Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №819 від 20.07.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Гармонія гормонів

Гармонія гормонів

Кожна залоза виділяє свої гормони. Гормони — це активатори, збудники різноманітних процесів у нашому організмі. І внаслідок цієї тонкої біохімії організм змінює свою поведінку — як на фізичному, так і на психічному рівнях.

Ацетилхолін — гормон творчості, просвітлення розуму. Згадайте, що ви відчували, коли вам вдавалося розв’язати якесь досить складне завдання, чи пригадати щось незвичайне, або блискуче розгадати кросворд, або додуматися до геніальної ідеї. Справжнє щастя, гордість за себе, задоволення! Це і є викид ацетилхоліну. А керує цей гормон концентрацією уваги, допомагає в пошуках розв’язання задач, відповідає за розумові ресурси. Найліпше для стимуляції вироблення цього гормону годиться йога. Також і розумові вправи: кросворди, загадки, будь-які інтелектуальні ігри тощо. Як результат отримуємо спритне енергійне тіло та розвинений меткий розум.

Вазопресин — це гормон власної привабливості. Організм виділяє вазопресин, коли ми в захваті від власного тіла, шкіри, волосся тощо. Усі добре знають відчуття, які супроводжують викид вазопресину: хочеш піднести настрій — змий голову. Усім знайоме полегшення, радість, задоволення від чистого волосся та від доглянутої чистої шкіри. Вазопресин регулює в організмі водно-сольовий баланс. Тому, милуючись собою, ви одночасно вирівнюєте цей баланс, поліпшуючи свій зовнішній вигляд. Ось чому не потрібно себе критикувати, сварити, краще себе любити, нахвалювати, захоплюватися своїм тілом тощо. Допамін — гормон польоту. Саме він забезпечує злагоджену роботу всіх м’язів, летку ходу, відчуття власної легкості та стрімкості. За нестачі його нас ніби притягує, хилить до землі, ноги стають важкими, тіло неповоротким. Допамін контролює роботу переднього відділу мозку, стимулює мислення, він знижує больові відчуття, викликає відчуття блаженства та польоту. А для вироблення допаміну потрібно всього лиш танцювати — хто як уміє, задля свого задоволення. Можна ще практикувати біг на місці чи гру на музичних інструментах.

Норадреналін — гормон щастя та полегшення. Він нейтралізує адреналін — гормон страху. Відбувається все таким чином: ви відчиняєте вхідні двері й бачите перед собою величезного собаку, злющого. У вашу кров викидається адреналін: тіло стискається як пружина, пульс  прискорюється, підвищується тиск, звужуються судини — бойова готовність номер один! Аж тут ви помічаєте: домашні капці на ногах «страшнючого пса» та ще й знайомий светр виглядає з-під «грізної морди»: це ваш приятель Сашко натягнув стару шкіру та карнавальну маску! Саме в цей момент і відбувається викид норадреналіну: ми розслаблюємося, усміхаємося та для розрядки можемо жартома турнути цього дурника Сашка, який так нас налякав! Тиск повертається до норми, судини розширюються, ми відчуваємо прилив тепла та навіть задоволення від такої витівки! Тобто, цей гормон керує розрядженням, розслабленням, нормалізацією процесів після стресу. Викид гормону відбувається від звуків лісу, шуму прибою, спостереження моря, степу, далеких гір. Сьогодні випущено чимало дуже популярних дисків із розслаблювальною музикою в поєднанні з прибоєм або шумом лісу. Прослуховування такої музики в спокої, уявляння себе на хвилях, бездумне стеження за хмарами — все це спонукає викид норадреналіну.

Окситоцин — гормон задоволення від спілкування. За нестачі окситоцину людина починає уникати всіляких контактів, шукаючи різні причини, стає злостивою, роздратованою. Саме окситоцин відповідає за вироблення материнського молока — через те в період лактації матері відчувають припливи надзвичайної ніжності до діточок. Гладимо, масажуємо та розминаємо — будь-які шкірні контакти посилюють вироблення окситоцину, тому якщо ви хочете підняти рівень цього гормону, то самомасаж чи послуги масажиста вам украй потрібні. Гладьте по голові і себе, і своїх близьких частіше, відчуваючи до них ніжність, — користь взаємна!

Соматотропін — гормон пропорцій та росту. Виробляється цей гормон під час сну — ось чому таким важливим є правильний сон для дитячого організму. Ніколи не відмовляйте собі в задоволенні поспати досхочу: це запорука не лише душевного здоров’я, а й краси. Навіть якщо рости ви вже більше не збираєтеся, достатній сон «виліпить» ваше тіло, розрівняє шкіру, розправить м’язові блоки. Потреба в тривалішому чи коротшому сні у всіх різна — це дуже індивідуально. Комусь чотирьох годин достатньо, а хтось і одинадцять проспить із задоволенням. Соматотропін виробляється тільки у фазі глибокого сну, тому дуже важливо, щоб місце для сну було затишним, комфортним, задовольняло ваші потреби.

Серотонін — гормон щастя. Шоколад, банани, тістечка! Гормон створює гарний настрій, позитивне світосприйняття, усуває напругу, дарує задоволення. «Гормон слабкої волі» — саме він «кидає» нам у рот тістечка та шоколад, навіть коли свідомість каже «ні» і вказує на зайві кілограми навколо талії, на сідницях. Як отримати серотонін без тістечок: фізичні навантаження без глибокої втоми дуже допомагають. Наприклад, біг підтюпцем, інтенсивна ходьба під час прогулянки. Рівень серотоніну зростає, іноді навіть дуже різко — в цей момент щастя ллється прямо через край, здається, що зараз розчинишся в морі задоволення! Бажання підстрибнути до неба або крик радості на весь світ! Парфуми, теплі ароматні ванни — теж підвищують рівень серотоніну.

Тироксин — гормон енергії. Надзвичайно впливає на самопочуття людини: гарний настрій чи сум — це якраз і є показник рівня тироксину. Печінка, нирки, жовчний міхур — їхню роботу контролює саме тироксин. Тобто в нашому житті він чи не найважливіший. А виробляється він двома способами: можна поліпшити настрій, піднявши рівень енергії будь-якими способами — гімнастикою, диханням, медитацією або ж з’ївши морську рибку, інші морепродукти. Спробуйте ввести до свого раціону креветки та морську капусту і ваш організм наповниться таким гормоном, як тироксин.

Ендорфін — наш внутрішній наркотик. Виробляється гіпофізом. Головне завдання ендорфіну — контроль за діяльністю всіх залоз, робота імунної системи. Від його концентрації в крові залежить тиск. Ендорфін різко викидається у кров під час травм, щоб знизити рівень болю, не дати розпочатися больовому шоку. Викид гормону відбувається за будь-якого переживання: за приємного сюрпризу, закоханості, виграшу чи перемоги. Нервова система, можна сказати, тримається на ендорфіні. Як виробити ендорфін? Найпростіше — поїсти досхочу смакоти чи солодкого. Комусь потрібно покомандувати, хтось бажає гострих відчуттів. Оскільки це гормон-наркотик, то від нього стають залежними як від наркотику. Тому любителям гострих відчуттів постійно хочеться стрибнути з парашутом чи вертикальною стіною піднятися без страховки. А товстунам — щось під’їсти. Краще, якщо у вас багато причин для вироблення ендорфіну: і сюрпризи, і перемоги, і смакота, і кохання до безтями — все це є. Тоді залежності від якихось певних дій не виникає, а життя плине гармонійно.

Естроген — гормон «багаторукого Будди». Жіночий гормон, рівень якого зовнішньо виявляється як витонченість, жіночність, м’якість, ніжність, а внутрішньо — як здатність робити чимало справ відразу: читати пошту, розмовляючи по телефону, одночасно поглядаючи, як там вариться борщ, і роздумуючи, якими квіточками прикрасити клумбу перед вікнами, враховуючи місцевий фен-шуй. Водночас обов’язково стежачи за героями улюбленого телесеріалу. Для чоловіків більш характерно зосереджуватися на одному занятті. Нестача естрогену позначається деякою чоловікоподібністю, нежіночністю. Оскільки естроген — статевий гормон, тому підвищують його бурхливі пристрасті, закоханість тощо. Немає точних даних, але є припущення, що вулканічні пристрасті мексиканських та бразильських серіалів також допомагають виробленню гормону за умови, що ви співчуваєте героїням, як собі. У їжі стимулюємо вироблення статевих гормонів різноманітними афродизіаками — любовними стравами та напоями.

20.07.2017


Переглядів: 1237

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21162)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17319)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13966)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13650)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13207)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (145)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (54)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (51)
• Небезпека вологих серветок (48)
• Тонкощі заварювання кави (48)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (48)
• Пиріг «Чорний ліс» (46)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (33)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (32)
• А ваш шампунь безпечний? (30)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (30)
• Часникові стрілки корисніші за часник (29)
• Особливості вживання видів води (29)
• Нецукровий діабет (28)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"