Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №898 від 31.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Обираємо кухонне начиння

Обираємо кухонне начиння

Чому варто уважніше поставитися до вибору посуду? Тому що він впливає не тільки на смак і якість приготовленої їжі, але і на наше здоров’я. І якщо ми вже звикли ретельно обирати продукти, до посуду ми ставимося більш поблажливо. 

Асоціації споживачів, екологи, учені та медики застерігають від влучення в наш організм токсичних речовин у результаті використання деяких видів посуду.

Виробники ж затверджують, що причин для занепокоєння немає: достатньо правильно користуватися кухонним начинням і знати, із чого воно зроблене і для чого призначене.

У кожного посуду є свої переваги. Але є і недоліки, які ми часом недооцінюємо. Наш огляд кухонного начиння допоможе краще у всьому розібратися.

Алюміній

Цей посуд легкий, не занадто дорогий і досить довговічний. Швидко поширює тепло, не піддається корозії. Але основний ризик - можливість токсичної дії алюмінію на кісткову і нервову системи.

Його частинки потрапляють у наш організм в результаті контакту з кислими продуктами (томати, лимон, абрикос, щавель). А дослідження, проведене у Франції в 2000 році Національним інститутом охорони здоров’я і медичних досліджень (INSERM), виявило підвищення ризику виникнення хвороби Альцгеймера серед тих, хто пив водопровідну воду зі вмістом алюмінію більш ніж 100 мікрограмів на літр.

Порада: алюмінієвий посуд можна використовувати час від часу. Якісний алюмінієвий посуд має досить товсті стінки і міцну окісну плівку, що захищає від окислювання внаслідок дії кислих продуктів, - такий посуд найбільш безпечний.

Силікон

Силіконовий посуд має природні антипригарні властивості: будь-яку готову страву легко витягти, просто відігнувши край еластичної форми.

Він особливо гарний для приготування виробів з тіста і менше підходить для суфле та запіканок - через ефект запотівання, що дає силіконова поверхня. Тому вироби краще виймати з форми негайно, ще гарячими, щоб зберегти рум’яну хрустку скоринку.

Стійкість силікону до впливу високих температур дотепер вивчається: один з різновидів цього посуду (на базі насиченого киснем силікону) був заборонений у Швейцарії через потенційну небезпеку для здоров’я.

Порада: вибирайте форми з максимальною термостійкістю і ніколи не перевищуйте рекомендованої температури.

Нержавіюча сталь

Найпоширеніший матеріал для виготовлення сковорід і каструль - сплав заліза, хрому і нікелю. Посуд з нержавіючої сталі міцний, практичний та безпечний. Однак людям з алергією на нікель такий посуд використовувати не рекомендується.

Маркування «Сталь 10/18» або «Хірургічна сталь» означає, що це сталь дуже високої якості, стабілізована і стійка до корозії. Такі вироби не слід перегрівати: поліровані поверхні чорніють і покриваються незмивними розводами.

Порада: вибирайте якісний товстостінний посуд із дном типу «сендвіч», що рівномірно розподіляє тепло, даючи можливість готувати з мінімальною кількістю олії і води. Обирайте кришки з нержавіючої сталі: вони відбивають тепло всередину посуду, дозволяючи скоротити час термообробки.

Пластик

Посуд легкий, небиткий, добре зберігає продукти, відрізняється невисокою ціною та компактністю. Найчастіше ми використовуємо його для приготування їжі в мікрохвильовій печі.

Однак не весь пластмасовий посуд термостійкий. Тому нагрівати його не рекомендується - за винятком спеціальних ємкостей, призначених для розморожування продуктів.

При тривалому або сильному нагріванні молекули пластмаси можуть проникнути в їжу, особливо в продукти, що містять жир, (м’ясо, сир). Не рекомендується класти гарячу або жирну їжу в пластикові ємкості (жир легко всмоктує в себе всі шкідливі речовини). Те ж саме вірно і стосовно харчової плівки, тому що вона не дуже термостійка.

Порада: пластик ідеальний для сухих і холодних продуктів. При розігріванні їжі в мікрохвильовці віддавайте перевагу склу.

Мідь

Вона рівно тримає тепло, швидко нагрівається, повільно остигає, страви не пригорають. Недолік - здатність до окислювання: мідь може вступати в реакцію з азотною кислотою, що міститься у мийних засобах. Часто зсередини посуд покривають іншим металом, щоб мідь не стикалася безпосередньо з продуктами. Якісний посуд з міді коштує дорого.

Порада: використовуйте його для приготування варення — ідеальний розподіл тепла вбереже від пригоряння цукру.

Кераміка

Кераміка не виділяє ніяких шкідливих речовин. У горщиках з необпаленої глини можна готувати без води і жиру - якщо попередньо ненадовго опустити посудину у воду. Але неглазуровану кераміку не можна мити з використанням мийних засобів. Кераміка досить важка, громіздка і б’ється. Крім того, холодну кераміку не можна ставити в розігріту духовку.

Порада: читайте маркування — фарби, якими покритий посуд, можуть виділяти токсини.

Чавун

Посуд міцний, довговічний, рівномірно нагрівається, добре витримує високі температури. Знавці віддають перевагу сковородам і сотейникам без покриття: приготовлена в них їжа має найкращі смакові якості. Перед початком використання чавун варто прогріти з невеликою кількістю олії, а після використання - протерти серветкою, просоченою олією, і зберігати в такому виді.

Порада: не використовуйте абразивні речовини — їжа буде приставати до дна.

Скло

Посуд зі скла екологічний, досить практичний, виглядає дуже естетично, його можна використовувати і для приготування страв, і для їхньої сервіровки. Але він б’ється, не витримує контрасту температур, іноді його важко відмити.

Порада: звертайте увагу на маркування — там зазначений ступінь термостійкості і те, чи є цей посуд небитким та удароміцним.

Дерево

Головний недолік: якщо поверхня ушкоджена, і на ній залишаються мікрочастинки їжі, це створює сприятливий ґрунт для мікробів. Найбільш стійким щодо цього вважається бамбук.

Порада: дерев’яне начиння можна чистити крупною сіллю і протирати білим оцтом, це дозволить усунути і мікроби, і запахи.

Антипригарне покриття

Воно дозволяє готувати з мінімальною кількістю олії і надає можливість харчуватися з більшою користю для здоров’я. Але використовувати сковорідки та каструлі з антипригарним покриттям варто тільки з доведеною високою якістю.

Експерти Американського агентства захисту навколишнього середовища, спираючись на дослідження, проведені в липні 2005 року, попереджають: використання посуду з низькоякісним полімерним покриттям може бути пов’язане з ризиком виділення канцерогенних речовин.

Для чищення посуду такого типу не можна використовувати абразиви та розігрівати його до високих температур, особливо без їжі. Міняти посуд з антипригарним покриттям потрібно, як тільки порушується його цілісність і поверхня втрачає первісний вигляд.

31.01.2019


Переглядів: 678

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1009 від 01.04.2021p.
¤ 
БК Рівне переграв Динамо у другому матчі і зрівняв рахунок в серії 1/4 фіналу Жіночої Суперліги

БК Рівне переграв Динамо у другому матчі і зрівняв рахунок в серії 1/4 фіналу Жіночої Суперліги

...

¤ 
Як правильне харчування може нашкодити здоров’ю людини

Як правильне харчування може нашкодити здоров’ю людини

Розлад, який може виникнути на тлі правильного харчування

Відповідно до заяв дієтологів і психологів, в сучасності ідеям правильного харчування стали слідувати представники різних вікових груп і статей. На поширеність такого способу життя досить сильний вплив зробили соціальні мережі, де інші люди, усвідомлено підійшли до змін, стали розповідати про власне життя. Так, виключно правильно харчуватися стали і підлітки, і дорослі, при цьому, не вивчивши правила і основи подібного режиму....

¤ 
Секрети догляду за смородиновими кущами, щоб отримати багатий урожай ягід

Секрети догляду за смородиновими кущами, щоб отримати багатий урожай ягід

Чорна смородина – одна з найулюбленіших і поширених ягід на ділянках. Проте, мало хто може похвалитися багатим урожаєм солодкої ягоди. Щоб підвищити врожайність, необхідно знати кілька секретів, як правильно доглядати за кущами смородини....

¤ 
Бочки для випалювання деревного вугілля вилучили на Рівненщині

Бочки для випалювання деревного вугілля вилучили на Рівненщині

Крім того, у ході невідкладного обшуку правоохоронці виявили та вилучили понад 130 метрів кубічних деревини та 40 тонн вугілля....

¤ 
Дешева іпотека в Україні:

Дешева іпотека в Україні:

міф чи реальність?

У березні президент Володимир Зеленський презентував нову кредитну програму для купівлі квартир. На зміну торішньому «Доступному житлу під 10?%» прийшла «Доступна іпотека 7?%». В уряді обіцяють низькі кредитні відсотки для 5 тисяч покупців. Які умови дешевої іпотеки і чи реально її отримати, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю....

¤ 
В Рівному представили нового керівника КП «Міськсвітло»

В Рівному представили нового керівника КП «Міськсвітло»

29 березня міський голова Рівного Олександр Третяк та його профільний заступник Володимир Дяк представили нового керівника КП «Міськсвітло». Ним став Олексій Юхименко....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (5542)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5336)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4061)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4048)
• Допомога під час карантину [967] (4029)
• Бюджет і ми… [965] (3990)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (3970)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (3965)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3902)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3886)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3881)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3847)
• Живи до ста! [965] (3780)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3670)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3656)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3613)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3611)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3398)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівненської обласної «Батьківщини» новий голова (369)
• Рівненський тренер отримуватиме президентську стипендію (201)
• Дешева іпотека в Україні: (197)
• В Рівному представили нового керівника КП «Міськсвітло» (195)
• Закусочні біскотті з сиром та перцем (193)
• Як потрібно їсти горіхи без шкоди для здоров’я (192)
• Як правильне харчування може нашкодити здоров’ю людини (192)
• Як визначити пальмову олію в молочних продуктах (188)
• БК Рівне переграв Динамо у другому матчі і зрівняв рахунок в серії 1/4 фіналу Жіночої Суперліги (188)
• Бочки для випалювання деревного вугілля вилучили на Рівненщині (185)
• Секрети догляду за смородиновими кущами, щоб отримати багатий урожай ягід (181)
• На Рівненщині вперше відбувся чемпіонат України з легкоатлетичного кросу (181)
• Відсторонення від занять у школі дитини, не щепленої за віком, є законним: чи дотримуються цих норм у школах Рівного (181)
• Хто живе в найсамотнішому будинку на планеті (178)
• Заморозка, гаряча вода і кімнатна температура: визначаємо натуральність вершкового масла (178)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс