Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №891 від 13.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"




  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Жовтень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про крупи

Цікаві факти про крупи

Крупи - основа для приготування безлічі смачних і поживних страв. Більшість круп’яних культур прийшло до нас з далеких віків, коли тільки зароджувалися цивілізації.

Межиріччя Тигру і Євфрату, береги Нілу і Азія, а на Американському континенті - територія сучасної Мексики - саме там вперше стали вирощувати рис і просо, ячмінь і овес, пшеницю і кукурудзу, які стали для багатьох націй і культур не тільки основою щоденного раціону, а й свого роду «візитною карткою».

Так, наприклад, для багатьох східних держав, у тому числі Японії та Китаю, таким символом став рис. Примітно, що в китайській мові дієслово «є» найчастіше передається поєднанням «чи фе», що дослівно означає «їсти рис».

На деяких східних мовах вираз «смачного!» в дослівному перекладі означає «пригощайтесь рисом», а «прийом їжі» - «рисова страва». Історія появи злакових і круп’яних культур у нас бере свій початок у часи Київської Русі (IX-XIII століття н. е.). Саме тоді селяни почали повсюдно обробляти жито, пшеницю, овес, ячмінь і просо, а приготовлені з них хлібобулочні, борошняні вироби і каші стали невід’ємним атрибутом столу.

Саме крупи часто складають основу раціону вегетаріанців. Незамінні страви з круп і для тих, хто дотримується посту. Дійсно, в крупах містяться речовини, що сприяють правильному білковому обміну, які зміцнюють стінки судин і зменшують кількість жирових клітин.

Гречана крупа

Гречану крупу (ядриця і проділ) виробляють із зерна гречки, відокремлюючи ядра від плодових оболонок. Батьківщиною гречки є Північна Індія, де її називають «чорним рисом». Вік цього злаку налічує більше 5000 років. У Франції, Бельгії, Іспанії та Португалії його колись величали «арабським зерном», в Італії і самої Греції - «турецьким», а в Німеччині - «язичницьким зерном».

Гречку, яка потрапила до нас з Греції, за що і отримала свою назву (гречану крупу спочатку називали «грецькою»), вирощували задовго до того, як про неї дізналися в Західній Європі. У ХVIII-ХIХ століттях гречка навіть займала більші площі, ніж жито! Гречку їли і у свята, і в будні, і вона не приїдалася, адже ця крупа добре поєднується з м’ясом, рибою і овочами.

З неї готували начинки до різних страв, крупеники, гречаники і, звичайно ж, кашу, про яку раніше в народі шанобливо говорили: «Гречана каша - матінка наша».

Ця крупа багата залізом, фосфором і міддю, містить вітаміни групи В, а також рутин, що знижує шкідливий вплив радіації на організм людини.

Пшоняна крупа

Пшоняна крупа виробляється з пшона - насіння проса, які звільняють від зовнішньої оболонки. Пшоно буває білим, сірим, жовтим і навіть червоним, однак найбільш поширене пшоно жовтого кольору.

Родина проса - Китай, де воно було відоме за 3000 років до н. е. А другою батьківщиною цього злаку вважається Індія, звідки воно ще в I тисячолітті до н. е. потрапило в древній Іран, а потім у Вірменію та Грузію.

Пшоно багате рослинними білками і мікроелементами. Крім того, воно містить вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, регулюють кров’яний тиск і підвищують нашу працездатність.

Кукурудзяна крупа

Кукурудзяна крупа виробляється з зерен кукурудзи. Її батьківщина - Центральна і Південна Америка, де її вирощують уже понад 7000 років. Індіанці використовували в їжу не тільки зерна, але й волоті і стебла кукурудзи. У Європі кукурудзу почали обробляти тільки в XIX столітті.

Кукурудзяна крупа - цінний поживний продукт. У ній міститься велика кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, РР; залізо, кремній, калій і фосфор. Вона знижує рівень холестерину в крові, сприяє виведенню токсинів з організму і уповільнює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті.

Рис

Рис - одна з найдавніших сільськогосподарських культур, вік якої налічує 9000 років. Батьківщиною рису вважаються Китай і східна Індія.

В Європі його стали вживати в їжу в VIII столітті н. е., а в Америці - в XV-XVI століттях. В Україну цей злак завезли через Угорщину в XV столітті, проте саме слово «рис» з’явилося лише наприкінці XIX століття. Вважається, що воно стало похідним від англійського «райс», в перекладі означає «рис». До цього рис називали «сарацинським зерном», «сарацинської пшеницею» і «сорочинським пшоном».

Рис містить велику кількість калію, фосфору, цинку, кальцію, заліза, йоду та вітамінів групи В.

У японських селах в святкові дні, особливо в часи новорічних урочистостей, на найпочеснішому місці в будинку викладають гірку рисових коржів - кагамімоті, що вважаються символом благополуччя і удачі.

Вівсяна крупа

Вівсяна крупа виготовляється з вівса, який піддається пропарюванню, лущення або шліфування. Батьківщина цього злаку - Монголія і Північний Китай. У Європі овес вирощують більше двох тисяч років.

Вівсяна крупа містить велику кількість незамінних амінокислот, ефірних масел, макро- і мікроелементів, вітамінів. Страви з цієї крупи підвищують імунітет, нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

З вівсяної крупи готують пластівці, з яких можна швидко приготувати кашу, мюслі і безліч інших страв.

Перлова крупа

Перлову крупу виробляють, знімаючи верхній шар зерен ячменю. Батьківщина цього злаку - Азія, а історія обробітку ячменю почалася ще в епоху неоліту (12-10 тис. років до н. е.). Сьогодні культурний ячмінь вирощують на великих територіях від Тибету до Північної Африки і Криту.

Перлова крупа містить велику кількість селену, вітамінів групи В, протеїнів і мінералів. У ній також багато амінокислот, які роблять на організм антибактеріальну дію, і фосфору, що регулює обмін речовин і роботу мозку.

Ячна крупа

Ячна крупа, так само, як і перлова, виготовляється з ячменю. Його зерна очищають і подрібнюють, в результаті чого виходять крупинки різної форми і розміру. Ячна крупа містить велику кількість складних вуглеводів, крохмалю, білка, харчових волокон, а також вітамінів і мінеральних речовин.

Вживання в їжу страв з ячної крупи викликає протизапальну дію, сприяє очищенню й омолодженню організму.

Манна крупа

Манну крупу, або манку, отримують в результаті перемолу пшениці в борошно. У манці мало клітковини, проте ця крупа містить велику кількість білків, крохмалю, вітамінів групи В, а також калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору і заліза. Манка легко і швидко готується, тому в ній зберігаються всі корисні речовини. Страви з цієї крупи дуже поживні і калорійні.

Пшенична крупа

Пшенична крупа являє собою перемелені зерна пшениці, причому помел може бути як великим, так і дрібним. Батьківщиною пшениці вважаються землі Сирії, Палестини, Ефіопії та Західних Гімалаїв. В даний час територія її поширення становить близько 200 мільйонів гектарів по всьому світу.

Пшенична крупа покращує імунітет, регулює обмінні процеси, знижує рівень холестерину в крові, виводить з організму шлаки і токсини.

13.12.2018


Переглядів: 1002

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1037 від 13.10.2021p.
¤ 
Як підготувати ремонтантну полуницю до зими: корисні поради

Як підготувати ремонтантну полуницю до зими: корисні поради

Ремонтантна полуниця – це культура, яка дає два або навіть три врожаї за один сезон за умов сухої і теплої осені. Щоб радіти великим, смачним ягодам і наступного сезону, восени треба здійснити ряд заходів з догляду за цією рослиною....

¤ 
ТОП-10 досягнень ОАЕ

ТОП-10 досягнень ОАЕ

ОАЕ – це чисті пляжі, східна екзотика, шопінг і сафарі по піщаних дюнах, розваги та високий рівень сервісу. Все це знаходить відгук у численних туристів. Тож пропонуємо вам ознайомитися з досягненнями ОАЕ більш детально....

¤ 
Ніхто не знає, як свої гріхи буде спокутувати…

Ніхто не знає, як свої гріхи буде спокутувати…

Їй висловлювали співчуття, слова підтримки. Даниїла кивала у відповідь. Але нічого не відчувала. В душі – порожнеча. Сліз не було. Лише зачепили перешіптування родини покійного чоловіка:...

¤ 
Поквиталася із «коханим» ножем

Поквиталася із «коханим» ножем

Про доставленого до лікарні із пораненням грудної клітки 33-річного жителя села Переброди Сарненського району, 10 жовтня близько 20-ї години повідомили на спецлінію 102 медики. За фактом умисного тяжкого тілесного ушкодження вирішується питання про повідомлення зловмисниці про підозру....

¤ 
Зіштовхнув із балкона знайому

Зіштовхнув із балкона знайому

Восьмого жовтня Костопільський районний суд обрав 30-річному підозрюваному у скоєнні тяжкого злочину запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту....

¤ 
Небезпека трансжирів в раціоні українців

Небезпека трансжирів в раціоні українців

У світі набирає обертів тенденція до здорового харчування, зокрема відмова від споживання трансжирів. Люди все ретельніше вивчають склад товарів, а країни обмежують вміст шкідливих жирів у продуктах на законодавчому рівні. В Україні теж роблять перші кроки у цьому напрямку. У вересні депутати схвалили у першому читанні закон про заборону трансжирів у дитячому харчуванні. Детальніше про проблему розповідають експерти Центру громадського моніторингу та контролю....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (9390)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (8510)
• Допомога під час карантину [967] (6505)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (6481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (6479)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (6119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (6099)
• Бюджет і ми… [965] (6096)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (6051)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (6045)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (6028)
• Живи до ста! [965] (6005)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (6000)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (5898)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (5861)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (5686)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (5590)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (5482)

ТОП-15 свіжого номера:

• Це холодне «щасливе дитинство» (2107)
• Небезпека трансжирів в раціоні українців (291)
• Олена РУДА: «Очікували більше спротиву від цього суперника» (279)
• Рівненські софтболістки – переможці Чемпіонату України (277)
• Зіштовхнув із балкона знайому (263)
• Ніхто не знає, як свої гріхи буде спокутувати… (260)
• Поквиталася із «коханим» ножем (252)
• Як підготувати ремонтантну полуницю до зими: корисні поради (245)
• ТОП-10 досягнень ОАЕ (240)
• На Рівненщині проведуть додаткові тури імунізації дітей від поліо, а невакцинованих дітей не будуть допускати до навчання (228)
• Кому, крім незаміжніх, не можна тримати кактус в будинку (228)
• Навіщо в тісто досвідчені господині додають крохмаль (226)
• Як правильно і легко зберегти петунію до наступного сезону (221)
• «За Україну, за її волю!»: на Рівненщині відбувся конкурс юнацької творчості (220)
• Салат з баклажанів в китайському стилі (219)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс