Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Вересень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Рафіноване чи нерафіноване

Серед безлічі продуктів харчування, що нам доступні, чимало становлять рафіновані. І про них в мережі та змі є багато матеріалів, які здебільшого описують величезну шкоду цих продуктів для здоров’я. Однак чи це не перебільшення, чи сліпе наслідування не взяло верх над критичним аналізом?

Рафінація - це очищення від домішок. Рафінують метали, нафту, цукор, олію, борошно. Рафінування є частиною технології виготовлення продуктів, з рослинної сировини зокрема.

Так, при виробництві цукру із цукрового буряка рафінація потрібна для того, аби відділити мінеральні й органічні домішки при виготовленні цукру-рафінаду. Для цього використовують іонообмінні речовини та активоване вугілля, а також потенційно небезпечний гідросульфат натрію, який розщеплюючись на водень і сірчисту кислоту, знебарвлює розчин рафінованого цукру, забезпечуючи прозорість. Цукор-пісок такої обробки не зазнає , проте первинне очищення має місце, адже цукор-сирець має неприємний запах і присмак. А ось неочищений тростинний цукор навпаки, приємний на смак і запах. Меляса (molassa) – патока, що огортає його кристалики, містить кальцій, калій, залізо, хром, мідь, натрій, фосфор і магній, а також вітаміни групи B і рослинні волокна.

Рафінований цукор чи то з буряка чи з тростини цих елементів майже не містить, домішок в ньому менше 0,1%. Саме тому, коричневий тростинний цукор так рекомендують до вживання. А калорії? Калорійність цукру є однаковою, незалежно від його походження. Інша справа, що коричневий цукор, кленовий сироп чи мед мають більш насичені смак і аромат, а тому й використовуються в меншій кількості для досягнення бажаного ефекту.

Борошно вищого ґатунку, до якого ми звикли, є по суті рафінованим, оскільки виробляється шляхом відсівання всіх зовнішніх оболонок зерна та більшої частини самої насінини, втрачаючи більшість вмісту клітковини, вітаміну E та групи B, зберігаючи однак амінокислоти аргінін, метіонін, триптофан, глютамінову кислоту . Нижчі ґатунки борошна, а особливо оббивне та обдирне, мають високий вміст висівок, які є джерелом клітковини та мікроелементів, що є корисним для роботи травної системи. Тож, якщо нам важливо попри калорійність, по суті кількість крохмалю в борошні, не обділити свій організм корисними частинами зерна злакових, варто споживати борошно крупного помолу і нижчих сортів.

Олія, яка є на кожній кухні, - це також продукт рафінації. Якщо очищення механічне, то воно дозволяє зберегти всі види жирних кислот та жиророзчинних вітамінів, які є в олії. Проте її термін зберігання не буде тривалим, і вимагатиме особливих умов. Для усунення запаху та видалення жирних кислот ( які дають неприємний присмак) застосовують дезодорацію і гідратацію, при яких використовують їдкий натр і перегріту водяну пару. Олія на виході прозора, жовта, без запаху і смаку. Нерафінована олія має нижчу точку димлення, тобто краще підійде для заправки салатів та соусів, а от рафінована димить при вищих температурах і є більш придатною для смаження. Отже якість олій, склад жирних кислот, більшою мірою залежить від сировини, з якої вона вироблена, аніж від ступеня очищення.

Бачимо, що рафінація (очищення) має виробничу аргументацію, бо суттєво продовжує терміни зберігання, кухарські властивості продукту, але негативно позначається на харчовій повноцінності продукту. Тому, ознайомившись і з технологіями, будемо намагатися доповнювати вилучені корисні речовини з інших джерел (клітковина овочів і фруктів наприклад, споживання горіхів, багатих жирами) або ж споживати продукти нижчих ґатунків, менш рафіновані, у яких більшою є частка корисних «відходів».

08.11.2018


Переглядів: 480

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1034 від 23.09.2021p.
¤ 
Рівненський кікбоксер став переможцем Кубку Світу серед юніорів

Рівненський кікбоксер став переможцем Кубку Світу серед юніорів

Представники спортивного клубу “Праджат” з міста Рівне везуть із Кубку світу з кікбоксингу WAKO, що пройшов днями у Будапешті, чергові перемоги....

¤ 
Вітамін D чи вітамін С:

Вітамін D чи вітамін С:

що справді покращує імунітет

Багато людей помилково вважають, що найкращим засобом для профілактики вірусів та інфекцій є вітамін С. Наукова спільнота вже давно спростувала цей міф – додаткове споживання вітаміну С, не захистить вас ні від грипу, ні від застуди....

¤ 
Порізав кума після хрестин

Порізав кума після хрестин

За завдане умисне тяжке тілесне ушкодження зловмиснику може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою....

¤ 
Реклама без сексизму.

Реклама без сексизму.

Мрія чи реальність в Україні?

Українська реклама досить часто дивує секситськими креативами. Білборди із роздягненими дівчатами рекламують будівельні товари, двозначні слогани натякають на сексуальні стосунки за айфон, усе – щоб звернути увагу покупця. Найчастіше в рекламі порушують права жінок, але сексизм щодо чоловіків теж є. На щастя, подібні витвори все частіше викликають в українському суспільстві обурення, призводять до судових позовів та штрафів. А зовсім скоро будуть каратися по новому закону, який депутати ухвалили у вересні. Про проблему дискримінації в рекламі та посилення відповідальності за неї розповідає Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Головне про добровільне декларування

Головне про добровільне декларування

У вересні в Україні стартувало одноразове добровільне декларування. Це можливість для українців легалізувати кошти та майно, з яких не сплатили податки. Така податкова амністія триватиме рік і відбуватиметься онлайн. Кому і скільки доведеться заплатити, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Інвестор з Албанії планує створити на Рівненщині сучасний стерилізаційний центр

Інвестор з Албанії планує створити на Рівненщині сучасний стерилізаційний центр

Голова ОДА Віталій Коваль зустрівся із потенційним інвестором із Албанії – співвласником медичної компанії MSE Арбером Ліцажем. У рамках зустрічі сторони обговорили можливість створення на базі Рівненської обласної клінічної лікарні сучасного стерилізаційного центру....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (8998)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (8226)
• Допомога під час карантину [967] (6266)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (6249)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (6239)
• Бюджет і ми… [965] (5933)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (5932)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (5896)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (5877)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (5868)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (5841)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (5825)
• Живи до ста! [965] (5784)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (5706)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (5646)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (5527)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (5407)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (5307)

ТОП-15 свіжого номера:

• В міській лікарні №2 встановили надсучасний кисневий резервуар (140)
• Інвестор з Албанії планує створити на Рівненщині сучасний стерилізаційний центр (79)
• Порізав кума після хрестин (79)
• Рівненський кікбоксер став переможцем Кубку Світу серед юніорів (78)
• Головне про добровільне декларування (76)
• Реклама без сексизму. (72)
• «Завдяки непохитній позиції Тимошенко влада змушена знайти реальні гроші на субсидії для людей», – експерт (71)
• Комунальні тарифи: (69)
• З четверга на Рівненщині діятиме «жовта» карантинна зона (68)
• Актуальні номери телефонів ЗОЗ Рівного: (68)
• Вітамін D чи вітамін С: (65)
• Тефтельки з соусом чимічурі (51)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс