Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №874 від 16.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Липень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Чи потрібно обрізати виноград влітку

Чи потрібно обрізати виноград влітку

Перш, ніж говорити про літню обрізку винограду, кілька слів про те, як починає сезон ця рослина. В наших широтах сокорух у винограду відзначається на початку — середині квітня. У цей момент у багатьох садівників лоза знаходиться ще під укриттям. Всередині створюється парниковий ефект, а температура піднімається значно вище, ніж «на вулиці». У результаті процес вегетації під укриттям прискорюється. І перший етап проходить без світла, що негативно позначається на розвитку рослини.

Часом виноград відкривають вже в той час, коли бруньки прокинулися і на лозі з’явилися паростки. Першими прокидаються найсильніші бруньки, які дають найбільш потужні пагони.

Якщо запізнитися з відкриттям, а потім відразу залишити лозу під сонцем, то ніжні паростки можуть просто згоріти. Замість загиблих розпустяться сплячі, «запасні» бруньки, але вони вже не будуть такими сильними, як перші. Тому дуже важливо вчасно відкрити виноград навесні.

Для страховки перший час можна тримати лозу під одним шаром укриття. Це захистить бруньки від заморозків і частково прикриє їх від яскравого сонця (щоб не було різкої зміни умов).

У момент розпускання бруньок проводять так звану «суху підв’язку». Тобто лозу підв’язують, поки нові пагони ще не виросли, інакше під час цієї процедури їх можна легко зламати. Виноград росте дуже швидко. Коли пагони досягнуть 50-55 см, їх підв’язують повторно, розташовуючи на шпалері під кутом приблизно 45 градусів. Занадто щільно притискати стебло до дроту не можна, тому шпагат завжди зав’язують «вісімкою».

Наприкінці травня починають розвиватися бутони. У цей період потрібно знову накинути спанбонд на виноград, щоб захистити від пізніх заморозків. Матеріал перекидають прямо через дріт шпалери, до якої вже підв’язана лоза. З боків спанбонд закріплюють прищіпками.

Цвітіння триває з кінця травня до кінця червня. Квітки в суцвітті розпускаються не одночасно, тому в одній кисті поряд з бутонами можна побачити ті, які повністю розкрилися і навіть перецвівши квітки. Завдяки цій особливості виноград таки дає урожай, якщо в момент цвітіння він потрапив під заморозки. Розкриті квітки загинуть, а в бутонах можуть зберегтися. І хоча кисть буде неповною, невеликий урожай дозріє.

Видаляємо пасинки

Досвідчені садівники порівнюють обрізку винограду з формуванням високорослих томатів. У них так само протягом усього літа потрібно видаляти пасинки. Вони виростають в пазухах листків, і якщо їх не вирізати, з них розвиваються довгі пагони, які забирають багато сил у рослини. Крім того, вони сильно загущують і затінюють кущ. Це призводить до розвитку хвороб і недобору цукру у плодах.

Помилкою є виламування пасинків зовсім, без «пенька» або вищипування їх, поки вони зовсім маленькі. Після цього ранка швидко заростає, і на цьому місці з’являється новий пасинок. Правильно обрізати пасинок, залишаючи один лист і роблячи зріз на 1,5 см вище нього. Ще раз зверніть увагу, що видаляти пасинки потрібно постійно, оглядаючи виноград хоча б раз на тиждень.

Вирізаємо слабкі пагони винограду

Коли мине загроза заморозків, потрібно видалити на рослині всі слабкі паростки. Іноді їх буває багато в нижній частині куща. Залишати слід тільки ті, з яких надалі будуть сформовані пагони заміщення.

Дуже часто на лозі з однієї бруньки виростають два пагони: спочатку утворюється один, а трохи пізніше — другий. Щоб всі сили дісталися більш сильному, який несе урожай, слабкий потрібно вирізати або обережно виламати біля основи.

Карбування винограду

Про карбування винограду чули багато хто, але не все вірно розуміють цю процедуру. Вона полягає в укорочуванні пагонів. Але коли і як це робити?

Орієнтуватися потрібно по довжині стебел: коли воно буде приблизно 1 м, можна приступати до карбування.

Але фахівці радять запам’я­тати одну тонкість. Під час росту пагону його верхівка зігнута щодо стебла (він ніби нагнув головку). Якщо верхівка пагону випросталася, то укорочення вже не призведе до сильного утворення пасинків. У різних сортів цей момент настає при довжині стебел від 100 до 130 см.

На яку довжину вкорочувати? Зазвичай вказують 15-20% від довжини пагона. Тобто при довжині пагона 1 м його потрібно обрізати на 15 — 20 см.

Освітлення винограду

Наприкінці літа видаляють частину листя з куща винограду. Це проводять з метою освітлення рослини, так як дозрівання ягід у великій мірі залежить від кількості сонця, що потрапляє на кисті. У першу чергу вирізають те листя, яке безпосередньо затінює грона винограду.

Крім того, освітлюють нижню частину куща. Старі листя вже в меншій мірі беруть участь в процесі фотосинтезу, а без них кущ краще провітрюється. Це знижує ризик зараження грибковими інфекціями. Все зрізане листя ретельно вичищають з-під куща.

Нормування врожаю винограду

У Середній смузі головна складність вирощування винограду полягає в тому, що йому не вистачає тепла і сонця для повного визрівання. Тому проводять нормування врожаю, тобто на рослині залишають стільки кистей, скільки реально встигнуть визріти. Нормування врожаю проводять, поки ягоди ще зовсім маленькі, щоб рослина даремно не витрачало сили. Зайві кисті зрізають.

Залежно від віку і сили росту рослини на кожному пагоні має бути не більше трьох кистей, частіше всього дві, на слабких кущах — по одній. Початківцям садівникам здається, що це занадто мало, і вони, шкодуючи майбутній урожай, не проводять нормування.

Спробуємо порахувати. Дорослий кущ має 8 рукавів. На кожному рукаві — мінімум по одній плодовій гілці. Кожна гілка має в середньому по 4 бруньки (всього в кущі їх виходить 32). З кожної бруньки розвивається плодоносний пагін. Якщо на ньому залишити тільки 2 кисті, то один кущ дасть 64 кисті. Погодьтеся, це немало. У наших умовах більше все одно не встигне визріти, ягоди будуть кислі.

16.08.2018


Переглядів: 665

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1023 від 15.07.2021p.
¤ 
Верес перемагає Карпати у Львові

Верес перемагає Карпати у Львові

Забивши два голи ще до перерви, рівняни перемагають Карпати у Львові. Для Вереса ця перемога стала першою цього літнього міжсезоння....

¤ 
Євро-2020 виграла Італія

Євро-2020 виграла Італія

У фіналі Чемпіонату Європи з футболу перемогла збірна Італії, яка в серії пенальті здолала команду Англії з рахунком 3:2....

¤ 
Люди, які вакциновані, – захищені

Люди, які вакциновані, – захищені

Ярослав працює телевізійним оператором. Він знімає відеосюжети на різноманітні теми. А це передбачає поїздки, відрядження у різні куточки області, спілкування з великою кількістю людей. У листопаді минулого року він захворів на коронавірусну інфекцію. Спочатку втратив нюх та смак, а вже за тиждень температура тіла піднялася до +40 градусів. І так упродовж тижня. Лікарі стаціонару Рівненської ЦМЛ марно намагалися збити, температура зменшувалася не суттєво. Перебування півтора тижня під кисневою маскою запам’ятається назавжди, каже Ярослав. Таке відчуття, що постійно не вистачає повітря і ти задихаєшся....

¤ 
Пограбував водія маршрутки

Пограбував водія маршрутки

11 липня близько 18 години до поліції надійшло повідомлення 55-річного рівнянина, водія маршрутного таксі, що в селищі Оржів на вулиці Центральній його пограбували....

¤ 
Ми – за здорову націю!

Ми – за здорову націю!

Медики КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» провакцинували від коронавірусної хвороби майже третину співробітників Рівнеоблводоканалу....

¤ 

В Рівному була успішно проведена операція з трансплантації серця

Про це повідомив головний лікар Центральної міської лікарні Євген Кучерук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (7628)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (7126)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (5395)
• Допомога під час карантину [967] (5378)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (5378)
• Бюджет і ми… [965] (5184)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5169)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5118)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5118)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5103)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5084)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5074)
• Живи до ста! [965] (4963)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4890)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4854)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (4743)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (4673)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (4517)

ТОП-15 свіжого номера:

• Майдани, Майдани… (597)
• Пограбував водія маршрутки (188)
• Як прибрати укус комара за 20 секунд повністю (187)
• 12 способів незвичного використання лаку для волосся у господарстві (180)
• Люди, які вакциновані, – захищені (178)
• В Рівному була успішно проведена операція з трансплантації серця (178)
• Верес перемагає Карпати у Львові (176)
• Євро-2020 виграла Італія (176)
• Як без зайвих зусиль відмити скляні дверцята духовки (166)
• Польські варенички на заварному молочному тісті (159)
• Ми – за здорову націю! (150)
• Що пили наші предки. (146)
• Хронічні хвороби не перешкода вакцинації (144)
• Чому рис не варто їсти людям з захворюваннями серцево-судинної системи (144)
• Церква «Христос є відповідь» організувала 24 поїздки в Карпати за 4 роки (137)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс