Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Рафіноване чи нерафіноване

Серед безлічі продуктів харчування, що нам доступні, чимало становлять рафіновані. І про них в мережі та змі є багато матеріалів, які здебільшого описують величезну шкоду цих продуктів для здоров’я. Однак чи це не перебільшення, чи сліпе наслідування не взяло верх над критичним аналізом?

Рафінація - це очищення від домішок. Рафінують метали, нафту, цукор, олію, борошно. Рафінування є частиною технології виготовлення продуктів, з рослинної сировини зокрема.

Так, при виробництві цукру із цукрового буряка рафінація потрібна для того, аби відділити мінеральні й органічні домішки при виготовленні цукру-рафінаду. Для цього використовують іонообмінні речовини та активоване вугілля, а також потенційно небезпечний гідросульфат натрію, який розщеплюючись на водень і сірчисту кислоту, знебарвлює розчин рафінованого цукру, забезпечуючи прозорість. Цукор-пісок такої обробки не зазнає , проте первинне очищення має місце, адже цукор-сирець має неприємний запах і присмак. А ось неочищений тростинний цукор навпаки, приємний на смак і запах. Меляса (molassa) – патока, що огортає його кристалики, містить кальцій, калій, залізо, хром, мідь, натрій, фосфор і магній, а також вітаміни групи B і рослинні волокна.

Рафінований цукор чи то з буряка чи з тростини цих елементів майже не містить, домішок в ньому менше 0,1%. Саме тому, коричневий тростинний цукор так рекомендують до вживання. А калорії? Калорійність цукру є однаковою, незалежно від його походження. Інша справа, що коричневий цукор, кленовий сироп чи мед мають більш насичені смак і аромат, а тому й використовуються в меншій кількості для досягнення бажаного ефекту.

Борошно вищого ґатунку, до якого ми звикли, є по суті рафінованим, оскільки виробляється шляхом відсівання всіх зовнішніх оболонок зерна та більшої частини самої насінини, втрачаючи більшість вмісту клітковини, вітаміну E та групи B, зберігаючи однак амінокислоти аргінін, метіонін, триптофан, глютамінову кислоту . Нижчі ґатунки борошна, а особливо оббивне та обдирне, мають високий вміст висівок, які є джерелом клітковини та мікроелементів, що є корисним для роботи травної системи. Тож, якщо нам важливо попри калорійність, по суті кількість крохмалю в борошні, не обділити свій організм корисними частинами зерна злакових, варто споживати борошно крупного помолу і нижчих сортів.

Олія, яка є на кожній кухні, - це також продукт рафінації. Якщо очищення механічне, то воно дозволяє зберегти всі види жирних кислот та жиророзчинних вітамінів, які є в олії. Проте її термін зберігання не буде тривалим, і вимагатиме особливих умов. Для усунення запаху та видалення жирних кислот ( які дають неприємний присмак) застосовують дезодорацію і гідратацію, при яких використовують їдкий натр і перегріту водяну пару. Олія на виході прозора, жовта, без запаху і смаку. Нерафінована олія має нижчу точку димлення, тобто краще підійде для заправки салатів та соусів, а от рафінована димить при вищих температурах і є більш придатною для смаження. Отже якість олій, склад жирних кислот, більшою мірою залежить від сировини, з якої вона вироблена, аніж від ступеня очищення.

Бачимо, що рафінація (очищення) має виробничу аргументацію, бо суттєво продовжує терміни зберігання, кухарські властивості продукту, але негативно позначається на харчовій повноцінності продукту. Тому, ознайомившись і з технологіями, будемо намагатися доповнювати вилучені корисні речовини з інших джерел (клітковина овочів і фруктів наприклад, споживання горіхів, багатих жирами) або ж споживати продукти нижчих ґатунків, менш рафіновані, у яких більшою є частка корисних «відходів».

08.11.2018


Переглядів: 290

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1005 від 04.03.2021p.
¤ 
Рівненський фристайліст став чемпіоном України

Рівненський фристайліст став чемпіоном України

26 лютого 2021 року гірсько-лижному курорті «Красія», що на Закарпатті, відбувся Чемпіонат України з фристайлу (лижна акробатика) серед дорослих....

¤ 
Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку

Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку

Товариський матч між казахстанським Окжетпесом та Вересом був перерваний на 29-й хвилині через бійку. Після того, як пристрасті заспокоїлися – гру було вирішено не продовжувати....

¤ 
Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини

Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини

Образа Дана емоція вважається дуже руйнівною, а особливо у тому разі, якщо людина не вміє її проживати і відпускати. Ображатися можна на оточуючих людей або самого себе. Людина ображається на близьких через те, що є очікування від них. Якщо вони не здійснюються, то виникає образа. Більш руйнівною є образа на себе....

¤ 
Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних

Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних

Слідчі Сарненського районного відділу поліції скерували до суду матеріали кримінального провадження із обвинувальним актом відносно 36-річного рівнянина, який перебував у розшуку, за вчинення розбою, а також за незаконне придбання та зберігання бурштину-сирцю. Справи інших двох фігурантів уже розглядаються в суді....

¤ 
Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»?

Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»?

Верховна Рада вкотре намагається вирішити проблему нерозмитнених авто на єврономерах. 18 лютого депутати ухвалили в першому читанні зміни до Податкового та Митного кодексів. Автори законів сподіваються поставити на облік всі нерозмитнені авто, власники автівок критикують ініціативу. Думки прихильників і критиків щодо нових законів збирали експерти Центру громадського моніторингу та контролю....

¤ 
Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19

Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19

2 березня медики зробили щеплення вакциною Covishield (Oxford/AstraZenecа) індійського виробництва публічним особам Рівненщини – першому заступнику голови ОДА Сергію Подоліну, координатору із вакцинації в області Олені Гандзюк та керівниці ГО «Батьки за вакцинацію. Рівне» Ірині Лепесі....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (4685)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (4653)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (3561)
• Бюджет і ми… [965] (3526)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (3526)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (3512)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (3507)
• Допомога під час карантину [967] (3476)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3407)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3392)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3377)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3375)
• Живи до ста! [965] (3303)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3220)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3180)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3151)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3123)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (2950)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кава зі взбитою халвою (82)
• Весна надій наших (59)
• Рівненський пологовий оптимізують. Чого чекати персоналу та пацієнтам (56)
• Тарас Загородній: «Тимошенко впевнено набирає обертів» (55)
• Що зробити з кавовою гущею (53)
• Рівненський фристайліст став чемпіоном України (52)
• Кілька лайфхаків із застосуванням харчової плівки (48)
• Чи зможуть нові закони закінчити епоху «євроблях»? (43)
• Кілька емоцій, які є небезпечними для здоров’я людини (43)
• Злочинна група, обвинувачена у розбої – на лаві підсудних (43)
• Перші публічні діячі Рівненщини вакцинувалися від COVID-19 (43)
• Окжетпес та Верес не дограли матч через масову бійку (40)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс