Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №886 від 08.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"



  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Травень 2022p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Рафіноване чи нерафіноване

Серед безлічі продуктів харчування, що нам доступні, чимало становлять рафіновані. І про них в мережі та змі є багато матеріалів, які здебільшого описують величезну шкоду цих продуктів для здоров’я. Однак чи це не перебільшення, чи сліпе наслідування не взяло верх над критичним аналізом?

Рафінація - це очищення від домішок. Рафінують метали, нафту, цукор, олію, борошно. Рафінування є частиною технології виготовлення продуктів, з рослинної сировини зокрема.

Так, при виробництві цукру із цукрового буряка рафінація потрібна для того, аби відділити мінеральні й органічні домішки при виготовленні цукру-рафінаду. Для цього використовують іонообмінні речовини та активоване вугілля, а також потенційно небезпечний гідросульфат натрію, який розщеплюючись на водень і сірчисту кислоту, знебарвлює розчин рафінованого цукру, забезпечуючи прозорість. Цукор-пісок такої обробки не зазнає , проте первинне очищення має місце, адже цукор-сирець має неприємний запах і присмак. А ось неочищений тростинний цукор навпаки, приємний на смак і запах. Меляса (molassa) – патока, що огортає його кристалики, містить кальцій, калій, залізо, хром, мідь, натрій, фосфор і магній, а також вітаміни групи B і рослинні волокна.

Рафінований цукор чи то з буряка чи з тростини цих елементів майже не містить, домішок в ньому менше 0,1%. Саме тому, коричневий тростинний цукор так рекомендують до вживання. А калорії? Калорійність цукру є однаковою, незалежно від його походження. Інша справа, що коричневий цукор, кленовий сироп чи мед мають більш насичені смак і аромат, а тому й використовуються в меншій кількості для досягнення бажаного ефекту.

Борошно вищого ґатунку, до якого ми звикли, є по суті рафінованим, оскільки виробляється шляхом відсівання всіх зовнішніх оболонок зерна та більшої частини самої насінини, втрачаючи більшість вмісту клітковини, вітаміну E та групи B, зберігаючи однак амінокислоти аргінін, метіонін, триптофан, глютамінову кислоту . Нижчі ґатунки борошна, а особливо оббивне та обдирне, мають високий вміст висівок, які є джерелом клітковини та мікроелементів, що є корисним для роботи травної системи. Тож, якщо нам важливо попри калорійність, по суті кількість крохмалю в борошні, не обділити свій організм корисними частинами зерна злакових, варто споживати борошно крупного помолу і нижчих сортів.

Олія, яка є на кожній кухні, - це також продукт рафінації. Якщо очищення механічне, то воно дозволяє зберегти всі види жирних кислот та жиророзчинних вітамінів, які є в олії. Проте її термін зберігання не буде тривалим, і вимагатиме особливих умов. Для усунення запаху та видалення жирних кислот ( які дають неприємний присмак) застосовують дезодорацію і гідратацію, при яких використовують їдкий натр і перегріту водяну пару. Олія на виході прозора, жовта, без запаху і смаку. Нерафінована олія має нижчу точку димлення, тобто краще підійде для заправки салатів та соусів, а от рафінована димить при вищих температурах і є більш придатною для смаження. Отже якість олій, склад жирних кислот, більшою мірою залежить від сировини, з якої вона вироблена, аніж від ступеня очищення.

Бачимо, що рафінація (очищення) має виробничу аргументацію, бо суттєво продовжує терміни зберігання, кухарські властивості продукту, але негативно позначається на харчовій повноцінності продукту. Тому, ознайомившись і з технологіями, будемо намагатися доповнювати вилучені корисні речовини з інших джерел (клітковина овочів і фруктів наприклад, споживання горіхів, багатих жирами) або ж споживати продукти нижчих ґатунків, менш рафіновані, у яких більшою є частка корисних «відходів».

08.11.2018


Переглядів: 729

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1067 від 12.05.2022p.
¤ 
Зіткнення вантажівки з мікроавтобусом: травмувалося п’ятеро осіб

Зіткнення вантажівки з мікроавтобусом: травмувалося п’ятеро осіб

До лікарні госпіталізували двох осіб, один з них наразі перебуває у реанімації. Поліцейські продовжують працювати на місці події....

¤ 
Смертельна ДТП на Дубенщині

Смертельна ДТП на Дубенщині

Автопригода сталася восьмого травня близько 15:10 на автодорозі «Київ-Чоп» у селі Панталія Дубенського району....

¤ 
Фінансова підтримка Збройним силам України від Рівненщини – понад 173 мільйони гривень військового збору

Фінансова підтримка Збройним силам України від Рівненщини – понад 173 мільйони гривень військового збору

За 4 місяці цього року платники податків Рівненської області сплатили до державного бюджету 173,6 млн грн військового збору. Надходження платежу перевищили сплату січня-квітня минулого року на 16,2 млн гривень. Про це повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (14586)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (12935)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (10657)
• Допомога під час карантину [967] (10597)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (10447)
• Живи до ста! [965] (10106)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (10044)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (10038)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (9972)
• Бюджет і ми… [965] (9968)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (9932)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (9910)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (9842)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (9835)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (9800)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (9605)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (9388)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (9345)

ТОП-15 свіжого номера:

• Хто допоможе добровольцям? (255)
• Зіткнення вантажівки з мікроавтобусом: травмувалося п’ятеро осіб (112)
• Смертельна ДТП на Дубенщині (111)
• Чи небезпечно, якщо тиск різний на правій і лівій руках: в яких випадках варто звернутися до лікаря (106)
• Дієтологи розповіли, коли краще з’їсти яблучко – зранку чи перед сном (106)
• Поради, які допомагають поліпшити здоров’я кишечника (105)
• Вчені з’ясували, який вітамін найкорисніший для серця (100)
• На Рівненщині за вихідні виявили 91 особу в стані сп’яніння (96)
• Фінансова підтримка Збройним силам України від Рівненщини – понад 173 мільйони гривень військового збору (95)
• Поліцейські викрили старателів на незаконному видобутку бурштину (87)
• Загинула під колесами маршрутки (85)
• У Рівному триває прийом заяв для зарахування до перших класів (85)
• Викрав алкоголь та продукти із супермаркета (85)
• Обміняв «валюту» у пенсіонерки (84)
• На Рівненщині відновлюють роботу дитсадки, в яких облаштовані укриття (80)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс