Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №866 від 21.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Як «реанімують» зіпсовану їжу

Як «реанімують» зіпсовану їжу

Підсмажена чи спечена страва, яку ви щойно з’їли у їдальні чи кафе, або ж купили в супермаркеті, виявляється, може приховувати у собі багато таємниць. І йдеться навіть не про те, що вам подали вчорашню, розігріту їжу, презентувавши, як щойно приготовану. Мова про продукти, які зіпсувалися настільки, що стали придатними лише для смітника. Однак, замість нього, вони опинилися у наших шлунках. Як таке можливо?! – скажете ви. Як виявляється, дуже просто.

Не піймав – не кажи, що злодій?

Продукти харчування нині – далеко не копійчане задоволення. Якщо раніше в сім’ях господині, не задумуючись, відправляли в смітник, приміром, вчорашню варену картоплю, то сьогодні швиденько готують з неї пиріжки, галушки, тощо. Звісно, така економія є виправданою, навіть розумною.

Що вже й казати про заклади харчування, які теж переживають не найкращі часи. Шикувати дозволяють собі лише багаті елітні ресторани, однак аж ніяк не прості харчевні.

Як по секрету розповідають кухарі, їжа в таких місцях викидається дуже рідко, а найчастіше – за допомогою спецій, знань і умінь переробляється у нові, «свіжі» страви. Ви ніколи не здогадаєтеся, що з чого саме був приготований обід, яку ви щойно з’їли, хіба що розлади травлення турбуватимуть. Так, ця економія не просто нерозумна, а й подекуди кримінальна, однак, як кажуть, «не піймав – не кажи, що злодій».

Махінації з м’ясом

М’ясо – недешеве задоволення, нині ціна його коливається приблизно від 90 до 150 гривень, залежно від його класифікації. Потрібно бути особливо обережними і пильними, замовляючи м’ясні страви в закладах харчування. Приміром, якщо філейка чи будь-яке інше м’ясо трішки зіпсувалося – стало липким, з’явився неприємний душок, їх, звісно, не викидають, а “реанімують”.

Спочатку його дуже ретельно миють у холодній воді. Далі щедро натирають сіллю, часником, цибулею, перцем і коріандром. Таким чином, м’ясце не просто гарно пахне, а й взагалі набуває вигляду, мов щойно «з-під ножа». Тож у подальшому воно з успіхом використовується для приготування відбивних або запікається у різних варіаціях.

Кури, які не продалися і пролежали на прилавках більше ніж потрібно, і, відповідно, теж мають неприємний запах, на ніч замочуються у спеціальному хімічному розчині. І вже на ранок – дістали, гарненько витерли – і «свіженька» курочка знову на прилавку.

Якщо у закладах харчування або супермаркетах, де є власна кухня, лишаються відбивні, і вони не продаються вже кілька днів, їх теж не викидають. Спочатку з них обережно знімають верхній шар – яйце, у якому вони смажилися, кидають у підсолену киплячу воду на кілька хвилин і уже зі «свіженького» м’яса готують різноманітні м’ясні салати.

Блискуча ковбаса – не означає свіжа

А як ви перевіряєте свіжість ковбасних виробів? Здебільшого люди орієнтуються по шкірці, мовляв, вона має бути гладкою, трішки блищати, а при нарізці важкувато від’єднуватися від основної, м’ясної частини – оскільки свіжа, то й щільно прилягає. А коли ковбасі кілька днів, шкірка трішки підсихає, і відповідно, легше від’єднується.

Все так, але такі знання не вбережуть від хибної купівлі. Адже ковбасу, термін придатності якої закінчився не лише по даті, а й по її, так би мовити, стану, ретельно протирають натрієм. Це дозволяє повністю прибрати неприємний запах. Другий етап – її протирають олією. Відтак вона стає не просто «свіжою», а й блискучою, мов щойно з м’ясокомбінату.

Риба гниє з голови – і це факт

Якщо ви купуєте живу рибу у великих баліях на базарі, звертайте увагу на її зябра. Через те, що вона у воді, плюс має власний, специфічний запах, здогадатися на нюх, що вона несвіжа, досить проблематично. Але риба псується з голови. Якщо зябра червоні – купувати можна, якщо світло-коричневі – у жодному разі, навіть якщо її продають мало не за копійки і переконують вас, що ще кілька хвилин тому вона була жива.

Смажену несвіжу рибу також не викидають. Її тушкують з овочами або просто в сметані і продають уже як «свіженьку» тушковану рибку. Якщо вона була смажена в лізоні – не проблема, його обережно знімають і рибка готова до нових перевтілень.

Про фарш, котлети і польське вакуумоване м’ясо

Великим попитом серед недобросовісних власників закладів харчування користується дешевий фарш з курячих відходів. Зазвичай він продається в спайках по 12 кілограмів у ящику. І коштує у середньому 40 гривень за кілограм. Зроблений такий фарш із курячих кісток, голів і нутрощів – все це щедро розбавляється водою, а потім заморожується. Звісно, після розморожування стає зовсім не придатний для готування, рідкий і геть непривабливий на вигляд.

Ситуацію рятують панірувальні сухарі. Їх додають приблизно пачку на кілограм фаршу, далі – багато цибулі, часнику, прянощів. Готові смажені котлетки розкуповують просто вмить. Однак, якщо й котлети не продалися, чи з такого, чи з іншого фаршу, їх теж не викидають, а перекручують на м’ясорубці, розбавляють цю масу з фаршем, знову гарненько приправляють, і – смажать «свіженькі» котлетки.

Якщо польське м’ясо в вакуумах зіпсувалося, приміром, покрилося пліснявою, його продають по собівартості своїм клієнтам – горе-рестораторам. Таке м’ясо дістають з вакууму, намащують, спеціями, часником, олією, ставлять у духовку і запікають до зарум’янення. Після чого отримують смачне печене м’ясо з ледь копченим смаком. Воно з успіхом йде на нарізки, солянки, салати.

Печінку рятує… молоко

Печінка, як і м’ясо має здатність швидко псуватися, адже продається вона не у замороженому вигляді, відповідно зберігається просто у холодильниках. Звісно, кілька діб такого зберігання, і вона втрачає свою першопочаткову свіжість.

Якщо термін переходить за тиждень – вона починає зеленіти. Та, виявляється, це не привід, щоб її викинути. Спочатку її замочують у молоці не менш, ніж на годину, потім натирають цукром, сіллю, перцем і смажать. Виходить смачна і апетитна смажена печінка – без жодного сліду непридатності до вживання. Певна річ – ніякої користі така страва для організму не приносить, але, це вже інша тема.

Реанімування кисломолочного сиру

Всі знають, що таке зіпсований кисломолочний сир. Причому, настільки, що він прокислий, липкий і просто смердить. Такому шлях лише один – до смітника. Однак навіть його, виявляється, можна повернути до життя. Головним чином, завдяки тертій цедрі лимона. Також у нього додають корицю чи ванілін і смажать сирники. Коли вони добряче просмажаться, їх щедро поливають шоколадом чи джемом. Ну хто ж не купить такий смачний десерт?

Тут описані далеко не всі махінації із зіпсованим продуктами. Однак варто розуміти, що недобросовісні власники закладів харчування на шляху до власного збагачення менш за все дбають про здоров’я людей і свою репутацію.

Звісно, найкраще харчуватися вдома або у закладах, яким ви дійсно довіряєте. Бо ж на кону здоров’я – ваше і ваших дітей. Тож будьте здорові і особливо уважні.

21.06.2018


Переглядів: 410

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1005 від 04.03.2021p.
¤ 
Рівненський фристайліст став чемпіоном України

Рівненський фристайліст став чемпіоном України

26 лютого 2021 року гірсько-лижному курорті «Красія», що на Закарпатті, відбувся Чемпіонат України з фристайлу (лижна акробатика) серед дорослих....

¤ 
Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку

Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку

Товариський матч між казахстанським Окжетпесом та Вересом був перерваний на 29-й хвилині через бійку. Після того, як пристрасті заспокоїлися – гру було вирішено не продовжувати....

¤ 
Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини

Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини

Образа Дана емоція вважається дуже руйнівною, а особливо у тому разі, якщо людина не вміє її проживати і відпускати. Ображатися можна на оточуючих людей або самого себе. Людина ображається на близьких через те, що є очікування від них. Якщо вони не здійснюються, то виникає образа. Більш руйнівною є образа на себе....

¤ 
Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних

Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних

Слідчі Сарненського районного відділу поліції скерували до суду матеріали кримінального провадження із обвинувальним актом відносно 36-річного рівнянина, який перебував у розшуку, за вчинення розбою, а також за незаконне придбання та зберігання бурштину-сирцю. Справи інших двох фігурантів уже розглядаються в суді....

¤ 
Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»?

Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»?

Верховна Рада вкотре намагається вирішити проблему нерозмитнених авто на єврономерах. 18 лютого депутати ухвалили в першому читанні зміни до Податкового та Митного кодексів. Автори законів сподіваються поставити на облік всі нерозмитнені авто, власники автівок критикують ініціативу. Думки прихильників і критиків щодо нових законів збирали експерти Центру громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19

Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19

2 березня медики зробили щеплення вакциною Covishield (Oxford/AstraZenecа) індійського виробництва публічним особам Рівненщини – першому заступнику голови ОДА Сергію Подоліну, координатору із вакцинації в області Олені Гандзюк та керівниці ГО «Батьки за вакцинацію. Рівне» Ірині Лепесі....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (4685)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (4649)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (3557)
• Бюджет і ми… [965] (3526)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (3526)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (3512)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (3507)
• Допомога під час карантину [967] (3476)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3404)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3392)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3377)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3375)
• Живи до ста! [965] (3302)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3220)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3178)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3151)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3121)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (2950)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кава зі взбитою халвою (74)
• Рівненський пологовий оптимізують. Чого чекати персоналу та пацієнтам (52)
• Тарас Загородній: «Тимошенко впевнено набирає обертів» (49)
• Що зробити з кавовою гущею (49)
• Весна надій наших (46)
• Кілька лайфхаків із застосуванням харчової плівки (43)
• Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»? (38)
• Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини (38)
• Рівненський фристайліст став чемпіоном України (38)
• Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19 (37)
• Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних (35)
• Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку (33)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс