Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №887 від 16.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


#Ракурс добрих порад

Як зберегти живці винограду до весни

Як зберегти живці винограду до весни

Правильне зберігання живців винограду суттєво впливає на якість і відсоток виходу повноцінних саджанців. Дуже важливо, щоб до моменту посадки (при вирощуванні кореневласних саджанців) або щеплення (для щеплених саджанців), живці залишалися свіжими та здоровими. Що для цього необхідно робити?

Виноградний живець – це живий організм, у якому містяться запасні енергетичні речовини – вуглеводи (цукор і крохмаль). Живець витрачає цю енергію на дихання. Але сили придадуться живцю для утворення калюсу, коренів і пагонів. Якщо врахувати, що за час зберігання, стратифікації та загартування (для щеплень), кільчування втрачається до 50% енергетичних речовин, то лоза до моменту посадки може бути зовсім ослабленою. 

Нам необхідно зробити так, щоб втрата вуглеводів за час зберігання живців винограду була мінімальною. Чим нижче температура, тим нижче інтенсивність дихання, тим менше витрачається енергетичних речовин, але нижче 0 °С лозу зберігати не можна (чому, відповімо нижче). Виходить, що ідеальна температура для зберігання виноградної лози – трохи вище 0°С. Дослідами перевірено, що при температурі +0,4 °С можна до середини березня зберегти незмінним вміст вуглеводів у деревині винограду. 

Немало важливу роль для життєздатності лози має вміст у ній води. З моменту зрізу живця вміст води в ньому постійно зменшується. Якщо живець за час зберігання втрачає більше 20% води, що містилася в ньому, то його шанси стати саджанцем, практично дорівнюють нулю, не допоможе і тижневе вимочування. Нарізайте добре доспілу деревину, при однакових умовах вона підсихає повільніше, ніж погано доспіла. Намагайтеся, щоб від місця зрізу до місця зберігання виноградні живці дійшли з мінімумом втрати вологи. 

Якщо всі умови дотримані, то вимочування перед закладкою на зберігання скоріше шкідливе. Якщо ні, то залежно від ступеня підсихання лози її необхідно вимочити від декількох годин до 2 діб. Вода має бути як можна чистішою і м’якшою: джерельна, дощова або потала (якщо, звичайно, ви не живете в екологічно проблемному районі), відфільтрована. 

Довгі живці краще зберігаються, якщо є можливість зберігати лозу довгою - не нарізайте її як для посадки, зберігайте відрізками по 70-140 см. Висиханню при зберіганні перешкоджає висока вологість повітря, тому необхідно підтримувати високу відносну вологість повітря (95-100%). 

Зазвичай достатньо, щоб лоза була загорнена в поліетиленову плівку або впакована в поліетиленовий мішок. У таких умовах, щоправда, створюються ідеальні умови для сірої гнилі. Тому отвори-віддушини в плівці, зберігання в злегка вологому піску будуть компромісом. 

Можна було б зберігати лозу при температурі нижче 0 °С – і енергія не витрачається і сіра гниль при такій температурі не розів’ється. Але негативні температури висушують виноградні живці. При температурі вище +8 °С можуть завчасно рушити в ріст вічка винограду. Перед посадкою або щепленням живці вимочують 12-24 години, якщо лоза сильно підсохла, то потрібно більше часу, більше 6-7 днів вимочувати безглуздо.

Отже, ідеальні умови для зберігання виноградних живців: 

- температура - +0,4°С, 

- відносна вологість повітря - 95-100%. 

Залежно від умов, можливостей, особистих переваг виноградаря лозу зберігають по різному: закопують у землю - як при вкритті звичайних кущів (місце має бути незатоплюваним), у підвалі - у ящиках з піском або у поліетиленових мішках, навіть між рамами вікна, що виходить на північ (відкриваючи внутрішню кватирку під час сильних морозів). 

І в неукривній зоні, звичайно ці умови краще, ніж «зберігати» живці до весни безпосередньо на виноградних кущах, де морози послабляють лозу та можуть ушкодити бруньки. Невелику кількість цінних живців можна зберігати в холодильнику, загорненими в поліетилен - не забудьте за допомогою термометра, перекладаючи його з полички на поличку, визначити, де у вас ідеальне для зберігання місце.

16.11.2018


Переглядів: 100

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 890 від 06.12.2018p.
¤ 
Нетверезий водій збив пенсіонерку

Нетверезий водій збив пенсіонерку

Дорожньо-транспортна пригода сталася близько шостої години ранку другого грудня, у селі Молодіжне Дубенсько...

¤ 
Смертельна ДТП за участі автомобіля інкасації

Смертельна ДТП за участі автомобіля інкасації

Повідомлення про смертельну дорожньо-транспортну пригоду в селі Бармаки, надійшло до поліції другого грудня...

¤ 
Ігор Мічуда: «Місцеве самоврядування роблять люди…»

Ігор Мічуда: «Місцеве самоврядування роблять люди…»

Ми всі залежимо від влади. Це правда. Однак, саме поняття влади досить аморфне. Тому слід розрізняти виконавчу...

¤ 
Олег Ляшко вимагає повернути в аптеки безкоштовний інсулін

Олег Ляшко вимагає повернути в аптеки безкоштовний інсулін

«Інсулін – це моє життя, але купити його я не можу», – із такими словами та сльозами на очах до громадської пр...

¤ 
Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи»

Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи»

У середу, 5 грудня 2018 року, в приміщенні конференц-залу готелю «Мир» в рамках реалізації проекту Світового бан...

¤ 
У Рівному підвели підсумки спідвейного сезону та нагородили найкращих гонщиків

У Рівному підвели підсумки спідвейного сезону та нагородили найкращих гонщиків

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко переконаний, що спідвей є знаковим видом спорту не лише для Рівного...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2177)
2. Секс із мусульманином [271] (1722)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (1567)
4. Догляньте мене до смерті [278] (1423)
5. [0] (1401)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (1355)
7. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (1346)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1248)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1233)
10. Якщо у сні приснився вуж [219] (1074)
11. Розклад руху автобусів [253] (1072)
12. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1041)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1040)
14. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1005)
15. Три помсти княгині Ольги [820] (964)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як приготувати суші вдома (94)
2. «Кандидати на президентський пост - Тимошенко, Бойко і Порошенко, Зеленський йде вгору, Вакарчук вниз, до парламенту проходять шість партій», - західні соціологи (72)
3. В рамках проекту Світового банку на Рівненщині відремонтують ще 37 амбулаторій (68)
4. У Рівному відкрили меморіальну дошку загиблому воїну АТО (66)
5. Сергій Рибачок: «Медичні конференції - один з важливих чинників нашої роботи» (55)
6. 10 секретів приготування ідеального бісквіту (52)
7. Нетверезий водій збив пенсіонерку (52)
8. Рівненська учениця стала кращою на конкурсі професійної майстерності (51)
9. Рабсила за півціни... (51)
10. Поліцейські розслідують підпал автомобіля (50)
11. Ігор Мічуда: «Місцеве самоврядування роблять люди…» (50)
12. У Рівному відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю (50)
13. Жителі Рівненщини отримали ордени і звання від Президента (50)
14. У Володимирці відкрили Навчально-практичний центр для електромонтажників (48)
15. Аналітик Атлантичної Ради: Президентство Тимошенко - шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни (48)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс