Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №887 від 16.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Як зберегти живці винограду до весни

Як зберегти живці винограду до весни

Правильне зберігання живців винограду суттєво впливає на якість і відсоток виходу повноцінних саджанців. Дуже важливо, щоб до моменту посадки (при вирощуванні кореневласних саджанців) або щеплення (для щеплених саджанців), живці залишалися свіжими та здоровими. Що для цього необхідно робити?

Виноградний живець – це живий організм, у якому містяться запасні енергетичні речовини – вуглеводи (цукор і крохмаль). Живець витрачає цю енергію на дихання. Але сили придадуться живцю для утворення калюсу, коренів і пагонів. Якщо врахувати, що за час зберігання, стратифікації та загартування (для щеплень), кільчування втрачається до 50% енергетичних речовин, то лоза до моменту посадки може бути зовсім ослабленою. 

Нам необхідно зробити так, щоб втрата вуглеводів за час зберігання живців винограду була мінімальною. Чим нижче температура, тим нижче інтенсивність дихання, тим менше витрачається енергетичних речовин, але нижче 0 °С лозу зберігати не можна (чому, відповімо нижче). Виходить, що ідеальна температура для зберігання виноградної лози – трохи вище 0°С. Дослідами перевірено, що при температурі +0,4 °С можна до середини березня зберегти незмінним вміст вуглеводів у деревині винограду. 

Немало важливу роль для життєздатності лози має вміст у ній води. З моменту зрізу живця вміст води в ньому постійно зменшується. Якщо живець за час зберігання втрачає більше 20% води, що містилася в ньому, то його шанси стати саджанцем, практично дорівнюють нулю, не допоможе і тижневе вимочування. Нарізайте добре доспілу деревину, при однакових умовах вона підсихає повільніше, ніж погано доспіла. Намагайтеся, щоб від місця зрізу до місця зберігання виноградні живці дійшли з мінімумом втрати вологи. 

Якщо всі умови дотримані, то вимочування перед закладкою на зберігання скоріше шкідливе. Якщо ні, то залежно від ступеня підсихання лози її необхідно вимочити від декількох годин до 2 діб. Вода має бути як можна чистішою і м’якшою: джерельна, дощова або потала (якщо, звичайно, ви не живете в екологічно проблемному районі), відфільтрована. 

Довгі живці краще зберігаються, якщо є можливість зберігати лозу довгою - не нарізайте її як для посадки, зберігайте відрізками по 70-140 см. Висиханню при зберіганні перешкоджає висока вологість повітря, тому необхідно підтримувати високу відносну вологість повітря (95-100%). 

Зазвичай достатньо, щоб лоза була загорнена в поліетиленову плівку або впакована в поліетиленовий мішок. У таких умовах, щоправда, створюються ідеальні умови для сірої гнилі. Тому отвори-віддушини в плівці, зберігання в злегка вологому піску будуть компромісом. 

Можна було б зберігати лозу при температурі нижче 0 °С – і енергія не витрачається і сіра гниль при такій температурі не розів’ється. Але негативні температури висушують виноградні живці. При температурі вище +8 °С можуть завчасно рушити в ріст вічка винограду. Перед посадкою або щепленням живці вимочують 12-24 години, якщо лоза сильно підсохла, то потрібно більше часу, більше 6-7 днів вимочувати безглуздо.

Отже, ідеальні умови для зберігання виноградних живців: 

- температура - +0,4°С, 

- відносна вологість повітря - 95-100%. 

Залежно від умов, можливостей, особистих переваг виноградаря лозу зберігають по різному: закопують у землю - як при вкритті звичайних кущів (місце має бути незатоплюваним), у підвалі - у ящиках з піском або у поліетиленових мішках, навіть між рамами вікна, що виходить на північ (відкриваючи внутрішню кватирку під час сильних морозів). 

І в неукривній зоні, звичайно ці умови краще, ніж «зберігати» живці до весни безпосередньо на виноградних кущах, де морози послабляють лозу та можуть ушкодити бруньки. Невелику кількість цінних живців можна зберігати в холодильнику, загорненими в поліетилен - не забудьте за допомогою термометра, перекладаючи його з полички на поличку, визначити, де у вас ідеальне для зберігання місце.

16.11.2018


Переглядів: 401

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1010 від 08.04.2021p.
¤ 
Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

2-4 квітня у місті Київ відбувся Чемпіонат України серед кадетів з греко-римської боротьби....

¤ 
Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Представники народного клубу, вболівальницької спільноти та влади міста обговорили план взаємодії щодо виділення земельної ділянки у Рівному для будівництва спортивної бази. Участь у зустрічі взяли міський голова Рівного Олександр Третяк, його профільний заступник Олег Піщанський, депутат Рівнеради і архітектор Дмитро Котляров, гендиректор народного клубу Верес Антон Назарук, члени наглядової ради клубу Юрій Фалко і Валентин Ляхов....

¤ 
Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Пропустивши першим, Верес вдруге у сезоні здобув вольову перемогу над Кременем. Рівняни продовжили переможну серію у чемпіонаті до восьми матчів поспіль....

¤ 
Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Високий кров’яний тиск, відомий як гіпертонія, може призвести до серйозних серцевих проблем. Щоб запобігти підвищенню тиску, слід крім іншого уникати вживання картоплі, приготовленої трьома способами....

¤ 
Потрапив під потяг передаючи передачу

Потрапив під потяг передаючи передачу

Екіпаж групи реагування відділення поліції № 6 (м. Здолбунів) третього березня близько 18:40 саме повертався із виклику. Перечекавши перед шлагбаумом поки проїде потяг, переїхали залізничний переїзд. В цей час до них підбігла перелякана жінка й повідомила, що чоловік потрапив під потяг і травмувався....

¤ 
Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Дії колекторів нерідко межують із порушенням закону. Минулого року Національний банк України (НБУ) отримав понад дві тисячі скарг від боржників, які стосувалися поведінки представників колекторських компаній. Зокрема, скаржилися на погрози, цілодобові дзвінки, тиск на рідних і друзів, поширення особистої інформації. Досі ж українське законодавство жодним чином не регулювало діяльність колекторів. Приборкати проблему має новий закон, який встановлює чіткі вимоги до роботи таких компаній. Деталі дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (5671)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5440)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4146)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4118)
• Допомога під час карантину [967] (4108)
• Бюджет і ми… [965] (4063)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4041)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (4033)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3983)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3960)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3957)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3917)
• Живи до ста! [965] (3855)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3735)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3730)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3683)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3675)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3464)

ТОП-15 свіжого номера:

• Круте піке… (252)
• Юрій Ліпський: «Ми до останнього дня не були впевненні, що фестиваль відбудеться…» (172)
• Дитсадок на Коновальця: «добудувати не можна зупинити» (166)
• Хрумке кокосове печиво (157)
• Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України (152)
• Тепловий опік язика: як позбутися болі та дискомфорту (147)
• Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону (144)
• Як картопля провокує підняття артеріального тиску (143)
• 7 найбільш відомих видів солі та способи їх застосування в кулінарії (140)
• На думку шеф-кухарів: (139)
• Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті» (139)
• Потрапив під потяг передаючи передачу (136)
• Нелюба донька (136)
• Кілька оманливих продуктів, які замість схуднення допоможуть погладшати (134)
• Верес здобуває вольову перемогу над Кременем! (133)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс