Період активного росту, цвітіння і дозрівання плодів бузини – золотий час для збору врожаю, який нас і вилікує, і сил нам додасть, і настрій покращить, і смаком порадує.
З давніх-давен чай з квітів бузини славився як відмінний потогінний засіб . Його пили не тільки тоді, коли людина вже захворіла, а й для профілактики, слабозаваренний. Народна назва гарячого напою з бузини, настояного на квітах – «швейцарський чай».
Цей дивовижний чай допомагав уникнути застуди взагалі: його слід було пити при перших ознаках захворювання або ж в тих випадках, коли промерзли чи промокли ноги, людина потрапила в ситуацію, що загрожує їй простудним захворюванням.
Грип за добу. Ну, а сучасні дослідження бузини тільки підтверджують мудрість наших предків: якщо пити бузини чай і еліксир з плодів при перших ознаках вірусних простудних захворювань, в числі яких – навіть підступний грип, одужання настає за 3-4 дні! ( За добу – перевірено)
Молоде листя бузини, злегка відварені в молоці, прикладають на попрілості, обпалені і запалені місця, а також на гемороїдальні шишки.
Квіти бузини вживаються як потогінний і жарознижуючий засіб, а також сечогінний і кровоочиcний. При невралгії, ревматизмі, подагрі і артритах п’ють відвар з квіток бузини або вживають ягоди в свіжому вигляді.