Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №865 від 14.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Жовтень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


#Ракурс здоров'я

Цілюща сила кропиви жалкої та глухої

Цілюща сила кропиви жалкої та глухої

Перед цілющими властивостями кропиви глухої та жалкої знімаємо капелюха

Кажуть, у старовину цілителі, побачивши кропиву, знімали головний убір і кланялися їй — дякували за здатність допомагати за багатьох хвороб. Зустріти цю рослину можна всюди, однак вона більше любить вологий, удобрений ґрунт. У нас найпоширенішими є два види кропиви — дводомна (Urtica diodica) з великим листям і високим стеблом, а також дрібніша однорічна кропива жалка (Urtica urens).

Як лікарський засіб здавна використовують і глуху кропиву. Відомі три її види — біла глуха кропива (Lamium album), пурпурова (бордового відтінку) (Lamium purpureum) і жовта (Galeobdelon luteum). Збирають навесні всю квітучу рослину чи тільки квіти. Їх використовують для приготування лікувальних засобів і на кухні — у сирому й сушеному вигляді.

Сорочка з кропиви — не вигадка

Застосовували кропиву з давніх часів для поліпшення кровообігу. Римські легіонери під час навчань і походів шмагали себе кропивою по руках і ногах. Так само чинили люди, які страждали від ревматизму. Із кропиви робили нитку, яка йшла для виготовлення одягу, підстилок. Казкова принцеса, яка плете для своїх зачаклованих братів сорочки з кропиви, — не вигадка, а, радше, данина поваги цілющій рослині. Вона не лише лікує, а й знімає злі чари. Ще й зараз у селах вішають біля порога пучок цієї рослини — для охорони від «лихого ока».

Цікавилися кропивою й науковці. З’ясували: вона містить велику кількість хлорофілу, дубильних речовин, глюкокініни (спричиняють зниження цукру в крові), целюлозу, безліч мінералів. Це магній, кремній, фосфор, залізо, кальцій тощо. Є в кропиві білки рослинного походження, сахариди. Тут же — вітаміни групи В, велика кількість вітаміну С, фітонциди, фітогормони та ін.

Щоб заготовити насіння, в кропиви зрізують верхівки й пізнє листя. Сушити її ліпше в перевернутому положенні, стебла не викидати: в них містяться основні мікроелементи для зміцнення кісток, зубів, судин. Заготовляти кропиву треба в кінці літа. Я перемелюю висушену кропиву, використовую цей порошок як добавки до перших і других страв, до тіста.

Насіння кропиви лікує астму

Кропива належить до рослин із яскраво вираженими лікувальними властивостями. Допомагає в разі внутрішніх кровотеч, служить сечогінним і жовчогінним засобом, тонізує. Стимулює гормональну діяльність. Насінням кропиви лікують бронхіальну астму й інші захворювання органів дихання. Коріння рослини показане за діабету, атеросклерозу, ревматизму. Листя, особливо сік із нього, очищає кров і допомагає в разі екземи, псоріазу, алергії, знімає свербіж. Весняна кропива допомагає поліпшити загальний обмін речовин в організмі.

Цю рослину ми зазвичай ошпарюємо, оскільки за температури 80°С нейтралізуються речовини, що дають жалкий ефект. У наш час екстракт кропиви входить до складу зубних паст, шампунів, кремів, інших лікувальних і косметичних засобів.

Кропиву рекомендують для лікування в разі анемії, атеросклерозу, м’язового та суглобового ревматизму, водянки, шкірних екзем, які зудять, як засіб, що підвищує виділення молока в матерів-годувальниць, у разі захворювань жовчних шляхів і печінки, за геморою, запорів, шлункових кольок, розладів травлення.

Листя кропиви в разі зовнішнього застосування сприяє швидшому загоєнню ран. Зовнішньо застосовується у вигляді настою для компресів і в разі опіків першого ступеня, а також за випадання волосся.

Настій листя: 1 ст. л. подрібненого листя заливають 1 склянкою окропу, настоюють 10—15 хв, проціджують і охолоджують. Приймати настій до їди за 15—20 хв.

Свіжий сік кропиви дає ліпший ефект, ним можна замінити відвар у всіх випадках (30—40 крапель на день за 20 хв до їди).

У разі кровотеч, особливо носових, п’ють свіжий сік кропиви дводомної по 1 ч. л. тричі на день. Соком також можна промивати ніс, його п’ють і за рясних менструацій.

Кропива — чудовий і перевірений засіб у разі випадання волосся. Сік свіжої кропиви втирають у шкіру голови для зміцнення й росту волосся. З цією ж метою настоєм листя кропиви обполіскують волосся після кожного миття голови (3 ст. л. сухого подрібненого листя залити 250—300 мл окропу, настояти 30 хв, процідити).

В їжу траву використовують давно

Практично в кожній українській родині люблять і варять зелені борщі з кропивою. Вважається, що навесні треба сім разів зварити таку страву: це дасть здоров’я на весь рік.

Весняний салат із кропивою: 100 г кропиви, 70 г волоських горіхів, 2 зварених круто яєць (можна без яєць), 2 цибулини, 3 ст. л. соняшникової олії, сіль, спеції, сметана до смаку.

Кропиву ошпарити, дати стекти воді, дрібно її порізати. На сковорідці підсмажити порізану цибулю. Всипати в салатник цибулю, додати подрібнені горіхи, яйця та кропиву. Посолити, за бажання додати сметану. Цей салат має «грибний» смак, може служити гарніром до м’яса, риби, макаронних виробів.

Кропива солона: молоді пагони й листя подрібнюють ножем і складають у скляні банки, пошарово пересипаючи сіллю з розрахунку 50 г солі на 1 кг кропиви. Зберігають у холодному місці. Використовують узимку для супів і борщів.

Також можна приготувати суху заправку до супів і салатів, посушити промите листя та стебла кропиви, перетерти через ситечко, можна додати сіль і зберігати в скляному посуді. Посипати готові страви чи в кінці варіння.

Свинячий окіст, фарширований кропивою: 1,5 кг свинячого окосту, сіль, перець, кмин, часник, 300 г кропиви, 4 яєць, цибуля, борошно. Вирізати серцевину окосту, середину посолити й поперчити. Приготувати фарш: вирізане м’ясо посікти, змішати з подрібненою кропивою й порізаними вареними яйцями. Начинку посолити, поперчити, додати до смаку інші спеції, кріп, петрушку, карі тощо. Фарш вкласти в окіст, обмазати тістом чи зашити ниткою, окіст посипати кмином і часником. Випікати до готовності. Подавати, розрізавши на шматки. На гарнір приготувати картоплю.

Налисники з кропивою та сиром. Тісто: 120 г борошна, 5 ст. л. вершкового масла, 240 мл молока, сіль.

Начинка: 300 г молодої кропиви, цибулина, часник, олія, 200 г сиру (на кшталт сулугуні, бринза), 2 ст. л. волоських горіхів, сіль.

Соус: 50 г борошна, 20 г гірчиці, 150 г сиру, 100 мл молока, 2 ст. л. горіхів.

Із борошна, масла й молока приготувати тісто й спекти млинці звичайним способом. Приготувати фарш: на олії посмажити цибулю, додати на сковороду подрібнену кропиву, посолити, поперчити, стушкувати. Охолоджену масу змішати з тертим сиром і подрібненими горіхами. Наповнити налисники й скласти їх на змащену жиром сковороду. Приготувати соус: борошно змішати з молоком і гірчицею, додати сир і волоські горіхи. Залити сумішшю налисники і поставити в духовку на 15 хв. Перед подаванням можна посипати налисники подрібненими волоськими горіхами.

У кожного цвіту — свій оздоровчий ефект

Усі види глухої кропиви розрізняються за дією на організм. Біла допомагає в разі алергії та хвороб шлунка. Червона впливає на кров, жовта лікує урологічні проблеми, переважно в чоловіків. У всіх трьох у квітах містяться холін, біогенні амінокислоти, флавоноїди, вітаміни, дубильні речовини. Удосталь тут мінеральних елементів та фітогормонів.

Чай із весняних пагонів глухої кропиви вважають кровоочисним засобом, використовують для лікування хронічних шкірних хвороб, проблем сечового міхура, нирок, простати. Усі види кропиви, а особливо біла глуха, допомагають у разі бронхіальної астми, очищають легені. Крім того, ця унікальна рослина здатна полегшувати стан депресії та безсоння.

Зібрані квіти глухої кропиви рекомендується сушити, розтирати в порошок і зберігати в щільно закритому посуді. Додавати до різних страв по 2—3 г.

Білу глуху кропиву я вирощую на дачі. Її свіжі квіти додаю в омлети, овочеві салати, напої, прикрашаю ними торти й желе.

Глуху кропиву призначають у разі фурункульозу, шкірних висипань, екземи, опіків, для полоскання порожнини рота за ангіни. Ванночки з настою квіток і листя корисно приймати в разі геморою. Для посилення тонізувальних властивостей глуху кропиву комбінують із деревієм.

Листя цієї рослини можна збирати протягом усього вегетативного сезону. Воно послужить приємною добавкою до салатів. У ньому багато кальцію, який рідко міститься в рослинах, а також магнію, фосфору, калію, заліза. Листя глухої кропиви також є джерелом каротину, вітаміну С, вітамінів групи В, має приємний смак і запах. Завдяки всім цим властивостям листя кропиви корисно використовувати під час приготування супів.

Настій квітів: 4—6 ч. л. сировини заливають 2 склянками окропу, тримають на водяній бані 15 хв, охолоджують 45 хв, проціджують через 2—3 шари марлі й доводять об’єм перевареною водою до початкового. Приймають рівними порціями протягом доби.

Відвар листя: 30 г сировини заливають 1 л гарячої води, кип’ятять на водяній бані 10 хв, проціджують гарячим і доводять об’єм перевареною водою до початкового. Приймають по 1 ст. л. 4—5 разів на день до їди. У разі білей одночасно проводять спринцювання цим же настоєм.

Настій квіток і листя: 1 ст. л. сировини заливають 1 склянкою гарячої води, кип’ятять на водяній бані 15 хв, охолоджують і проціджують. Приймають по 0,5 склянки 4—5 разів на день до їди.

Сік зі свіжих надземних частин рослини: рослину ретельно промивають холодною водою, ошпарюють окропом, розрізають на частини й мелють на млинку для м’яса. Сік відтискують через щільну тканину й кип’ятять 3—5 хв. Приймають по 1 ст. л. 4 рази на день під час їди чи використовують у вигляді примочок.

14.06.2018Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька


Переглядів: 92

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 883 від 19.10.2018p.
¤ 
Вирощуємо лісові гриби на присадибній ділянці

Вирощуємо лісові гриби на присадибній ділянці

Вирощувати на присадибній ділянці можна будь-які гриби: і білі, і рижики, і маслюки, кому які подобаються. Щопр...

¤ 

Рівненські пластуни зустрілися із Президентом

Сотня пластунів - представників Пластової оселі «Волошки», що успішно діє в Рівненському районі, побували в Б...

¤ 
У Гвіздівському господарстві – спалах африканської чуми свиней

У Гвіздівському господарстві – спалах африканської чуми свиней

В індивідуальному господарстві у селі Гвіздів на Кореччині виявили африканську чуму свиней....

¤ 
На Рівненщину надійшли УЗД-сканери для районних лікарень області

На Рівненщину надійшли УЗД-сканери для районних лікарень області

19 нових сучасних УЗД-сканерів виробництва компанії Philips, закуплених у рамках реалізації проекту Світового ба...

¤ 
Його величність мед

Його величність мед

Відомі цілителі та лікарі визнавали мед лікарським препаратом від багатьох хвороб. Напоєм молодості називав...

¤ 
В Рівненській області відбувся Європейський тиждень спорту

В Рівненській області відбувся Європейський тиждень спорту

У 2018 році Україна вперше в своїй історії отримала право приєднатися до однієї з наймасовіших ініціатив ЄС у с...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (1146)
2. Секс із мусульманином [271] (999)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (900)
4. Догляньте мене до смерті [278] (808)
5. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (691)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (645)
7. Якщо у сні приснився вуж [219] (620)
8. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (616)
9. Розклад руху автобусів [253] (615)
10. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (608)
11. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (599)
12. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (582)
13. Три помсти княгині Ольги [820] (552)
14. Завітна земельна ділянка [584] (546)
15. Василь Сухомлинський:«Серце віддаю дітям…» [774] (480)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Цінова ситуація на споживчому ринку області у вересні 2018 року (77)
2. Олег ШАНДРУК: «Бондаренко - вирішив долю матчу» (67)
3. Глава Уряду про бюджетний процес (66)
4. «Влада закриває рота журналістам, щоб і далі грабувати країну», - Вадим Рабінович (64)
5. Олег Ляшко: «Бідна країна ніколи не зможе подолати корупцію» (64)
6. На Рівненщині танкістів навчали діяти в екстремальних умовах під водою (64)
7. У Рівному відбувся чемпіонат з швидких шахів (63)
8. У трьох ОТГ відбудуться перші місцеві вибори (61)
9. Як у Гутвині Покрову відзначали (61)
10. Вітчим-ґвалтівник (61)
11. За фінансові порушення 136 посадовців Рівненщини притягнуто до відповідальності (61)
12. Ліфтинг-маски (60)
13. Коридор Вазарі - найбільша таємниця Флоренції (58)
14. На Рівненщині цьогоріч у 202 жінок виявили рак грудей (58)
15. Перебування на висоті прискорює ріст волосся. Наприклад, коли ви летите в літаку, ваші кучері ростуть вдвічі швидше. (58)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс