Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №898 від 31.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Актальні ціни на бензин, дизель.
Олас - якісне пальне.

  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Жовтень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Обираємо кухонне начиння

Обираємо кухонне начиння

Чому варто уважніше поставитися до вибору посуду? Тому що він впливає не тільки на смак і якість приготовленої їжі, але і на наше здоров’я. І якщо ми вже звикли ретельно обирати продукти, до посуду ми ставимося більш поблажливо. 

Асоціації споживачів, екологи, учені та медики застерігають від влучення в наш організм токсичних речовин у результаті використання деяких видів посуду.

Виробники ж затверджують, що причин для занепокоєння немає: достатньо правильно користуватися кухонним начинням і знати, із чого воно зроблене і для чого призначене.

У кожного посуду є свої переваги. Але є і недоліки, які ми часом недооцінюємо. Наш огляд кухонного начиння допоможе краще у всьому розібратися.

Алюміній

Цей посуд легкий, не занадто дорогий і досить довговічний. Швидко поширює тепло, не піддається корозії. Але основний ризик - можливість токсичної дії алюмінію на кісткову і нервову системи.

Його частинки потрапляють у наш організм в результаті контакту з кислими продуктами (томати, лимон, абрикос, щавель). А дослідження, проведене у Франції в 2000 році Національним інститутом охорони здоров’я і медичних досліджень (INSERM), виявило підвищення ризику виникнення хвороби Альцгеймера серед тих, хто пив водопровідну воду зі вмістом алюмінію більш ніж 100 мікрограмів на літр.

Порада: алюмінієвий посуд можна використовувати час від часу. Якісний алюмінієвий посуд має досить товсті стінки і міцну окісну плівку, що захищає від окислювання внаслідок дії кислих продуктів, - такий посуд найбільш безпечний.

Силікон

Силіконовий посуд має природні антипригарні властивості: будь-яку готову страву легко витягти, просто відігнувши край еластичної форми.

Він особливо гарний для приготування виробів з тіста і менше підходить для суфле та запіканок - через ефект запотівання, що дає силіконова поверхня. Тому вироби краще виймати з форми негайно, ще гарячими, щоб зберегти рум’яну хрустку скоринку.

Стійкість силікону до впливу високих температур дотепер вивчається: один з різновидів цього посуду (на базі насиченого киснем силікону) був заборонений у Швейцарії через потенційну небезпеку для здоров’я.

Порада: вибирайте форми з максимальною термостійкістю і ніколи не перевищуйте рекомендованої температури.

Нержавіюча сталь

Найпоширеніший матеріал для виготовлення сковорід і каструль - сплав заліза, хрому і нікелю. Посуд з нержавіючої сталі міцний, практичний та безпечний. Однак людям з алергією на нікель такий посуд використовувати не рекомендується.

Маркування «Сталь 10/18» або «Хірургічна сталь» означає, що це сталь дуже високої якості, стабілізована і стійка до корозії. Такі вироби не слід перегрівати: поліровані поверхні чорніють і покриваються незмивними розводами.

Порада: вибирайте якісний товстостінний посуд із дном типу «сендвіч», що рівномірно розподіляє тепло, даючи можливість готувати з мінімальною кількістю олії і води. Обирайте кришки з нержавіючої сталі: вони відбивають тепло всередину посуду, дозволяючи скоротити час термообробки.

Пластик

Посуд легкий, небиткий, добре зберігає продукти, відрізняється невисокою ціною та компактністю. Найчастіше ми використовуємо його для приготування їжі в мікрохвильовій печі.

Однак не весь пластмасовий посуд термостійкий. Тому нагрівати його не рекомендується - за винятком спеціальних ємкостей, призначених для розморожування продуктів.

При тривалому або сильному нагріванні молекули пластмаси можуть проникнути в їжу, особливо в продукти, що містять жир, (м’ясо, сир). Не рекомендується класти гарячу або жирну їжу в пластикові ємкості (жир легко всмоктує в себе всі шкідливі речовини). Те ж саме вірно і стосовно харчової плівки, тому що вона не дуже термостійка.

Порада: пластик ідеальний для сухих і холодних продуктів. При розігріванні їжі в мікрохвильовці віддавайте перевагу склу.

Мідь

Вона рівно тримає тепло, швидко нагрівається, повільно остигає, страви не пригорають. Недолік - здатність до окислювання: мідь може вступати в реакцію з азотною кислотою, що міститься у мийних засобах. Часто зсередини посуд покривають іншим металом, щоб мідь не стикалася безпосередньо з продуктами. Якісний посуд з міді коштує дорого.

Порада: використовуйте його для приготування варення — ідеальний розподіл тепла вбереже від пригоряння цукру.

Кераміка

Кераміка не виділяє ніяких шкідливих речовин. У горщиках з необпаленої глини можна готувати без води і жиру - якщо попередньо ненадовго опустити посудину у воду. Але неглазуровану кераміку не можна мити з використанням мийних засобів. Кераміка досить важка, громіздка і б’ється. Крім того, холодну кераміку не можна ставити в розігріту духовку.

Порада: читайте маркування — фарби, якими покритий посуд, можуть виділяти токсини.

Чавун

Посуд міцний, довговічний, рівномірно нагрівається, добре витримує високі температури. Знавці віддають перевагу сковородам і сотейникам без покриття: приготовлена в них їжа має найкращі смакові якості. Перед початком використання чавун варто прогріти з невеликою кількістю олії, а після використання - протерти серветкою, просоченою олією, і зберігати в такому виді.

Порада: не використовуйте абразивні речовини — їжа буде приставати до дна.

Скло

Посуд зі скла екологічний, досить практичний, виглядає дуже естетично, його можна використовувати і для приготування страв, і для їхньої сервіровки. Але він б’ється, не витримує контрасту температур, іноді його важко відмити.

Порада: звертайте увагу на маркування — там зазначений ступінь термостійкості і те, чи є цей посуд небитким та удароміцним.

Дерево

Головний недолік: якщо поверхня ушкоджена, і на ній залишаються мікрочастинки їжі, це створює сприятливий ґрунт для мікробів. Найбільш стійким щодо цього вважається бамбук.

Порада: дерев’яне начиння можна чистити крупною сіллю і протирати білим оцтом, це дозволить усунути і мікроби, і запахи.

Антипригарне покриття

Воно дозволяє готувати з мінімальною кількістю олії і надає можливість харчуватися з більшою користю для здоров’я. Але використовувати сковорідки та каструлі з антипригарним покриттям варто тільки з доведеною високою якістю.

Експерти Американського агентства захисту навколишнього середовища, спираючись на дослідження, проведені в липні 2005 року, попереджають: використання посуду з низькоякісним полімерним покриттям може бути пов’язане з ризиком виділення канцерогенних речовин.

Для чищення посуду такого типу не можна використовувати абразиви та розігрівати його до високих температур, особливо без їжі. Міняти посуд з антипригарним покриттям потрібно, як тільки порушується його цілісність і поверхня втрачає первісний вигляд.

31.01.2019


Переглядів: 362

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 934 від 10.10.2019p.
¤ 
Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Давньоримському філософові Луцію Сенеці належить наступний афоризм: “Певні ліки небезпечніші, ніж самі хвороби”. З цим складно не погодитися, але тільки шляхом перевірок і помилок людство створює високоефективні медичні препарати, які рятують життя. А в процесі таких відкриттів відбувається немало курйозних випадків, цікавих подій і оригінальних рішень....

¤ 
Перші ISF World Cool Games в Україні!

Перші ISF World Cool Games в Україні!

З 10-14 жовтня 2019 року, тиждень, повний спорту і культури, пройде у Києві. Участь у цьому Заході братимуть  школярі з 10 країн світу: Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Китаю, Молдови, Польщі, Франції, Хорватії і України! ...

¤ 
Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США

Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США

Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду дебютного етапу змагань «International Swimming League» в Індіанаполісі у США....

¤ 
Застосування зеленого чаю у побуті

Застосування зеленого чаю у побуті

Зелений чай славиться своєю користю для організму. Його позиціонують, як джерело енергії і великої кількості вітамінів....

¤ 
Доля освітньої реформи:

Доля освітньої реформи:

чого чекати від нового міністерства?

Минуло трохи більше місяця, як міністерство освіти отримало нову очільницю. Нею стала одна з наймолодших членів уряду – 29-річна Ганна Новосад. За цей час міністерка встигла призначити заступників, які відповідатимуть за ключові напрямки роботи, і презентувати план дій. Чи продовжуватиме МОН реформу нової української школи і чи чекати вчителям підвищення зарплат, обіцяного попереднім урядом, дізнавались наші експерти....

¤ 
Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу»

Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу»

Напередодні старту опалювального сезону дуже цікаво, як його зустрічає наша регіональна газова компанія АТ «Рівнегаз». Про стан справ на підприємстві ми попросили розповісти комерційного директора АТ «Рівнегаз» Віктора Осницького:...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (20907)
2. Як правильно приймати вітаміни? [749] (7370)
3. Моє місто - найкраще [427] (7066)
4. Секс із мусульманином [271] (5982)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (5919)
6. Як позбутися шпори на п’яті [850] (5702)
7. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (5375)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (5336)
9. Догляньте мене до смерті [278] (5269)
10. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (5253)
11. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 [891] (5060)
12. Якщо у сні приснився вуж [219] (3714)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (3644)
14. Коли розпочинати садити городину [599] (3358)
15. Розклад руху автобусів [253] (3281)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Приворот. Сімейна ідилія за 500$ (72)
2. Ольга Сумська розповіла, хто її врятував після складних пологів (66)
3. Чорна вдова (66)
4. Застосування зеленого чаю у побуті (65)
5. Фаршировані баклажани (64)
6. Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу» (64)
7. Вбив металевим совком (63)
8. Цікаве про лікарські засоби і не тільки (63)
9. Поліцейські затримали рецидивіста за замах на умисне вбивство та зґвалтування рівнянки (62)
10. «Перезавантаження влади» (62)
11. Перші ISF World Cool Games в Україні! (60)
12. ДТП за участю двох вантажівок (60)
13. Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США (59)
14. Про які хвороби розповість постійна спрага (58)
15. Доля освітньої реформи: (57)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс