ягоди ледь прив’яляться, температуру потрібно збільшити до 60-70 градусів. Дверцята духовки під час сушіння мають бути трохи прочинені. Як правило, сушіння триває 2-3 години. Аби визначити готовність, кілька ягід слід стиснути в руці: добре просушені не виділяють соку.

Можна сушити чорну смородину, розклавши на підносі, покритому папером для випікання, й виставивши на балкон чи будь-яке інше затінене й добре провітрюване місце, при цьому ягоди слід регулярно перемішувати. Процес сушіння триватиме дещо довше.

Заморозити. Перед заморожуванням ягідки смородини не треба мити, їх слід лише перебрати. Потім викласти в простору форму й поставити в морозильну камеру на добу. Опісля дістати й порціями розфасувати в пакети чи іншу тару, при цьому з тари потрібно випустити все повітря, щоб ягоди були як у вакуумі, й щільно закрити.

06.07.2017


Переглядів: 383

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1014 від 07.05.2021p.
¤ 
Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України

22-24 квітня 2021року в місті Тернопіль відбувся Чемпіонат України з боротьби греко-римської серед юніорів....

¤ 
Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі

На цьому наголосив очільник поліції Рівненської області Олексій Камишанський під час особистої зустрічі із т.в.о. начальника слідчого управління Ігорем Коцюбинським, що відбулася 30 квітня....

¤ 
Забив штахетиною до смерті

Забив штахетиною до смерті

Нині 18-річний мешканець села Щоків перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. За завдане умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть односельця, йому загрожує до десяти років позбавлення волі....

¤ 

Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади

На Рівненщині необхідно зробити шкільну мережу більш ефективною. На цьому наголосив начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський під час селекторної наради з головами РДА та територіальних громад області. Так, головний освітянин області пояснив, що оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів наразі є одним з найбільш актуальних завдань....

¤ 
На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА

Уже традиційно на третій день Великодня жителі Рівненщини та багато гостей з інших регіонів з’їжджаються до урочища Гурби. Саме там сімдесят сім років тому відгримів найбільший в історії УПА бій. І досі у лісах покояться ті, хто у буремні часи став на захист України попри чисельну перевагу ворога....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (6352)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5940)
• Допомога під час карантину [967] (4512)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4512)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4512)
• Бюджет і ми… [965] (4430)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4379)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (4371)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (4325)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (4322)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (4313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (4264)
• Живи до ста! [965] (4202)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4096)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4079)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (4002)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (4001)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3784)

ТОП-15 свіжого номера:

• Як вибрати правильного партнера по продажі трикотажу серед великого переліку? (379)
• Три срібні медалі вибороли рівняни на Чемпіонаті України (267)
• Двоє гравців “Кардинал-Рівне” отримали статус вільних агентів (218)
• Оптимізація – не ліквідація: головний освітянин області пояснив, чому потрібно реформувати навчальні заклади (184)
• Чому слід іноді класти частину одягу в холодильник (182)
• Чому наші бабусі мили підлогу з сіллю, та чому цей спосіб досі актуальний (181)
• Початок сезону… (179)
• Забив штахетиною до смерті (177)
• На Гурбах вшанували пам’ять бійців, полеглих у найбільшому бою УПА (174)
• Кримінальні провадження щодо журналістів перебувають на особливому контролі (172)
• Розумні поради щодо альтернативного використання морозильної камери, окрім зберігання їжі (172)
• Команди ДЮСШ Верес здобули дві перемоги у чемпіонаті ДЮФЛ (162)
• Кондиціонер для білизни в домашніх умовах – і ваша білизна буде вам «вдячна» (161)
• Заливний пиріг з яйцями та сардинами (157)
• У Клевані горів житловий будинок (152)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс