Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №873 від 09.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Січень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


#Ракурс добрих порад

Заготуйте вітаміни влітку

Заготуйте вітаміни влітку

Що може бути жаданішим у спеку, ніж прохолодний фруктовий салат або коктейль із морозива і свіжих ягід? Таке перекушування і рідиною наситить, і вітамінами. Але корисні речовини потрібні нашому організму цілий рік. Тому літньо-осінні місяці традиційно вважаються місяцями заготівель на зиму. Але не всі методи домашніх заготівель корисні для організму. Нижче подаємо правила консервації та підрахунки, скільки вітамінів зберігається за різних видів заготування фруктів, ягід, овочів і зелені. Але кількість вітамінів прямо пропорційно залежить від терміну зберігання продукту. Тому всі названі цифри реальні максимум до новорічних свят, після них — кількість вітамінів неухильно знижуватиметься.

1-ше місце — заморожування: зберігається 90% вітамінів. Що заморожувати? Полуниці, суниці, черешні, малину, смородину, вишні, аґрус, груші, персики, абрикоси, сливи, спаржеву квасолю, кукурудзу, зелений горошок, болгарський перець, щавель, помідори, баклажани, моркву, цвітну капусту. Як заморожувати? Спершу слід визначитися із тарою для зберігання. Можна придбати спеціальні пакети, бажано із кліпсами або зі спеціальними затискачами — так заморожене буде герметичним і не вбере в себе сторонніх запахів із морозилки. Вибирайте в міру стиглі ягоди, овочі та фрукти середнього розміру без ушкоджень. Помийте їх, великі плоди поріжте на шматочки, звільніть ягоди від «хвостиків» та обсушіть. Викладіть продукти тонким шаром на дно морозилки, щоб вони швидше заморозилися, а потім перекладіть у ємність для зберігання. За такого способу заморожування ягоди та фрукти не злипнуться і будуть, як «живі». Що нижча температура під час заморожування, то більше вітамінів збережеться. Найоптимальніша — мінус 18—20°С: за такого заморожування мікроорганізми гинуть, а кристалики льоду практично не ушкоджують поверхні плодів.

2-ге місце — квашення: 70% вітамінів. Що квасити? Капусту, яблука, огірки, помідори, перець, баклажани. Як квасити? Вибираючи фрукти-овочі для заквашування, стежте за тим, щоб вони були «цукристими». Що менше цукру в овочах, то менше в процесі квашення буде виділено і молочної кислоти, а отже, менш стійкими будуть овочі під час зберігання. Визначити рівень цукру можна «на око»: огірки в нормальній стадії зрілості, коли вони ще яскраво зелені, містять цукру в 1,5 разу більше, ніж злегка пожовклі. Капусту найліпше квасити, коли вона цілком зріла, яблука — стиглі і солодких сортів. Приготуйте розсіл: насипте у переварену воду кухонну сіль (1 кг на 10 л) і розмішайте її до повного розчинення. Сіль дає не лише смакові відчуття: під її впливом послаблюється дія мікробів і посилюється консервувальна дія молочної кислоти. Наріжте (якщо потрібно) продукти і покладіть їх у бочку, залийте розсолом і накрийте кришкою. Для запобігання утворенню цвілі стінки бочки натріть часником, а на дно покладіть листя хрону, чорної смородини та вишні. Зберігайте бочку за температури 18—20°С. Якщо вона нижча 15°С, молочнокислі бактерії розвиватимуться повільно, процес квашення сповільниться. За температури вище 22—25°С, крім молочнокислих бактерій, розвиватимуться й інші, шкідливі для квашення, мікроби. Бродіння починається на другий чи третій день і закінчується за 9—12 діб. До кінця бродіння розсіл повинен стати світлим і втратити гіркоту. Крім того, стежте, аби не утворилася в бочці піна на поверхні (її слід знімати, тому що там розмножуються шкідливі мікроорганізми).

3-тє місце — сушіння: 60% вітамінів. Що сушити? Яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні, черешні, виноград, полуниці, суниці, гриби. Як сушити? Найпростіший спосіб — у духовці. Насамперед слід підготувати продукти: помити, видалити гілочки, кісточки, підгнилі частини, бруд тощо. Великі фрукти, наприклад яблука чи груші, розрізати на часточки. Якщо ви бажаєте, щоб продукт зберіг свій натуральний колір, наріжте його в ємність із ананасовим або цитрусовим соком, через п’ять хвилин дістаньте, дайте соку стекти і викладіть фрукти-ягоди на решітчасте деко. Потім поставте його в духовку на 10—12 годин, підтримуючи постійну температуру 60—70 градусів. За такого способу волога з овочів, фруктів і ягід випаровується, а отже, для розвитку мікробів немає відповідних умов. При цьому сушениці добре зберігають вітаміни та харчові волокна, які допомагають травленню. Після сушіння обов’язково покладіть сушеницю в паперові або полотняні мішечки, які не пропускають світла та повітря, чи в ємності з тугими кришками. Інший спосіб сушіння — на сонці. Плоди для цього підготуйте так само, як вказано вище, розкладіть тонким шаром на підноси і поставте під яскраві сонячні промені. Якщо за день сировина не висохла, після заходу сонця перенесіть підноси в приміщення і досушіть наступного дня.

4-те місце — соління: 50% вітамінів. Що солити? Огірки, моркву, цибулю, кріп, петрушку, щавель, кінзу, перець, гриби. Як солити? Вимийте сировину, поріжте на шматочки і засипайте в банку шарами, густо пересипаючи кам’яною сіллю. Ця суміш дуже добре зберігається всю зиму, у ній не втрачаються вітаміни і смак. Коли концентрація солі становить понад 10% розсолу, практично всі мікроорганізми припиняють свою життєдіяльність.

5-те місце — зацукровування: 40% вітамінів. Що зацукровувати? Лимони, смородину, малину, полуниці, суниці, чорниці, обліпиху. Як зацукровувати? Це досить простий метод консервації і гідна альтернатива варенню, яке «вбиває» більшість вітамінів. Крім того, висока концентрація цукру не дає змоги мікробам розмножуватися. Щоб зацукрувати ягоди, їх треба перебрати і вимити, подрібнити в блендері або на млинку для м’яса й засипати цукром із розрахунку 1,5—2 кг цукру на 1 кг ягід. Потім розкласти суміш у банки, закрити капроновими кришками і поставити в холодне місце.

6-те місце — консервація: 10% вітамінів. Що консервувати? Чорну смородину, вишні, аґрус, брусницю, горобину, яблука, груші, черешні, персики, абрикоси, щавель, огірки, помідори, перець, моркву, буряки, гриби. Як консервувати? Для консервування слід вибирати бездоганні фрукти та ягоди: свіжі та неушкоджені. Вимийте продукти, покладіть у сито й обсушіть. Для фруктів і ягід приготуйте сироп (для солодких — 100—150 г, для кислих — 200—250 г цукру на кожні 0,5 кг фруктів), а для овочів — маринад (винний оцет або оцтову кислоту додати до перевареної води, покласти сіль, цукор, корицю, гвоздику та інші прянощі, закип’ятити й дати остигнути). Потім покладіть продукти в попередньо простерилізовані банки, залийте маринадом або сиропом, накрийте кришкою і поставте стерилізуватися (10 хвилин на кожен 1 літр банки). Потім остудіть банки і перенесіть їх у прохолодне місце. І пам’ятайте: консервовані овочі не тільки зберігають мінімум вітамінів, вони ще й містять агресивну для слизової оболонки шлунка і кишечнику оцтову кислоту. Тому консервована їжа протипоказана людям із гастритами, виразками шлунка або дванадцятипалої кишки.

09.08.2018


Переглядів: 151

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 896 від 17.01.2019p.
¤ 
Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні

Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні

Перше золото у спортивному 2019 році. Його завоювали рівненські стрілки Дмитро Гонта та Оксана Ковальчук на зимовому чемпіонаті України зі стрільби кульової. Це перша перемога нашої команди на спортивній події у Львові...

¤ 
Студенти Гончаренка: хто вони?

Студенти Гончаренка: хто вони?

Виступ «Кардиналу-Рівне» у першій частині чемпіонату спричинив справжній фурор, адже мало хто очікував такого від команди, яку підсилили гравці з чемпіонату Києва. На всеукраїнській арені ці імена на початку сезону практично ніхто не знав, ба більше, навіть у столиці не всі представники футзальної тусовки мали уявлення про цих молодих хлопців. Ми ж спробуємо пролити вам трохи світла на те, який тернистий шлях пройшов квартет «студентів» Гончаренка і коли почав формуватися кістяк сучасного «Кардиналу-Рівне»....

¤ 
Від застудних хвороб вилікують спеції

Від застудних хвороб вилікують спеції

Пізня осінь - сезон застудних захворювань. Похмура дощова погода впливає не тільки на настрій, а й на імунні сили людини. Тому сьогодні говоритимемо про протизастудні й протигрипозні засоби, які завжди в нас під рукою....

¤ 
Рівненщина перша в Україні побачила Томос

Рівненщина перша в Україні побачила Томос

Нинішній візит президента України Петра Порошенка на Рівненщину став подією історичною і важливою не тільки для нашої області, а й для усієї країни. Під час свого одноденного візиту президент зміг побувати в різних куточках області. Так, він спілкувався з пораненими бійцями та ветеранами у Клеванському госпіталі ветеранів та інвалідів війни. Виступив перед сотнями мешканців Здолбунова в місцевому клубі. В обласному музично-драматичному театрі мав зустріч з громадськими діячами, державними службовцями та представниками місцевого бізнесу....

¤ 
Майже 2 тисячі працівників легалізовані у 2018 році на Рівненщині у результаті роботи інспекторів Управління Держпраці

Майже 2 тисячі працівників легалізовані у 2018 році на Рівненщині у результаті роботи інспекторів Управління Держпраці

У 2018 році інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області перевірили 648 суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, з них:...

¤ Ефект дорожньої реформи
Північний об

У Державному агентстві автомобільних доріг України вже завершені роботи з підготовки проектної документації на будівництво Північного об’їзду міста Рівного. Усі роботи планують виконати до кінця 2021 року.

Північний об'їзд Рівного стає реальністю

Петро УДОВИЧЕНКО: «Це найкоротший шлях до збереження міських доріг, підвищення безпеки дорожнього руху й екологічної безпеки»

У 2014 році, після Революції гідності, перед українцями постало завдання побудувати успішну країну. Щоб його виконати, було розпочато чимало реформ у різних галузях. Відтоді минуло п'ять років, і зараз можна небезпідставно вважати, що результати багатьох перетворень далекі від бажаних. На успішність претендують тільки ті реформи, для проведення яких вдалося зібрати всі необхідні чинники: прогресивних людей, об'єднаних спільною метою та готових змінювати і змінюватися, ефективну систему взаємодії, сприятливу для галузевих реформ та чимало інших факторів....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2646)
2. Секс із мусульманином [271] (2376)
3. Розшифровка аналізу крові: [841] (2370)
4. [0] (2241)
5. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (2065)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (2040)
7. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (2037)
8. Догляньте мене до смерті [278] (1933)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1926)
10. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1851)
11. Якщо у сні приснився вуж [219] (1422)
12. Розклад руху автобусів [253] (1413)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1391)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1307)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1302)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як залучити на ділянку птахів, (56)
2. Ціни на ринку області у грудні 2018 року (56)
3. Доходи бюджетів області у 2018 році перевищили прогнозовані плани (55)
4. Послугами Рівненської обласної служби зайнятості у 2018 році скористалися 36 тисяч безробітних громадян (52)
5. Від застудних хвороб вилікують спеції (46)
6. Рівненщина має перше золото у новому спортивному сезоні (46)
7. «Основа» забезпечить економічне зростання (45)
8. Північний об'їзд Рівного стає реальністю (45)
9. «Рівненщину туристичну» рекламують китайською мовою (41)
10. Ольга Фреймут розкрила свій головний секрет краси (41)
11. До міської ради Рівного завітала французька делегація (40)
12. Сестра Віри Брежнєвої розлучилася з Олександром Цекало (40)
13. Дев’ятикласники не здаватимуть ЗНО (39)
14. Рівненщина – в числі перших областей, де запровадять телемедицину на селі (39)
15. Студенти Гончаренка: хто вони? (39)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс