Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №873 від 09.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Вересень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Заготуйте вітаміни влітку

Заготуйте вітаміни влітку

Що може бути жаданішим у спеку, ніж прохолодний фруктовий салат або коктейль із морозива і свіжих ягід? Таке перекушування і рідиною наситить, і вітамінами. Але корисні речовини потрібні нашому організму цілий рік. Тому літньо-осінні місяці традиційно вважаються місяцями заготівель на зиму. Але не всі методи домашніх заготівель корисні для організму. Нижче подаємо правила консервації та підрахунки, скільки вітамінів зберігається за різних видів заготування фруктів, ягід, овочів і зелені. Але кількість вітамінів прямо пропорційно залежить від терміну зберігання продукту. Тому всі названі цифри реальні максимум до новорічних свят, після них — кількість вітамінів неухильно знижуватиметься.

1-ше місце — заморожування: зберігається 90% вітамінів. Що заморожувати? Полуниці, суниці, черешні, малину, смородину, вишні, аґрус, груші, персики, абрикоси, сливи, спаржеву квасолю, кукурудзу, зелений горошок, болгарський перець, щавель, помідори, баклажани, моркву, цвітну капусту. Як заморожувати? Спершу слід визначитися із тарою для зберігання. Можна придбати спеціальні пакети, бажано із кліпсами або зі спеціальними затискачами — так заморожене буде герметичним і не вбере в себе сторонніх запахів із морозилки. Вибирайте в міру стиглі ягоди, овочі та фрукти середнього розміру без ушкоджень. Помийте їх, великі плоди поріжте на шматочки, звільніть ягоди від «хвостиків» та обсушіть. Викладіть продукти тонким шаром на дно морозилки, щоб вони швидше заморозилися, а потім перекладіть у ємність для зберігання. За такого способу заморожування ягоди та фрукти не злипнуться і будуть, як «живі». Що нижча температура під час заморожування, то більше вітамінів збережеться. Найоптимальніша — мінус 18—20°С: за такого заморожування мікроорганізми гинуть, а кристалики льоду практично не ушкоджують поверхні плодів.

2-ге місце — квашення: 70% вітамінів. Що квасити? Капусту, яблука, огірки, помідори, перець, баклажани. Як квасити? Вибираючи фрукти-овочі для заквашування, стежте за тим, щоб вони були «цукристими». Що менше цукру в овочах, то менше в процесі квашення буде виділено і молочної кислоти, а отже, менш стійкими будуть овочі під час зберігання. Визначити рівень цукру можна «на око»: огірки в нормальній стадії зрілості, коли вони ще яскраво зелені, містять цукру в 1,5 разу більше, ніж злегка пожовклі. Капусту найліпше квасити, коли вона цілком зріла, яблука — стиглі і солодких сортів. Приготуйте розсіл: насипте у переварену воду кухонну сіль (1 кг на 10 л) і розмішайте її до повного розчинення. Сіль дає не лише смакові відчуття: під її впливом послаблюється дія мікробів і посилюється консервувальна дія молочної кислоти. Наріжте (якщо потрібно) продукти і покладіть їх у бочку, залийте розсолом і накрийте кришкою. Для запобігання утворенню цвілі стінки бочки натріть часником, а на дно покладіть листя хрону, чорної смородини та вишні. Зберігайте бочку за температури 18—20°С. Якщо вона нижча 15°С, молочнокислі бактерії розвиватимуться повільно, процес квашення сповільниться. За температури вище 22—25°С, крім молочнокислих бактерій, розвиватимуться й інші, шкідливі для квашення, мікроби. Бродіння починається на другий чи третій день і закінчується за 9—12 діб. До кінця бродіння розсіл повинен стати світлим і втратити гіркоту. Крім того, стежте, аби не утворилася в бочці піна на поверхні (її слід знімати, тому що там розмножуються шкідливі мікроорганізми).

3-тє місце — сушіння: 60% вітамінів. Що сушити? Яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні, черешні, виноград, полуниці, суниці, гриби. Як сушити? Найпростіший спосіб — у духовці. Насамперед слід підготувати продукти: помити, видалити гілочки, кісточки, підгнилі частини, бруд тощо. Великі фрукти, наприклад яблука чи груші, розрізати на часточки. Якщо ви бажаєте, щоб продукт зберіг свій натуральний колір, наріжте його в ємність із ананасовим або цитрусовим соком, через п’ять хвилин дістаньте, дайте соку стекти і викладіть фрукти-ягоди на решітчасте деко. Потім поставте його в духовку на 10—12 годин, підтримуючи постійну температуру 60—70 градусів. За такого способу волога з овочів, фруктів і ягід випаровується, а отже, для розвитку мікробів немає відповідних умов. При цьому сушениці добре зберігають вітаміни та харчові волокна, які допомагають травленню. Після сушіння обов’язково покладіть сушеницю в паперові або полотняні мішечки, які не пропускають світла та повітря, чи в ємності з тугими кришками. Інший спосіб сушіння — на сонці. Плоди для цього підготуйте так само, як вказано вище, розкладіть тонким шаром на підноси і поставте під яскраві сонячні промені. Якщо за день сировина не висохла, після заходу сонця перенесіть підноси в приміщення і досушіть наступного дня.

4-те місце — соління: 50% вітамінів. Що солити? Огірки, моркву, цибулю, кріп, петрушку, щавель, кінзу, перець, гриби. Як солити? Вимийте сировину, поріжте на шматочки і засипайте в банку шарами, густо пересипаючи кам’яною сіллю. Ця суміш дуже добре зберігається всю зиму, у ній не втрачаються вітаміни і смак. Коли концентрація солі становить понад 10% розсолу, практично всі мікроорганізми припиняють свою життєдіяльність.

5-те місце — зацукровування: 40% вітамінів. Що зацукровувати? Лимони, смородину, малину, полуниці, суниці, чорниці, обліпиху. Як зацукровувати? Це досить простий метод консервації і гідна альтернатива варенню, яке «вбиває» більшість вітамінів. Крім того, висока концентрація цукру не дає змоги мікробам розмножуватися. Щоб зацукрувати ягоди, їх треба перебрати і вимити, подрібнити в блендері або на млинку для м’яса й засипати цукром із розрахунку 1,5—2 кг цукру на 1 кг ягід. Потім розкласти суміш у банки, закрити капроновими кришками і поставити в холодне місце.

6-те місце — консервація: 10% вітамінів. Що консервувати? Чорну смородину, вишні, аґрус, брусницю, горобину, яблука, груші, черешні, персики, абрикоси, щавель, огірки, помідори, перець, моркву, буряки, гриби. Як консервувати? Для консервування слід вибирати бездоганні фрукти та ягоди: свіжі та неушкоджені. Вимийте продукти, покладіть у сито й обсушіть. Для фруктів і ягід приготуйте сироп (для солодких — 100—150 г, для кислих — 200—250 г цукру на кожні 0,5 кг фруктів), а для овочів — маринад (винний оцет або оцтову кислоту додати до перевареної води, покласти сіль, цукор, корицю, гвоздику та інші прянощі, закип’ятити й дати остигнути). Потім покладіть продукти в попередньо простерилізовані банки, залийте маринадом або сиропом, накрийте кришкою і поставте стерилізуватися (10 хвилин на кожен 1 літр банки). Потім остудіть банки і перенесіть їх у прохолодне місце. І пам’ятайте: консервовані овочі не тільки зберігають мінімум вітамінів, вони ще й містять агресивну для слизової оболонки шлунка і кишечнику оцтову кислоту. Тому консервована їжа протипоказана людям із гастритами, виразками шлунка або дванадцятипалої кишки.

09.08.2018


Переглядів: 707

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1032 від 09.09.2021p.
¤ 
Зіткнення трьох вантажівок

Зіткнення трьох вантажівок

Зіткнення трьох вантажних транспортних засобів сталося сьомого вересня близько 16 години на автодорозі «Київ-Чоп» поблизу села Привільне, що на Дубенщині....

¤ 
Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії?

У вересні учні і студенти повернулися за парти. Частина із них вперше познайомилася зі своїми колегами і педагогами наживо. Адже торік навчання у багатьох закладах було дистанційним. А подекуди – взагалі не відбувалося через брак необхідних технічних засобів в учнів та вчителів. Тож не буде перебільшенням сказати, що якість отриманих знань торік значно упала. Щоб це не повторилося, 2021/2022 навчальний рік розпочався у звичному форматі. Однак будь-якої миті все може змінитися. Як знайти баланс між безпекою та якістю навчання, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Майже півтора роки в Україні з ініціативи президента України Володимира Зеленського триває масштабна та амбітна державна ініціатива «Велике будівництво». За оцінками експертів, довгострокові ефекти в результаті реалізації проєкту сприятимуть збільшенню ВВП у найближчі 5 років на 2,2?%....

¤ 
Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання

Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання

Нещодавно відбулась зустріч в рамках реалізації проєкту НЕФКО-3 «Впровадження енергозбереження в закладах та установах, що належать до комунальної власності м. Рівне та модернізація вуличного освітлення», що реалізовується Рівненською міською радою спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (8831)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (8101)
• Допомога під час карантину [967] (6166)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (6156)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (6138)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5844)
• Бюджет і ми… [965] (5838)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5801)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5795)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5746)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5746)
• Живи до ста! [965] (5679)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (5627)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (5555)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (5442)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (5333)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (5216)

ТОП-15 свіжого номера:

• Сергій Кондрачук: «Сьогодні обласна рада – це гармонійне поєднання досвіду та молодості…» (987)
• Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту» (188)
• Представники міжнародної компанії НЕФКО відвідали заклади дошкільної освіти міста Рівного, де буде встановлено сучасне кухонне обладнання (188)
• Зіткнення трьох вантажівок (183)
• Безпечна освіта. Як вчитись в умовах пандемії? (180)
• Більше ніякого заморожування! (168)
• Веслувальник з Рівненщини здобув срібло Паралімпіади (165)
• Терпка хурма? Тверде ківі чи авокадо? (161)
• Цитрусовий порошок зі шкірок мандаринів та апельсинів (156)
• Які добавки найбільш небезпечні (151)
• Спортсменам Паралімпіади збільшать премії у 4 рази (148)
• Три золотих, одну срібну та чотири бронзові медалі вибороли рівненські спортсмени на Всеукраїнському турнірі (141)
• Фальшиві гриби – готуємо баклажани (139)
• «Для неї також пара знайдеться…» (138)
• У громадському транспорті Рівного діє пільговий проїзд для школярів (135)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс