Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №845 від 25.01.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Технології майбутнього

Органічне виробництво: світло в кінці тунелю

Органічне виробництво: світло в кінці тунелю

Віктор ЩЕРБАЧУК: «Але завзяття, енергії, оптимізму та наснаги до справи, яку ми робимо, достатньо»

В Україні під органічний напрям сільськогосподарського виробництва сертифіковано 421 тис. га угідь. За цим показником вона посідає 20-те місце у світі. У структурі сільгоспугідь частка органічних земель становить 1%. За площами, відведеними під вирощування органічних зернових, олійних та овочевих культур, а також органічної картоплі, Україна входить до топ-10 виробників у світі. Зокрема, наша держава сьома за площами зернових, п’ята - за площами олійних, дев’ята - за площами картоплі, десята - в рейтингу виробників овочевих культур.

В Україні стабільно зростає кількість підприємств, які вирощують органічну продукцію. У 2006 році цим видом сільгоспдіяльності займалися лише 80 підприємств. У 2015-му їх кількість збільшилась до 210, а в 2017-му подвоїлась і становила вже 420 підприємств. Два з них працюють на Рівненщині. Про здобутки і перспективи органічного виробництва в області «Рівне-Ракурсу» розповідає генеральний директор компаній «Ріттер Біо Агро» та «Дедденс Агро», кандидат сільськогосподарських наук Віктор ЩЕРБАТЮК (на фото).

«Споживачі готові платити більш високу ціну за органічні продукти»

- Вікторе Миколайовичу, розкажіть трошки про себе.

- Навчався в Шепетівському сільськогосподарському технікумі бухгалтерського обліку та Кам’янець-Подільському державному аграрно-технічному університеті, який закінчив із відзнакою за фахом «агроном-дослідник». У період навчання за направленням Міністерства сільського господарства України пройшов стажування в Німеччині, в Баварії. З 2008 року працював у корпорації «Сварог Вест Груп» старшим агрономом з бобових культур. Потім - голов­ним агрономом «СБЕ Україна Рівне» (Млинів). З серпня 2013 року - головним агрономом Західного регіону компанії ТОВ «ЛатАгро», яка є структурою американської корпорації NCH. У 2012 році поступив до аспірантури Львівського національного аграрного університету, де у мене науковим керівником був Володимир Володимирович Лихочвор - доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедри технологій у рослинництві ЛНАУ, відомий вчений у галузі рослинництва та активний громадський діяч, який прищепив мені працелюбність, чесність і любов до землі, навчив думати глобально, діяти локально, поєднувати практичний досвід агронома з науковими дослідженнями.

- Що спонукало Вас зайнятись органічним виробниц­твом.

- Традиційним сільським господарством почав займатися з 2000 року, а з 2013-го перейшов на органічне виробництво. Спочатку це було близько 300 гектарів на двох підприємствах - «Дедденс Агро» та «Ріттер Біо Агро» (власник - громадянин Німеччини Крістіан Мідден). А на сьогоднішній день уже орендуємо у власників земельних паїв 3800 гектарів. З них 3200 га органічних земель, решта - в переході під органічне виробництво. І в планах все йде до збільшення площ під органічне виробництво. Це пов’язано з тим, що протягом останнього десятиліття органічне сільське господарство відчуває небувале економічне піднесення. В основному, збільшення попиту пов’язане зі зростаючою тривогою споживачів щодо безпеки харчових продуктів, вироблених за традиційними технологіями. Та й сільгоспвиробники усвідомили, що споживачі готові платити більш високу ціну за органічні продукти.

Окрім того, що самі вирощуємо органічні зернові, технічні та бобові культури, займаємося і трейдерською діяльністю. Наша трейдерська компанія експортує за кордон не тільки власний урожай, а й продукцію інших підприємців, які перейшли на органічне виробництво. Експортувати сільгосппродукцію почали з 2016 року. Висіваємо різні культури - від пшениці до соняшника, кукурудзи, льону, чечевиці, вівса, сої. В загальному обсязі виробляємо близько 8000-9000 тонн продукції та десь таку ж кількість ще закуповуємо.

Варто відзначити, що на Рівненщині обрали для вирощування органічних продуктів гощанські та острозькі землі. Заклали тут 7 га органічної малини, 2 га - органічної полуниці. Наступного року досадимо 2 га малини і 5 га полуниці. Цьогоріч плануємо ще садити органічну городину.

«Фермерам-органікам державної підтримки взагалі нема ніякої»

- Якщо звичайний фермер захоче працювати в органічному секторі, в нього, напевне, спочатку будуть менші врожаї…

- Звичайно, у перші роки органічного вирощування врожайність не буде такою високою, як у традиційному землеробстві. Крім того, фермер протягом перехідного періоду, який триває три роки, ще не зможе реалізовувати свою продукцію як органічну. Мають бути також витрати на сертифікацію господарств, які в європейських країнах частково або повністю покриваються за рахунок держави. Розуміючи всі складнощі переходу до органіки - на це потрібні великі капіталовкладення, ми готові на певних умовах допомогти нашим партнерам безболісно здійснити перехід до органічного виробництва. Але маємо підписати з ними контракт, за умовами якого вони будуть зобов’язані реалізовувати тільки нам вирощену органічну продукцію.

- Європейські фермери можуть розвивати органічний напрямок, бо держава надає їм достатню фінансову підтримку. Середній розмір такої допомоги в Європі - 200-300 євро/га. В Україні держава надає таку підтримку?

- Українським фермерам-органікам державної підтримки взагалі нема ніякої. На мою думку, новий законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу й маркування органічної продукції» (№ 5448) може бути прийнятий тільки в цьому році. А так на сьогоднішній день державне регулювання органічної продукції та органічних земель практично відсутнє. Якби була державна підтримка розвитку органічного виробництва, все було б набагато простіше і набагато більше підприємств уже перейшли б до органічного виробництва. Але трирічний перехідний період для них дуже складний - одні збитки. Тому, визначаючи органічну продукцію як пріоритетний напрямок, вважаю за необхідне надати державну фінансову підтримку органічним виробникам і звільнити їх від оподаткування хоча б в перші два-три роки перехідного періоду або передбачити пільги в оподаткуванні.

Підтримка органічного виробництва є не лише відповіддю на «модні тенденції» у структурі світового споживання, але і важливим елементом продовольчої безпеки країни. Адже воно передбачає максимальне збереження ґрунтів та національного насіннєвого фонду, який, на відміну від гібридів, може легко відтворюватися щороку.

«Про екологію довкілля треба думати, про дітей наших треба думати!»

- Що є запорукою успіху в органічному виробництві?

- Треба чесно працювати і тоді завжди будуть хороші результати. До нас приїжджають представники багатьох європейських компаній - двері всім відкриті. І навіть HiPP - провідний виробник органічного дитячого харчування в у Європі, який представлений у 57 країнах світу, відвідав наше підприємство і був ним дуже задоволений. У будь-якому місці на нашому полі ви можете відібрати проби ґрунту для агрохімічного аналізу. У нас вже є органічні поля, де абсолютно немає ніякої неорганіки. Ми співпрацюємо з Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) та сертифікаційним органом «Органік Стандарт». Єдині у Східній Європі маємо європейський сертифікат Naturland. Сформували клієнтську базу тих, хто займається органічним виробництвом, обмінюємося досвідом з підприємствами-членами Федерації органічного руху України.

- На що Ви хотіли би звернути увагу фермерів, які мають намір долучитися до органічного землеробства?

- Просто не треба цього боятися. На сьогоднішній день органіці має бути місце в Україні. Адже імпортні хімічні препарати переважно не проходять належної сертифікації. Ви і самі можете це відчути - коли проїжджаєш поле, яке обробляється хімікатами, то там неможливо дихати…

- До речі, в тому, що здоров’я населення обласного центру погіршується, Спілка пасічників Рівненщини звинувачує агрофірми, які обробляють пестицидами поля навколо Рівного.

- Є така глобальна проблема, якою не переймаються недалекоглядні люди, що прагнуть легкого збагачення і захмарних статків. Про екологію довкілля треба думати, про дітей наших треба думати! Ніхто не думає про завтрашній день, про те, якою буде українська нація через 20-30 років. Ще буквально років п’ять тому ця проблема не сягала такого жахливого загострення, як зараз. Кого сьогодні не запитаєш, від чого помер - рак того, рак того, рак того…

«Потрібно культивувати сучасну філософію органічної продукції»

- Ви - агроном з багаторічним стажем. Для Вас є різниця в тому, в якій сфері працювати - в органічному чи неорганічному виробництві?

- У сільському господарстві я працюю сімнадцять років, останні чотири - в органічному виробництві. Для мене нема різниці - органіка чи неорганіка. Агрономія - це те саме, як у будь-якій справі: треба просто думати і знати, як почувається рослина, чого вона потребує, що для неї треба зробити. Організм рослини живий, як і людини. Тому має бути відповідне мислення і системний науковий підхід. Нам потрібно культивувати сучасну філософію органічної продукції. Ми кожному агроному, що почне займатись органічним виробництвом, маємо показати, як ми вирощуємо. Адже для України органічне виробництво - це нове.

- Чи не гальмує розвиток органічного землеробства в Україні відсутність ринку землі?

- В Україні неможливий вільний ринок землі. У Верховній Раді мораторій на продаж землі з року в рік продовжують - то хочуть зняти, то не хочуть. Ви вірите в чесний ринок землі? Ми з вами вже дорослі люди і розуміємо, що це буде як завжди: за всю історію в Україні все продавали і все дерибанилося. Так само і з ринком землі - він не є прозорий. Агрохолдинги, які мають по 500-800-300 тисяч гектарів, - що просто так їх віддадуть?!. Вони просто розчавлять фермерів. Хто їм буде допомагати? Ніхто! Прийдуть скоробагатьки з грошима і за раз викуплять землю. 70% людей зразу продадуть. Вони не думають про майбутнє своїх дітей і внуків - всі живуть одним днем. Чомусь така в них ментальність.

Я вважаю і ніхто не заперечує того, що в Україні процвітає тіньовий ринок обігу сільськогосподарських земель, який торік становив 10-12 мільярдів гривень. Наживаються на продажу, оренді та самозахопленні. У корупційній схемі не лише бізнес-ділки, а й державні посадовці, які якраз і покривають договірні оборудки. Тому закон треба такий підготувати, щоб той, хто задіяний у тіньовому ринку землі, не зміг її викупити. І це, на моє глибоке переконання, буде правильно.

25.01.2018Спілкувався Олесь ДУБОВИК

ТОВ «Ріттер Біо Агро» 35424, Рівненська область, Гощанський район, с. Красносілля, вул. Шевченка, 13 Б; моб. (067) 332-90-12; е-mail: ritterbioagro@ukr.net
Переглядів: 1840

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (834)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"