Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №911 від 02.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Таємниці лицарів Храму: історія злету і падіння ордену тамплієрів

Таємниці лицарів Храму: історія злету і падіння ордену тамплієрів

Від Гуго Поганина до Жака де Моле Ореол таємничості навколо тамплієрів існує не тільки на екрані та в літературі. Історія злету і падіння цього ордена дійсно цікава та незвичайна, і питань в ній куди більше, ніж відповідей.

Дев’ять бідних лицарів

Питання викликають навіть обставини заснування ордена. Нам відомо, що близько 1118 року лицар Гуго де Пейн з Шампані та вісім його товаришів оголосили про створення товариства «Бідні лицарі храму Соломона». Метою ордена офіційно був захист паломників і пілігримів, що прямують з Європи в Святу землю.

А ось далі в історії тамплієрів зяє біла пляма довжиною в цілих десять років. Як вони удев’ятьох захищали паломників і чим взагалі займалися - невідомо. До речі, біографія засновника ордена теж вкрай туманна. Відомо, що Гуго на той момент вже двічі бував в Палестині, але чим займався, точно сказати складно. Його прізвище (або прізвисько) «де Пейн» перекладається з французької, як «поганин». Чому захисник Гробу Господнього носив таке дивне прізвище, також невідомо. Решта вісім лицарів були або братами або іншими родичами де Пейна.

Точно можна сказати лише те, що вже в 1120 році тамплієри отримали схвалення свого існування від короля Єрусалиму Балдуїна II, в 1128 році були визнані церквою офіційно на Соборі в Труа.

Цікаво, що до моменту визнання «бідні лицарі» були вже далеко не такі бідні. Відразу після цього вони розгорнули бурхливу і досить дорогу діяльність по розширенню, вербування нових членів і будівництву власних фортець.

Конспірологи стверджують, що Гуго з друзями спочатку зібралися для того, щоб знайти в надрах Храму Соломона легендарні скарби, в результаті знайшли їх, звідси і гроші. Адже саме в мечеті Аль-Акса, на тому місці, де колись стояв Перший Єрусалимський храм, і була штаб-квартира ордена відразу після заснування. Звідси й прізвисько лицарів - «храмовники». Доказів у цієї версії зі скарбами ніяких, так що залишимо її, як красиву казку. Хоча, все може бути.

Вже до 1133 року тамплієри стали настільки відомі і популярні в Європі, що бездітний король Арагона Алонсо I заповідав усі свої володіння їм і дружньому ордену госпітальєрів. Претенденти на престол Арагона були цьому, звичайно, дуже не раді, так що землі орденам не віддали, але щедро відкупилися дзвінкою монетою.

У 1185 році в Лондоні відкрився Темпл - величезний храм тамплієрів. Хоча орден і вважався французьким, а Англії його вплив теж був величезний, глава лицарів носив там титул барона і міг за бажанням засідати в парламенті.

Розквіт храмовників

Протягом усього наступного століття тамплієри процвітали. Основне їхнє військо постійно воювало в Святій землі, борючись з сарацинами максимально жорстоко. У 1191 році вони взяли Акру, а разом з нею і 2500 мирних жителів в полон. Незабаром всі полонені були страчені за наказом короля Річарда Левове Серце.

У 1199 році під час Четвертого хрестового походу саме тамплієри першими прориваються в Єрусалим і учиняють небувалу різанину мусульман. Що примітно, навіть єгипетський султан Салах-ад-дін, якого вважали людиною суворою, зазвичай давав можливість християнам покинути захоплені міста.

В Європі ж тамплієри вели активні фінансові справи. Паризька штаб-квартира стала найбільшим банком свого часу, займаючи королям і баронам величезні суми. Торговельна діяльність лицарів була така широка, що руїни одного їх опорного пункту є навіть в Україні - Середнянський замок на Закарпатті. При цьому орден підкорявся безпосередньо тільки Папі Римському, жоден король Європи не мав права віддавати йому наказів.

Але жорстокість тамплієрів зробила запеклими і їх супротивників. У 1241 році вони починають повертати собі місто за містом. У 1291 році впала Акра - останній оплот хрестоносців на Святій землі. Для тамплієрів це стало початком кінця.

Падіння

Після поразки в Святій землі, тамплієри перемістили головну штаб-квартиру на Кіпр. Положення ордена стало хитким. Військ у них залишалося не так багато, чимало воїнів полягло в пісках Палестини. А ось охочих зазіхнути на їх багатства виявився цілий мішок.

У 1307 році король Франції Філіп IV Красивий вирішив, що йому ці багатства знадобляться більше. До того ж, він сам був винен тамплієрам круглу суму, яку віддавати явно не хотів. У жовтні того ж року за його наказом були арештовані всі лицарі-тамплієри на території Франції. Операцію по їх затриманню і зараз, напевно, вивчають у багатьох спецслужбах світу.

Три тижні в обстановці найсуворішої таємності розроблявся план. Місцеві військові та інквізитори отримали інструкції в подвійних конвертах і наказ роздрукувати їх строго в п’ятницю 13 жовтня. Арешти відбулися занадто раптово, щоб лицарі встигли якось зреагувати.

На допитах до них застосовувалися жорстокі тортури, і багато братів ордена, не витримавши мук, погодилися зі звинуваченнями. А звинувачення були найважчі. Тамплієрам ставили у провину богохульство, чаклунство, мужолозтво, поклоніння голові Бафомета і топтання ногами лику Христа.

Роль Папи Римського в цьому всім до кінця не ясна. Сам Климент V згодом стверджував, що нічого не знав про плани Філіпа, але, швидше за все, нахабно брехав. Справа в тому, що священики в багатьох містах Європи відмовлялися сприяти арештам і захищали лицарів. Климент пригрозив усім відлученням від церкви.

Але успіх арештів в різних країнах був відносним. Він супроводжував обвинувачів тільки у Франції і деяких регіонах Німеччини. В Англії, наприклад, король Едуард не тільки заборонив застосовувати до лицарів важкі тортури, але і попередив про арешти заздалегідь, так що частина братів встигли сховатися в Шотландії, де правил відлучений від церкви Роберт Брюс, і Папа впливу не мав.

В Іспанії лицарів спочатку заарештували, але швидко відпустили, правда, все-таки конфіскувавши майно. У Португалії король Дініш I, пам’ятаючи про внесок храмовників в боротьбу з сарацинами, швидко їх перейменував в орден Христа, залишивши не тільки замки, але навіть символіку.

На тлі цього всього тривала боротьба між королем Філіпом і папою Климентом за фінансові активи ордена. У підсумку папа переграв монарха, видавши спеціальну буллу, що передавала майно тамплієрів ордену госпітальєрів, які також підпорядковувались Ватикану. Але хитрий Філіп все-таки примудрився «скачати» з Климента величезну суму за «судові витрати».

Після падіння

У березні 1314 року був спалений на вогнищі Великий магістр ордена Жак де Моле. Легенда свідчить, що перед смертю він прокляв Філіпа і Климента до тринадцятого коліна та напророкував їм швидку смерть. І дійсно, в червні того ж року помер папа, а в листопаді - король. Хоча обидва були не старими ще людьми.

Не обов’язково вірити в силу проклять і магії, щоб припустити, що до смерті головних кривдників ордена могли бути причетні його брати, які уникли арешту.

Тамплієри розчинилися в історії. Разом з ними закінчилася епоха хрестових походів, головним символом яких вони були. Почала хилитися до заходу ера лицарства. Уже тоді, в Середні віки, про подальшу долю ордена ходили найрізноманітніші чутки. Хтось говорив, що орден продовжує таємне існування і вже обплутав мережею всю Європу. Хтось стверджував, що ще у 1307 році в день арешту від берегів Португалії відчалили декілька кораблів, доверху навантажених скарбами, і попливли в бік Америки. А найсміливіші пліткарі і зараз говорять, що до Великої французької революції і страти короля Людовика XVI були причетні нащадки братів ордена, щоб помститися таким чином французькому престолу.

Це, звичайно, все чутки і конспірологія. Але і без цих чуток, історія ордена тамплієрів сповнена таємниць і загадок, які нам ще належить розгадати.

02.05.2019


Переглядів: 1981

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14385)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (928)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"