Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Травень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Червень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Рафіноване чи нерафіноване

Серед безлічі продуктів харчування, що нам доступні, чимало становлять рафіновані. І про них в мережі та змі є багато матеріалів, які здебільшого описують величезну шкоду цих продуктів для здоров’я. Однак чи це не перебільшення, чи сліпе наслідування не взяло верх над критичним аналізом?

Рафінація - це очищення від домішок. Рафінують метали, нафту, цукор, олію, борошно. Рафінування є частиною технології виготовлення продуктів, з рослинної сировини зокрема.

Так, при виробництві цукру із цукрового буряка рафінація потрібна для того, аби відділити мінеральні й органічні домішки при виготовленні цукру-рафінаду. Для цього використовують іонообмінні речовини та активоване вугілля, а також потенційно небезпечний гідросульфат натрію, який розщеплюючись на водень і сірчисту кислоту, знебарвлює розчин рафінованого цукру, забезпечуючи прозорість. Цукор-пісок такої обробки не зазнає , проте первинне очищення має місце, адже цукор-сирець має неприємний запах і присмак. А ось неочищений тростинний цукор навпаки, приємний на смак і запах. Меляса (molassa) – патока, що огортає його кристалики, містить кальцій, калій, залізо, хром, мідь, натрій, фосфор і магній, а також вітаміни групи B і рослинні волокна.

Рафінований цукор чи то з буряка чи з тростини цих елементів майже не містить, домішок в ньому менше 0,1%. Саме тому, коричневий тростинний цукор так рекомендують до вживання. А калорії? Калорійність цукру є однаковою, незалежно від його походження. Інша справа, що коричневий цукор, кленовий сироп чи мед мають більш насичені смак і аромат, а тому й використовуються в меншій кількості для досягнення бажаного ефекту.

Борошно вищого ґатунку, до якого ми звикли, є по суті рафінованим, оскільки виробляється шляхом відсівання всіх зовнішніх оболонок зерна та більшої частини самої насінини, втрачаючи більшість вмісту клітковини, вітаміну E та групи B, зберігаючи однак амінокислоти аргінін, метіонін, триптофан, глютамінову кислоту . Нижчі ґатунки борошна, а особливо оббивне та обдирне, мають високий вміст висівок, які є джерелом клітковини та мікроелементів, що є корисним для роботи травної системи. Тож, якщо нам важливо попри калорійність, по суті кількість крохмалю в борошні, не обділити свій організм корисними частинами зерна злакових, варто споживати борошно крупного помолу і нижчих сортів.

Олія, яка є на кожній кухні, - це також продукт рафінації. Якщо очищення механічне, то воно дозволяє зберегти всі види жирних кислот та жиророзчинних вітамінів, які є в олії. Проте її термін зберігання не буде тривалим, і вимагатиме особливих умов. Для усунення запаху та видалення жирних кислот ( які дають неприємний присмак) застосовують дезодорацію і гідратацію, при яких використовують їдкий натр і перегріту водяну пару. Олія на виході прозора, жовта, без запаху і смаку. Нерафінована олія має нижчу точку димлення, тобто краще підійде для заправки салатів та соусів, а от рафінована димить при вищих температурах і є більш придатною для смаження. Отже якість олій, склад жирних кислот, більшою мірою залежить від сировини, з якої вона вироблена, аніж від ступеня очищення.

Бачимо, що рафінація (очищення) має виробничу аргументацію, бо суттєво продовжує терміни зберігання, кухарські властивості продукту, але негативно позначається на харчовій повноцінності продукту. Тому, ознайомившись і з технологіями, будемо намагатися доповнювати вилучені корисні речовини з інших джерел (клітковина овочів і фруктів наприклад, споживання горіхів, багатих жирами) або ж споживати продукти нижчих ґатунків, менш рафіновані, у яких більшою є частка корисних «відходів».

08.11.2018


Переглядів: 387

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1019 від 10.06.2021p.
¤ 
Випав із вікна гуртожитку

Випав із вікна гуртожитку

До поліції 7 червня близько першої ночі надійшло повідомлення від медиків «швидкої», що вони констатували смерть хлопця, який випав із вікна гуртожитку по вулиці Соборній обласного центру....

¤ 
Біля Рівного побили водія маршрутки

Біля Рівного побили водія маршрутки

Із тяжкими травмами голови до Рівненської центральної міської лікарні сьомого червня близько 19 години доставили 56-річного рівнянина....

¤ 
Як і де працюватимуть центри масової вакцинації проти COVID-19?

Як і де працюватимуть центри масової вакцинації проти COVID-19?

В останні вихідні травня у Києві, Львові та Одесі відкрилися масові центри вакцинації проти COVID-19. Подібно до закордонних колег українські медики працювали на стадіонах та в експоцентрі. Щепитися могли люди, які записалися на вакцинацію через «Дію» або контакт-центр Міністерства охорони здоров’я. Детальніше про це дізнався Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Рівненські медики вивчали досвід київських колег

Рівненські медики вивчали досвід київських колег

Делегація медиків з Рівненщини побувала у Київській обласній клінічній лікарні, де переймала багаторічний досвід....

¤ 
«Батьківщина» передала до ЦВК усі необхідні для старту референдуму документи

«Батьківщина» передала до ЦВК усі необхідні для старту референдуму документи

Юлія Тимошенко разом із депутатами «Батьківщини», аграріями, фермерами, громадськими діячами та профспілками передали до Центральної виборчої комісії повний пакет документів, необхідних для реєстрації ініціативної групи, яка збиратиме три мільйони підписів за референдум на захист землі....

¤ 
Спеції, які володіють магічними властивостями для залучення багатства, здоров’я і удачі

Спеції, які володіють магічними властивостями для залучення багатства, здоров’я і удачі

Звичні для нас спеції і приправи мають магічні властивості. Додаючи в їжу спеції, ми можемо привернути до себе те, що хочемо. Майже кожна приправа має своє магічне значення і силу....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (6973)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (6463)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4894)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4890)
• Допомога під час карантину [967] (4888)
• Бюджет і ми… [965] (4725)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (4690)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4689)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (4689)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (4657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (4629)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (4609)
• Живи до ста! [965] (4514)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (4440)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (4414)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (4321)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (4272)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (4092)

ТОП-15 свіжого номера:

• Верес – чемпіон Першої ліги 2020-2021! (68)
• Як доглядати за часником в червні: (66)
• Коли підгодовувати помідори бором: хитрощі садівників (65)
• Спортсмен з Рівного став чемпіоном Європи з легкої атлетики (57)
• Біля Рівного побили водія маршрутки (54)
• Випав із вікна гуртожитку (54)
• Чим окропити квітучі томати для отримання тонни плодів (53)
• «Батьківщина» передала до ЦВК усі необхідні для старту референдуму документи (48)
• Як і де працюватимуть центри масової вакцинації проти COVID-19? (45)
• Андрій Карауш: «В обласній раді ми налаштовані на конструктивну роботу»… (44)
• Спеції, які володіють магічними властивостями для залучення багатства, здоров’я і удачі (44)
• Рівненські медики вивчали досвід київських колег (43)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс