Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №891 від 13.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Вересень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про крупи

Цікаві факти про крупи

Крупи - основа для приготування безлічі смачних і поживних страв. Більшість круп’яних культур прийшло до нас з далеких віків, коли тільки зароджувалися цивілізації.

Межиріччя Тигру і Євфрату, береги Нілу і Азія, а на Американському континенті - територія сучасної Мексики - саме там вперше стали вирощувати рис і просо, ячмінь і овес, пшеницю і кукурудзу, які стали для багатьох націй і культур не тільки основою щоденного раціону, а й свого роду «візитною карткою».

Так, наприклад, для багатьох східних держав, у тому числі Японії та Китаю, таким символом став рис. Примітно, що в китайській мові дієслово «є» найчастіше передається поєднанням «чи фе», що дослівно означає «їсти рис».

На деяких східних мовах вираз «смачного!» в дослівному перекладі означає «пригощайтесь рисом», а «прийом їжі» - «рисова страва». Історія появи злакових і круп’яних культур у нас бере свій початок у часи Київської Русі (IX-XIII століття н. е.). Саме тоді селяни почали повсюдно обробляти жито, пшеницю, овес, ячмінь і просо, а приготовлені з них хлібобулочні, борошняні вироби і каші стали невід’ємним атрибутом столу.

Саме крупи часто складають основу раціону вегетаріанців. Незамінні страви з круп і для тих, хто дотримується посту. Дійсно, в крупах містяться речовини, що сприяють правильному білковому обміну, які зміцнюють стінки судин і зменшують кількість жирових клітин.

Гречана крупа

Гречану крупу (ядриця і проділ) виробляють із зерна гречки, відокремлюючи ядра від плодових оболонок. Батьківщиною гречки є Північна Індія, де її називають «чорним рисом». Вік цього злаку налічує більше 5000 років. У Франції, Бельгії, Іспанії та Португалії його колись величали «арабським зерном», в Італії і самої Греції - «турецьким», а в Німеччині - «язичницьким зерном».

Гречку, яка потрапила до нас з Греції, за що і отримала свою назву (гречану крупу спочатку називали «грецькою»), вирощували задовго до того, як про неї дізналися в Західній Європі. У ХVIII-ХIХ століттях гречка навіть займала більші площі, ніж жито! Гречку їли і у свята, і в будні, і вона не приїдалася, адже ця крупа добре поєднується з м’ясом, рибою і овочами.

З неї готували начинки до різних страв, крупеники, гречаники і, звичайно ж, кашу, про яку раніше в народі шанобливо говорили: «Гречана каша - матінка наша».

Ця крупа багата залізом, фосфором і міддю, містить вітаміни групи В, а також рутин, що знижує шкідливий вплив радіації на організм людини.

Пшоняна крупа

Пшоняна крупа виробляється з пшона - насіння проса, які звільняють від зовнішньої оболонки. Пшоно буває білим, сірим, жовтим і навіть червоним, однак найбільш поширене пшоно жовтого кольору.

Родина проса - Китай, де воно було відоме за 3000 років до н. е. А другою батьківщиною цього злаку вважається Індія, звідки воно ще в I тисячолітті до н. е. потрапило в древній Іран, а потім у Вірменію та Грузію.

Пшоно багате рослинними білками і мікроелементами. Крім того, воно містить вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, регулюють кров’яний тиск і підвищують нашу працездатність.

Кукурудзяна крупа

Кукурудзяна крупа виробляється з зерен кукурудзи. Її батьківщина - Центральна і Південна Америка, де її вирощують уже понад 7000 років. Індіанці використовували в їжу не тільки зерна, але й волоті і стебла кукурудзи. У Європі кукурудзу почали обробляти тільки в XIX столітті.

Кукурудзяна крупа - цінний поживний продукт. У ній міститься велика кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, РР; залізо, кремній, калій і фосфор. Вона знижує рівень холестерину в крові, сприяє виведенню токсинів з організму і уповільнює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті.

Рис

Рис - одна з найдавніших сільськогосподарських культур, вік якої налічує 9000 років. Батьківщиною рису вважаються Китай і східна Індія.

В Європі його стали вживати в їжу в VIII столітті н. е., а в Америці - в XV-XVI століттях. В Україну цей злак завезли через Угорщину в XV столітті, проте саме слово «рис» з’явилося лише наприкінці XIX століття. Вважається, що воно стало похідним від англійського «райс», в перекладі означає «рис». До цього рис називали «сарацинським зерном», «сарацинської пшеницею» і «сорочинським пшоном».

Рис містить велику кількість калію, фосфору, цинку, кальцію, заліза, йоду та вітамінів групи В.

У японських селах в святкові дні, особливо в часи новорічних урочистостей, на найпочеснішому місці в будинку викладають гірку рисових коржів - кагамімоті, що вважаються символом благополуччя і удачі.

Вівсяна крупа

Вівсяна крупа виготовляється з вівса, який піддається пропарюванню, лущення або шліфування. Батьківщина цього злаку - Монголія і Північний Китай. У Європі овес вирощують більше двох тисяч років.

Вівсяна крупа містить велику кількість незамінних амінокислот, ефірних масел, макро- і мікроелементів, вітамінів. Страви з цієї крупи підвищують імунітет, нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

З вівсяної крупи готують пластівці, з яких можна швидко приготувати кашу, мюслі і безліч інших страв.

Перлова крупа

Перлову крупу виробляють, знімаючи верхній шар зерен ячменю. Батьківщина цього злаку - Азія, а історія обробітку ячменю почалася ще в епоху неоліту (12-10 тис. років до н. е.). Сьогодні культурний ячмінь вирощують на великих територіях від Тибету до Північної Африки і Криту.

Перлова крупа містить велику кількість селену, вітамінів групи В, протеїнів і мінералів. У ній також багато амінокислот, які роблять на організм антибактеріальну дію, і фосфору, що регулює обмін речовин і роботу мозку.

Ячна крупа

Ячна крупа, так само, як і перлова, виготовляється з ячменю. Його зерна очищають і подрібнюють, в результаті чого виходять крупинки різної форми і розміру. Ячна крупа містить велику кількість складних вуглеводів, крохмалю, білка, харчових волокон, а також вітамінів і мінеральних речовин.

Вживання в їжу страв з ячної крупи викликає протизапальну дію, сприяє очищенню й омолодженню організму.

Манна крупа

Манну крупу, або манку, отримують в результаті перемолу пшениці в борошно. У манці мало клітковини, проте ця крупа містить велику кількість білків, крохмалю, вітамінів групи В, а також калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору і заліза. Манка легко і швидко готується, тому в ній зберігаються всі корисні речовини. Страви з цієї крупи дуже поживні і калорійні.

Пшенична крупа

Пшенична крупа являє собою перемелені зерна пшениці, причому помел може бути як великим, так і дрібним. Батьківщиною пшениці вважаються землі Сирії, Палестини, Ефіопії та Західних Гімалаїв. В даний час територія її поширення становить близько 200 мільйонів гектарів по всьому світу.

Пшенична крупа покращує імунітет, регулює обмінні процеси, знижує рівень холестерину в крові, виводить з організму шлаки і токсини.

13.12.2018


Переглядів: 264

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 981 від 10.09.2020p.
¤ 
Що робити з томатами?

Що робити з томатами?

Кілька цікавих рецептів літньої консервації

Розпочався «томатний сезон» і кожна господиня хоче спробувати цікавий рецепт, результат якого викличе неабияке здивування та схвалення як родини, так і гостей. Пропонуємо добірку цікавих рецептів, які обов’язково стануть вам у пригоді у сезон літніх консервацій....

¤ 
Трофимов виграв чемпіонат світу серед юніорів у Данії

Трофимов виграв чемпіонат світу серед юніорів у Данії

Рівненський спідвеїст Віктор Трофимов-молодший став тріумфатором турніру у Данії....

¤ 
Масове отруєння дітей у школі: причини встановлюються

Масове отруєння дітей у школі: причини встановлюються

Повідомлення про відсутність 68 дітей на заняттях у Ясногірській загальноосвітній школі, що на Сарненщині, до поліції надійшло від директора навчального закладу третього вересня....

¤ 
Застрелила чоловіка та ледь не вбила доньку і себе

Застрелила чоловіка та ледь не вбила доньку і себе

Сьомого вересня суд задовольнив клопотання слідчого Рівненського районного відділення поліції та обрав запобіжний захід підозрюваній в умисному вбивстві та замаху на умисне вбивство малолітньої дитини у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб....

¤ 
Три найкращі лікувальні настої для вживання на ніч

Три найкращі лікувальні настої для вживання на ніч

Що може бути краще, ніж смачний, дуже гарячий настій або чай перед сном? Оберіть улюблену чашку, вмостіться на дивані з книжкою і повільно насолоджуйтесь цим лікувальним засобом....

¤ 
У другий тур виборів міського голови Рівного виходять Муляренко та Шакирзян - опитування

У другий тур виборів міського голови Рівного виходять Муляренко та Шакирзян - опитування

5 вересня 2020 року в Україні офіційно стартували місцеві вибори. Напередодні старту офіційної виборчої кампанії ми вирішили поцікавитись кого рівняни вже готові підтримати, якби вибори відбувались найближчої неділі. І результати виявились дещо несподіваними, особливо в розрізі підтримки виборцями політичних партій та ймовірних кандидатів на посаду міського голови....





Найпопулярніші статті:

• Як позбутися шпори на п’яті [850] (2043)
• Бюджет і ми… [965] (1856)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (1792)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (1775)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (1770)
• Живи до ста! [965] (1767)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (1757)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (1744)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (1737)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (1737)
• Допомога під час карантину [967] (1688)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (1599)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (1529)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (1529)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (1514)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (1508)
• Гостра бюджетна пандемія… [964] (1472)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (1469)

ТОП-15 свіжого номера:

• У другий тур виборів міського голови Рівного виходять Муляренко та Шакирзян - опитування (150)
• Трофимов виграв чемпіонат світу серед юніорів у Данії (146)
• Ельзаські булочки (145)
• Застрелила чоловіка та ледь не вбила доньку і себе (144)
• Три найкращі лікувальні настої для вживання на ніч (144)
• Віктор Шакирзян: В Рівному буде “Будинок мрії” (143)
• Особливі спортсмени взяли участь у чемпіонаті України з пляжного волейболу (141)
• Масове отруєння дітей у школі: причини встановлюються (138)
• Що робити з томатами? (134)
• Наркотики та зброю зберігав у гаражі (128)
• Рівнянин у складі збірної Польщі став чемпіоном світу зі спідвею (126)
• Визначено переможців суперфіналу «Олімпійське літо»! (126)
• Малолітній пішохід потрапив під колеса авто (126)
• Ось чому на трояндових кущах чорніють пагінці (124)
• “Кардинал-Рівне” зазнає другої домашньої поразки поспіль (124)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс