Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №881 від 04.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс політики

Народний депутат України став командиром взводу артилерії

Народний депутат України став командиром взводу артилерії

По ЗМІ пройшла новина: «Народний обранець став командиром взводу артилерії». Як ми з’ясували – це нардеп Сергій Рудик, перший із 371 депутата-чоловіка Верховної Ради цього скликання, який добровільно пішов на військову службу і уклав контракт із ЗСУ.

25 вересня ми вирішили поцікавитися у нардепа, як проходить служба. Набрали один раз. «Ваш абонент поза зоною досяжності» – говорить автовідповідач. Набрали ще раз – те саме. Після третьої спроби надійшло повідомлення: «Ваш абонент знову на зв’язку». Після цього пролунав дзвоник.

– Алло, доброго дня! Ви мене набирали.

– Так пане Сергію. Це кореспондент газети «Рівне-Ракурс». Хотів би поставити Вам кілька запитань стосовно Вашої служби в армії.

– Будь ласка. Але в мене не так багато часу, через 10 хвилин у нас шикування.

– То Ви ще досі там, у розташуванні частини?

– Так. Сьогодні наша бригада повернулися із дивізійних стрільб. До цього були батарейні.

– Де Ви служите?

– В 40 окремій артилерійській бригаді. Прямо зараз перебуваємо на полігоні «Широкий лан», тому якщо зникатиме зв’язок, поставтеся до цього із розумінням.

– Пане Сергію, а як у Вас виникла ідея піти на військові збори? І чому в артилерію?

– Вважаю, що служба в армії – обов’язок кожного чоловіка і кожного громадянина. Незалежно від того, є в тебе мандат чи ні, – ти зобов’язаний виконувати свій обов’язок. За своєю військовою спеціалізацією я артилерист. Цю спеціальність отримав ще у 1991 році, закінчивши військову кафедру Чернівецького державного університету. Військову присягу склав 15 березня 1992 року. У 2006 році отримав звання капітана. Із початком війни на Сході не раз бував «на передку», але не як офіцер ЗСУ, а як волонтер (думаю, що таких, як я, було багато в цей час). Був у Пісках, Волновасі, Щасті... Бував на всіх без винятку КПВВ (Ред. – контрольних пунктах в’їзду-виїзду): «Новотроїцьке», «Гнутове», «Мар’їнка», «Станиця Луганська», «Майорськ», «Чонгар» та «Каланчак». Це, по суті, волонтерська справа. Для цього не обов’язково бути офіцером ЗСУ.

– Напевне вже й призабули те, що вчили в університеті?

– Щось, звісно пам’ятаю, але... Раптом повномасштабна війна – я маю звання офіцера. Відповідно, повинен командувати. А як командувати, коли востаннє гармату бачив у 90-х? Саме тому звернувся до військкомату за місцем прописки і написав заяву. Першу спробу зробив ще минулого року. Але тоді «завернули» на медкомісії. Друга спроба була більш вдалою: медкомісію пройшов і готовий служити, чим, очевидно, поставив у ступор працівників військкомату, оскільки до мене ніхто з депутатів такого не робив. Більше того, виявилося, що для депутата, як і для інших категорій високопосадовців - це майже не можливо. Пройти військову підготовку планував під час депутатських канікул. Але армія є армія. Спочатку мені обіцяли, що служба почнеться 3-го числа (ред. – серпня). Потім 17-го. Потім 20-го. В результаті пішов служити аж 28-го.

– А як відбувається Ваша підготовка?

– Спочатку мала би бути теорія. Потім практика. От ми, приміром, вже пройшли двоє стрільб: батарейні та дивізійні. Сьогодні повернулися із дивізійних.

– А яка різниця між дивізійними та батарейними стрільбами?

– У дивізійних стрільбах беруть участь тільки 18 артилерійських гармат. У батарейних – 6, які є одним військовим злагодженням. І специфіка така, що залік відбувається по останньому. Самі розумієте, що розгорнути 18 гармат, уразити ціль, а потім відійти набагато складніше, аніж 6. Але як для першого разу то, вважаю, впоралися непогано.

– Буде і другий раз?

– Звичайно. Адже я уклав контракт із ЗСУ.

– Так Ви ж народний депутат України, хіба Вам можна?

– Було би бажання.

– А в чому суть контракту, якщо не секрет?

– Оскільки я, як народний депутат згідно з чинним законодавством не можу суміщати дві посади одночасно, то ми знайшли формулу виходу із ситуації – це буде служба за контрактом в резерві І черги. Що це означає? Наступного разу, коли будуть чергові військові збори або, не приведи Господь, почнуться повномасштабні військові дії з боку країни-агресора, я маю протягом чітко визначеного часу, незалежно від мого статусу, прибути в розташування частини і приступити до виконання своїх командирських завдань. І я вважаю, що це має стати обов’язком кожного. Важко вимагати від інших служити в армії, коли ти сам захищений депутатською недоторканністю.

Я розумію, що навряд чи стану кращим артилеристом, аніж ці хлопці, як-от приміром, наш комбат. Він також закінчив ту саму військову кафедру, що і я, але з початком війни пішов добровольцем на Схід. Пройшов пекло війни. Має унікальний бойовий досвід, як і багато хлопців, з якими мені довелося перетинатися під час служби. Тому я не бачу нічого «зазорного» як для себе так і для будь-яких інших депутатів й чиновників аби вони раз на рік проходили військові збори. Згідно з чинним законодавством за ними зберігається місце роботи та заробітна плата. Зараз я готую відповідну законодавчу ініціативу. Суть проста: зобов’язати всіх державних службовців щорічно, не менше одного місяця, проходити воєнну перепідготовку аби в час «Х» бути завжди готовими боронити нашу країну від ворога.

– Пане Сергію, не можу не поставити Вам запитання про побут? У Вас там особлива, депутатська казарма? Що їсте? Як відпочиваєте?

– Артилерія – це особливий рід війська. Тут не зустрінеш загальноармійського принципу: «я начальник – ти дурак», адже від злагодженості батареї в бою залежить дуже багато. На відміну від піхоти, яка має можливість укритися в окопах, чи танкістів, які прикриті бронею, артилерія зазвичай перебуває на відкритій місцевості. І будь-які непорозуміння в колективі можуть породити багато біди. От уявімо собі, що в нас почалася активна фаза бойових дій. Командування визначило ціль. Ми маємо за 5 хвилин провести бойове злагодження, уразити ціль і вийти із зони ураження.

– А 5 хвилин – це якийсь норматив?

– Так. Норматив, який встановило життя. Як нам розповідали наші бойові побратими, які були в гарячих точках, саме через такий час прийшла «отвєтка» від російських військових після обстрілу. Дякувати Богові, тоді обійшлося без «200» і «300», але наша техніка зазнала ушкоджень. От тому такі навчання і необхідні.

– Так як там щодо умов?

– Казарма у нас спільна. На 20 осіб. Спимо всі разом: незалежно від того, хто командир, а хто простий солдат. Режим для всіх однаковий. Підйом в 6 ранку. О 6.50 перше шикування. О 7.00 сніданок. О 8.00 основне шикування і роздача нарядів на день. Це і теоретичні заняття, і робота з озброєнням. І так до обіду. Початок зборів припав на аномальну спеку, доходило до + 37 С, то з 12 до 15 була перерва. Після того, як спека спала, ця перерва скоротилася. Тепер ми відпочиваємо з 13 до 14. А далі знову навчання. І так щодня.

– А як же сесія ВРУ?

– На ключових засіданнях я був. Приміром, на голосуванні змін до статутів ЗСУ щодо використання «Слава Україні! – Героям Слава!» в привітанні у війську голосував «за». Голосував і «за» зміни до Конституції України в частині закріплення прагнення України в ЄС та НАТО.

– Як Вас відпускають?

– Як і всіх решту. За два дні до події пишу рапорт на керівництво і потім після згоди командира їду на сесію. Але відразу ж після голосувань в установлений час повертаюся у розташування частини.

– Пане Сергію, читав в Інтернеті що Ви ніби вже порушували питання і по харчуванню військових, і по їх матеріальному забезпеченню? Можете сказати декілька слів з цього приводу?

– По факту, ми вже визначили курс України до натівських стандартів, передусім, у питаннях військового адміністрування, планування та управління. Але як ми можемо говорити про натівські стандарти, коли кожен старший офіцер батареї їздить на ГАЗ-66? «Мій», приміром, 1984 року випуску. Далеко на ньому заїдеш? Те саме можу сказати про «Урали». Та й сучасні КрАЗи вітчизняного виробництва не набагато кращі. Але це тема окремої розмови.

Звичайно, армія за один день не формується. Але ми робимо кроки в цьому напрямку. Візьмімо для прикладу фінансове забезпечення. 15 вересня Уряд вніс у Парламент проект бюджету на 2019 рік. Відтак, у мене і колег є чудова можливість зробити все для того, аби фінансове забезпечення військових стало на порядок кращим. Приміром, аби рядовий першого року служби ЗСУ отримував не менше 10 000 гривень. А ще краще – всі 12 000 гривень.

04.10.2018Євгеній ТАВАНЕЦЬ


Переглядів: 1803

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (780)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"