Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №889 від 29.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

10 найбільших розчарувань в історії «Оскара»

10 найбільших розчарувань в історії «Оскара»

Найпрестижнішій кінопремії світу скандалів і гучних історій ніколи не бракувало, втім лише кілька несподіваних рішень Академії увійшли в її історію назавжди.

Після того, як Американська академія кіномистецтва оголосила список номінантів 2016 року, навіть ті, хто зазвичай «Оскаром» не цікавляться, були вкрай здивовані: яким чином стрічка «Керол» не потрапила в номінацію найкращого фільму, а Тодд Гейнс – в номінацію найкращого режисера року. Були й такі, кого обурило, що «Містер Шерлок» не отримав номінацію за найкращий грим.

Коли «очікуваного» номінанта в списку на «Оскар» не виявляється, незадоволення починають висловлювати навіть далекі від кіномистецтва люди. Втім, кілька «розчарувань» в історії премії світ запам’ятав надовго.

1.Кларк Гейбл і Джиммі Стюарт не виправдовують очікувань

І перше з них – це «Оскар», якого отримав Роберт Донат у 1939 році за роль шкільного вчителя у фільмі «До побачення, містере Чіпсе». На думку багатьох кінознавців, 1939-ий був одним із «золотих» років Голлівуду, не в останню чергу завдяки чудовій грі Кларка Гейбла в ролі Ретта Батлера у стрічці «Віднесені вітром» і завдяки створеному Джиммі Стюартом образу політика-ідеаліста у фільмі «Містер Сміт їде до Вашингтона».

Але Кіноакадемія вирішила відзначити роботу Доната, чию гру навряд чи можна було назвати знаковою. Через 30 років вийде мюзикл «До побачення, містере Чіпсе» – римейк стрічки 1939 року – з Пітером О’Тулом в головній ролі.

Багато істориків кіно впевнені, що, коли 1940 року Джиммі Стюарт отримав «Оскар» за менш видатну роль у фільмі «Філадельфійська історія», Академія таким чином намагалася загладити свою провину за те, що не відзначила гру актора у «Містері Сміті».

2. «Громадянина Кейна» освистують

Історія Орсона Веллса про зліт і падіння видавничого магната, прототипом якого став мільйонер Вільям Рендольф Херст, у 1941 році наробила галасу. І хоча «Громадянина Кейна» пізніше визнали найвидатнішим американським фільмом усіх часів, – що також підтвердило опитування поважних кінокритиків, проведене BBC Culture, – багато хто поділяв таку думку і за часів виходу стрічки.

Бослі Кроутер з The New York Times писав, «що це, мабуть, найбільша сенсація Голлівуду», а британське видання The Observer назвали фільм «найбільш захопливим у Голлівуді за останні 25 років».

Втім, спроби Херста вилучити «Громадянина Кейна» з обігу, а також послідовні нападки на стрічку і режисера з боку ворогів у пресі, вочевидь, зіпсували його перспективи отримати «Оскара».

Фільм настільки погано зустріла публіка, що щоразу, коли його згадували на церемонії, зал вибухав гомоном невдоволення. «Громадянин Кейн» отримав єдину нагороду за найкращий оригінальний сценарій, а «Оскара» за найкращий фільм віддали у більш безпечні руки – Джону Форду за стрічку «Якою зеленою була моя долина».

3. Найкраща акторка – Грейс Келлі

Скільки фільмів з Грейс Келлі ви можете згадати? Можна закластися, що «Сільську дівчину» ви не назвете. Але саме за цей фільм – не за «Вікно у двір» або «Рівно опівдні» – вона отримала головну премію Академії. У «Сільській дівчині» Келлі зіграла дружину колишнього актора алкоголіка, роль якого виконав Бінг Кросбі.

Цікаво, що інша фаворитка того року зіграла дуже схожу роль. Джуді Гарланд, яка, на думку багатьох, мала отримати «Оскара», чудово зіграла роль аматорської співачки і кіноакторки, чия кар’єра злітає на тлі акторських невдач її чоловіка (Джеймс Мейсон), у фільмі «Народження зірки».

Навіть у момент виходу фільму не було сумнівів у тому, що Гарланд зіграла свою найбільш зрілу роль. Продюсери телевізійної мережі NBC були настільки впевнені в її перемозі, що відправили знімальну групу до лікарні, де акторка щойно народила сина Джої, сподіваючись взяти інтерв’ю в неї.

Коли «Оскара» отримала Келлі, Граучо Маркс (американський комік і телезірка) послав Джуді Гарланд телеграму зі словами, що «її програш є найбільшим пограбуванням з часів Brink’s» (Відомий американський виробник засобів безпеки для дому, якого неодноразово грабували, найгучніше пограбування трапилось у 1950 році. – Ред.).

4. «Майже отримав»

«Хрещений батько» є одним з найвпливовіших фільмів усіх часів. Він миттєво завоював славу в усьому світі і став одним з перших фільмів, касові збори якого у США перебільшили 100 мільйонів доларів. Френсіса Форда Копполу, якому тоді було лише 33 роки, вважали безперечним претендентом на премію за найкращу режисуру на церемонії 1973 року.

Втім, коли ведучі Джулі Ендрюс і Джордж Стівенс відкрили конверт, виявилося, що переможцем став режисер Боб Фосс за фільм «Кабаре». Коппола не приховував свого розчарування, і коли два роки потому він таки отримав «Оскара» за другу частину культової драми, він заявив: «Пару років тому я вже майже отримав нагороду за першу частину цього фільму».

5. «Вогняні колісниці» проти «Червоних»

Якщо за всю історію «Оскарів» і був рік, який міг би позмагатись з видатними досягненнями «золотого» 1939-го, то цей рік - 1981-ий. У номінації «найкращий фільм року» були представлені три стрічки: «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега», «Атлантик-Сіті» і «Червоні» – неймовірно амбітний проект Воррена Бітті про життя журналіста Джона Ріда – єдиного американця, якого поховали біля Кремлівської стіни за видатну роль в історії перших років Радянського Союзу.

Здавалося, перемога була в кишені «Червоних»: епічний розмах, винахідливе вплітання в сюжет інтерв’ю з людьми, які знали Ріда, потужна гра акторів. Але наприкінці вечора несподіваним переможцем виявилася британська спортивна драма «Вогняні колісниці». Біті не отримав премію за найкращу режисуру, втім це був, безумовно, єдиний раз, коли на церемонії вручення «Оскара» пролунав «Інтернаціонал».

6. Навмисна помилка?

«Це рідкісний момент в історії «Оскара», коли п’ять іноземних акторок змагаються за одну номінацію – чотири британських і одна з Брукліна», – жартував Джек Паланс, представляючи претенденток 1993 року. Мешканкою Брукліна була молода акторка Маріса Томей, яка зіграла комедійну роль у фільмі «Моя кузина Вінні».

Втім, змагатися вона мала зі справжніми важковаговиками: Ванессою Редгрейв за роль у «Говардс Енд» та Джуді Девіс у «Чоловіках і дружинах» (яка, до речі, є австралійською акторкою, а не британською). Коли Джек Паланс оголосив ім’я Маріси Томей, багато хто, зокрема, кінокритик Рекс Рід, були впевнені, що він навмисно помилився.

Міф про те, що того року в номінації на найкращу жіночу роль другого плану перемогла інша актриса, існує донині, незважаючи на те, що Академія неодноразово це заперечувала. Аудиторська компанія Price Waterhouse також підтвердила законність перемоги Томей.

Компанія Price Waterhouse відповідає за підрахунок голосів і таємність результатів «Оскара». До вручення нагороди імена переможців відомі лише двом експертам компанії, які під час церемонії стоять біля сцени і у разі помилки ведучих мають втрутитися. – Ред.

7. Непереможна сила «Хороброго серця»

Сайт журналістської статистики FiveThirtyEight.com зазначає, що визнання «Хороброго серця» найкращим фільмом 1996 року стало найбільшою оскарівською несподіванкою за останні 20 років, враховуючи нагороди і премії критиків, які передують церемонії.

Явним фаворитом того сезону була стрічка «Аполлон 13» – драма Рона Говарда про невдалу місію НАСА на Місяць. Втім, кривава історія Мела Гібсона про шотландського патріота заволоділа серцями членів Академії і отримала загалом п’ять Оскарів.

8. «Врятувати» Стівена Спілберга не вдалося

Стівену Спілбергу знадобилося два десятиліття, щоби отримати свого першого «Оскара» за стрічку «Список Шиндлера» 1994 року. Всього через п’ять років він мав всі шанси вдруге стати найкращим режисером року за драму часів Другої світової війни – «Врятувати рядового Райана».

Фільм, який демонструє одне з найбільш реалістичних зображень подій висадки в Нормандії, знятий з великим динамізмом оператором Янушом Камінським, був безперечним претендентом на перемогу в номінаціях «Найкращий фільм» і «Найкраща режисерська робота». Але «Оскар» дістався «Закоханому Шекспіру».

Можливо, фільм «Врятувати рядового Райана» став би переможцем, якби він не змагався з іншою воєнною драмою – «Тонка червона лінія» Теренса Маліка, яка відвернула частину голосів, і, таким чином, «Закоханий Шекспір» став переможцем.

9. І найкращим актором стає … Едріан Броуді

Гра Едріана Броуді в ролі Владислава Шпільмана в «Піаністі» Романа Поланскі сподобалась багатьом, але мало хто припускав, що він може отримати за неї «Оскара». У Броуді були серйозні конкуренти: Майкл Кейн, Джек Ніколсон і Деніел Дей-Льюїс, якого вважали дуже вірогідним переможцем за роль Білла М’ясника в «Бандах Нью-Йорка» Мартіна Скорсезе.

У свої 29 років Броді став наймолодшим в історії Академії актором, який отримав «Оскара», і його рекорд досі не побили.

10. «Не надто прогресивний фільм»

«Зіткнення» вважають найгіршим переможцем у номінації «Найкращий фільм року» всіх часів. Зокрема, таку думку поділяє кіножурнал Film Comment. Найперше критики невдоволені висвітленням расових відносин у фільмі, які зображені з надмірною гостротою, але ігнорують приховану дискримінацію і расові забобони значно більш поширені в американському суспільстві.

Багато інших ненавидять «Зіткнення» за те, що він обійшов «Горбату гору», більш чуттєвий і художньо складний фільм про приречене кохання двох ковбоїв, який до того ж добре відобразив настрої ліберальної Америки, занепокоєної тим, що Джордж Буш вдруге переміг на президентських виборах частково завдяки агітації проти одностатевих шлюбів.

Переважна більшість членів Академії за тих часів, як і досі, представлена білими чоловіками поважного віку, тому консервативні настрої, як в політиці, так і мистецтві, не мають дивувати. Багато аналітиків вважають, що віддав свої голоси «Зіткненню» замість «Горбатої гори» Академія намагалася продемонструвати прогресивні погляди, але в рамках розумного.

29.11.2018


Переглядів: 1248

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (749)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (84)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"