Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №906 від 03.04.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Як ми купили квартиру в іпотеку в Польщі

Взагалі ця знаменна подія відбулася ще влітку 2016 року, але руки довго не доходили до блогу. Вирішила все ж написати, можливо, комусь буде цікаво і корисно. Почну з того, що покупка квартири якось навіть не планувалася. Ще коли жили в Росії, батьки почали нас штовхати на цю тему і навіть пропонували посприяти з накопиченням першого внеску.

Звичайно краще купити квартиру в Києві, на Подолі ось тут greenville отзывы.

Загалом, в Польщі я погодилася з чоловіком в тому, що покупка квартири замість машини - ідея хороша. Зрештою, в Любліні машина не так вже й необхідна. Живемо ми в хорошому районі, офіс чоловіка поруч, всякі ТЦ теж. При необхідності автобуси до наших послуг - комфортні, ходять за чітким розкладом. Якщо треба - таксі буде біля під'їзду за 5-7 хвилин, та й вартість поїздки в Любліні мінімальна. Коротше, машина корисна хіба що для подорожей, але з цим ми були готові почекати. Так що вирішили шукати житло.

Люблін відносно невелике місто (350 тис. Населення) і квартир в ньому продається відносно небагато. Особливо якщо звузити пошук відповідно до вимог. У нас вони були такі:

район поруч з офісом чоловіка (їздити на автобусах не хотілося, покупки машини в найближчих планах немає)

щодо сучасний будинок (в Любліні багато панельок будівлі радянських часів, вони в хорошому стані, але все одно не хотілося жити в подібному)

3 кімнати

ціна до 300 000 злотих (в нашому районі чимало красивих новобудов, житло в яких коштує дорожче)

нормальний ремонт, чтои в'їхати і жити (нехай не супер-пупер, але і не «бабусин»)

Зазначу, що в Польщі часто продають житло безпосередньо, без ріелторів. І це зручно, не треба платити їм комісію. Хоча якщо врахувати, що пропозиція вище попиту, то ріелтори зазвичай беруть гроші не з покупців, а з продавців. Пишу тільки про Люблін, коротше, в інших містах може бути інакше.

Загалом, ні до яких конкретних ріелторам ми не зверталися, а шукали житло самі. Для цього існує портал оголошень olx.pl (аналог російського Авито) і барахолка нерухомості otodom.pl (але її не дуже рекомендую, там пропозиції тільки від ріелторів і часто вже застарілі).

Як ми купили квартиру в іпотеку в Польщі

З огляду на наші вимоги, варіантів знайшлося не так вже й багато. Ми подивилися 3 або 4 квартири, всі вони були так собі і в підсумку наткнулися на нинішню. Квартира дуже сподобалася. В першу чергу - розташуванням. Знаходиться в низині у парку, пройти через парк - буде школа і офіс чоловіка. Сама квартира в 3-поверховому будинку, всього 5 сусідів. Дуже тихо, ніяких великих доріг поруч. Завжди зелений дворик в оточенні хвойних рослин, великий балкон, своя 10-метрова комора в підвалі + окрема кімната для велосипедів / колясок на поверсі.

Перший поверх (по-польськи - нульовий, тобто партер). Для кого-то це мінус, але ми його і шукали, два роки життя в орендованій квартирі на третьому поверсі, яка наскрізь прожарювалася активним польським сонечком влітку, мене добили. Плюс дитина може хоч до ночі скакати і нікому не заважає. Забігаючи вперед скажу - ні, взимку зовсім не холодно. Ми навіть батареї включаємо рідко, а шпарять вони тут ого-го.

Щодо внутрішнього стану квартири - хороші вікна з окремими клапанами провітрювання, три вбудовані шафи-купе, паркет. Ремонт, звичайно, застарий, але все-таки не бабусин. Головне, що не сподобалося, - оббита дерев'яними панелями кухня і коридор, вони темні і з'їдають простір. Але на кухні ми їх вже віддерли, до коридору доберемося трохи пізніше.

Будинок споруди початку 90-х, так що планування не назвати сучасною, вузька кухня, мікро коридор, роздільний санвузол. Але це не страшно, зате велика кімната простора і спальні хороші.

Коротше, коли ми прийшли додому, я відразу сказала - хочу! Чоловікові теж сподобалося, так що ми подзвонили господарям і повідомили про намір купити. Господиня насамперед поцікавилася, скільки ми готові заплатити готівкою. Справа в тому, що продавці в Польщі платять податок 19% від вартості квартири (але не у всіх випадках, до слова; а покупці - 2%, що теж до речі). Так що вона хотіла отримати від нас частину готівкою, а на решту оформити офіційний договір - і заплатити менший податок. Ми при всьому бажанні на таке б не пішли, тому що грошей у нас було впритул на перший внесок по іпотеці.

Але застережу тих, хто з подібними пропозиціями зіткнеться - завжди укладайте договір на повну суму. У Польщі є спеціальний орган, який протягом 5 років після укладення угоди може перевірити, чи відповідала ціна квартири ринковим реаліям. Якщо з'ясують, що вона була занижена, то податок доведеться доплатити.

Ціни на житло в Польщі. Вторинний ринок або новобудова?

У нашому місті є цілі райони, створені з нуля. Там багато красивих новобудов - і ще будуються, і вже зданих. Однак ми хотіли жити в пішої доступності від офісу, так що не розглядали такі варіанти.

Проте повідомлю, що в Польщі працює програма MDM - житло для молодої сім'ї. Я не сильна в її умовах, краще погуглити (наприклад, ось гарна стаття). Молодими вважаються подружжя до 35 років (при наявності трьох і більше дітей - без обмежень). Якщо вони купують житло певної вартості за квадратний метр, то держава відшкодує їм серйозну суму. Її величина залежить від кількості дітей і вартості квартири: відшкодовують від 10 до 30%. Однак ліміт ціни за кв. м. мінімальний, так що під програму потрапляє житло в новобудовах і без ремонту, як правило, у віддалених від центру районах.

Як ми купили квартиру в іпотеку в Польщі

Що стосується цін - звичайно, все сильно залежить від міста. У Любліні хороші 2- і 3-кімнатні квартири в хорошому районі недалеко від центру коштують від 250 до 380 тисяч злотих. Звичайно, все залежить від будинку, розміру квартири, ремонту, наявності вбудованих меблів і техніки та додаткових речей (поверх, підвал, балкон і т.д.). Люблін сам по собі «недорогий» місто, але житло тут вважається недешевим, так як у нас багато студентів. Хтось навіть спеціально купує квартири для того, щоб здавати їх студентам по кімнатах.

Як ми купили квартиру в іпотеку в Польщі

Знайшли квартиру - що далі? Попередній договір купівлі

Знайшли підходящий варіант - пора йти в банк і просити кредит. Зазначу, що просто так банки в Польщі вам гроші не дадуть. Ось принесете їм доки на конкретну квартиру - тоді і почнуть розглядати. До цього зможуть максимум в цілому проконсультувати по вартості кредитів, додаткових платежів і так далі.

Якщо ви іноземець, який ще не дуже добре орієнтується і, можливо, слабо говорить по-польськи, то кращий варіант - звернутися до фінансового консультанта. За польськи - фінансовий дорадца. Ми свого не шукали, нам порадили колеги чоловіка, які вже обзавелися житлом. Консультант спочатку розповів нам про умови кредитів в різних банках, дав зразкові суми платежів, показав таблички для різних банків з вказівками, скільки і за що платитимемо. З ним же ми ходили на першу зустріч з господарями з приводу покупки квартири - він трохи скинув ціну (самі б ми торгуватися навряд чи наважилися), плюс домовився про менший заставі під час підписання попереднього договору.

До речі, про договір. Якщо ви берете квартиру в іпотеку (це, очевидно, займає час), то спочатку з її власниками підписується попередній договір на термін в 1-2 місяці. У ньому говориться, що вони не мають права продати квартиру іншим людям (якщо продадуть - заплатять штраф), а ми не маємо право без приводу відмовитися від покупки (інакше теж штраф, але якщо банк відмовить у кредиті - це привід, звичайно, так що штрафів не буде). При підписанні попереднього договору господарям передається заставу (2-5% від ціни житла - за домовленістю). Потім ці гроші банк враховує як частина першого внеску.

Заяви про видачу іпотечного кредиту в банки подавав наш фінансовий дорадца, від нас потрібні тільки документи і довідки, ну і підписи. І найприємніше - його послуги безкоштовні, так як він отримує від банків комісію за наведених ипотечников.

Банки і іпотека в Польщі

Не всі польські банки готові видавати іпотечні кредити іноземцям. Однак багато хто готовий! Достатньо лише, щоб у іноземця була карта побиту (віза, не обов'язково постійна, тимчасової теж досить), ну і природно робота з підтвердженим доходом (umowa o prace). Кредит дається на довгий термін (можна просити на 20-30 років) і неважливо, на який термін видана ваша діюча віза.

Що стосується доходу - не писатиму конкретні цифри, все індивідуально. Але я чула, що 3500-4000 злотих в місяць в нашому місті вважається хорошою зарплатою, на яку без проблем дадуть іпотеку. Звичайно, багато чого ще залежить від того, чи є у вас сім'я і наскільки велика. Часто так буває, що в родині іммігрантів працює тільки один чоловік. Відповідно другий (і діти) - утриманці, так що дохід треба буде показати набагато більший! При цьому позичальниками за іпотечним договором виступають і чоловік, і дружина. Навіть якщо один з подружжя не працює взагалі.

Втім, є різні варіанти. Наприклад, чоловік з дружиною можуть підписати договір, за яким квартира в разі розлучення буде належати тільки тому, хто взяв і виплачував іпотеку. В такому випадку банк при вивченні заявки розглядатиме людини як поодинці, без сім'ї і утриманців.

За допомогою консультанта ми подавали заявки в банки BZ WBK і mBank. Перший дав позитивну відповідь вже через два дні. Але ми вирішили почекати ще. mBank розглядав заявку тижні три. І теж схвалив, з трохи меншим відсотком, але ... на меншу суму. Доплачувати нам було нічим, так що ми вирішили брати іпотеку в BZ WBK.

Варто зазначити, якщо ви берете іпотеку в конкретному банку - то і зарплату треба отримувати на рахунок в ньому. Так що нам довелося перейти з іншого, більш зручного (в плані мобільного застосування і поширення банкоматів) банку. Але це не було великою проблемою. Зрештою зарплату можна отримати і без відсотків перекинути на карту іншого банку.

Підписання основного договору

Отже, банк схвалив кредит і ми домовилися з продавцями про зустріч у нотаріуса. Там ми підписали основний договір. Звичайно, спочатку ми пов'язав ись з нотаріусом і надали йому всі документи для складання цього самого договору.

Крім того, так як ми іноземці, нотаріус наполягла на тому, щоб на підписанні договору був присутній присяжний перекладач. Його ми шукали самі і, звичайно, оплачували роботу. Але це не обов'язково, залежить від знання мови. Мій чоловік в той момент вже пристойно говорив і розумів, я ні.

На «церемонії» підписання договір читають вголос цілком. У нашому випадку нотаріус читала абзац, потім перекладач. Часу це зайняло чимало - години три.

Umowa

Після підписання договору купівлі-продажу нотаріус відсилає наші дані в кадастровий орган: щоб нас вписали власниками квартири. Ну а ми з цим договором їдемо в банк, банк його перевіряє ще раз і протягом декількох днів переводить гроші безпосередньо продавцям. Тобто готівку ніхто не дає.

Що далі? Чекаєте на виклик від продавців про те, що гроші отримані, і домовляєтеся про передачу ключів, ура!

В середньому вся процедура покупки від укладення попереднього договору до підписання основного займає 2-3 тижні. Але в кожному конкретному випадку, звичайно, все залежить від моторності банку. Ми знайшли квартиру в червні, в липні розбиралися з отриманням іпотеки, а на початку серпня вже в'їхали в своє житло.

покупка квартири в польщі

На закінчення

Відповім на кілька запитань, які нам з чоловіком часто задавали з приводу іпотеки. Деякі вже згадувалися вище, просто підсумую.

Чи може іноземець купити квартиру в іпотеку Польщі?

Так, якщо у нього є тимчасова або постійна віза (карта побиту) і офіційна робота. Не всі банки дають такі позики, але багато.

Які відсотки по іпотеці в Польщі?

Іноземцям зазвичай дають 3,6-3,9 відсотка, місцевим менше. Але все індивідуально.

Якщо ви купили житло, значить, залишаєтеся в Польщі? А якщо захочеться поїхати ще кудись, навіщо прив'язуватися до іпотеки?

Нам подобається в Любліні та ми плануємо жити тут. Але якщо раптом щось зміниться, то завжди є можливість дострокового погашення кредиту або продажу квартири (за договором спочатку більшу частину платежу складають відсотки, так що через кілька років залишиться виплатити тільки вартість квартири). Житло в Польщі в останні роки тільки дорожчає, так що можна в плюсі ??залишитися. А ще куплену квартиру можна без обмежень здавати.

Якщо купити квартиру в Польщі, чи дадуть ПМЖ або Громадянство?

Ні, не дадуть. Все в стандартному порядку - прожили N кількість років і отримали наступний статус.

Де ви шукали оголошення про продаж квартир?

olx.pl - там і знайшли, без ріелторів. Там же можна і порядок цін прикинути, якщо вам цікаво.

Чи можна здавати куплену в іпотеку квартиру?

Так, обмеження на перші 5 років є тільки для купують житло за програмою MDM.

Чи багато доведеться заплатити, коли береш кредит і купуєш квартиру?

В першу чергу - початковий внесок (10-15% від ціни житла). Потім податок з покупця - 2% (але він не стягується, якщо ви купуєте новобудову безпосередньо від девелопера), комісія для нотаріуса за укладення договору, комісія банку за видачу кредиту, комісії за перекази грошей. Ми заплатили близько 6 тисяч злотих + початковий внесок. Також варто відзначити, що у банків є свої вимоги. Зокрема, в ваш платіж будуть входити не тільки борг і відсотки, але і страховки - квартири, життя і здоров'я позичальника.

03.04.2019


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 24.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21232)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17364)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14588)
• Допомога під час карантину [967] (14508)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14342)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14161)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14036)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14006)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14001)
• Живи до ста! [965] (13978)
• Бюджет і ми… [965] (13917)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13916)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13783)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13691)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13688)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13631)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13248)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13220)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (492)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (62)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (62)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (61)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (61)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (60)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (59)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (59)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (58)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (56)
• П’яний водій збив пішохода (54)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (54)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (53)
• Постачали наркотики до колонії (53)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (51)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"